21 januari 2018 | Categorie: Studeren

Topsporters mogelijk lager BSA

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Hogescholen en universiteiten hebben een Bindend Studieadvies (BSA). In het eerste studiejaar moet een minimum aantal studiepunten worden gehaald om door te mogen gaan met de opleiding. Dat is voor menig student een zware dobber. Voor topsporters is deze eis extra lastig. Met ingang van het komend studiejaar mogen opleidingen aan topsporters een lager BSA opleggen.

topsporters hebben soms moeite hun bsa te halen

Wat is een BSA?

Bij alle universiteiten en hogescholen geldt een Bindend Studieadvies (BSA). Opleidingen geven een positief of negatief BSA afhankelijk van het aantal studiepunten dat de student heeft gehaald. In elke studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Die moet je ook halen om je studiejaar, en uiteindelijk je opleiding, af te ronden.
Maar daar mag je langer over doen dan de officiële duur van de opleiding. Alleen in het eerste jaar moet je een minimum aantal punten halen. Op basis daarvan krijg je je BSA.

Veel of weinig studiepunten?

De ene universiteit vindt een BSA van 36 studiepunten genoeg, de andere hogeschool vindt dat je 55 studiepunten moet halen in het eerste jaar. Of zelfs alle 60. Dat mag een opleiding zelf bepalen. Ze doen dat op basis van ervaring.

Waarom een BSA?

Het is niet verstandig een student door te laten studeren die de opleiding waarschijnlijk toch niet gaat halen. In het eerste studiejaar wordt gekeken of de student de opleiding waarschijnlijk af kan ronden of niet.
Dit om te voorkomen dat studenten ‘eeuwig’ studeren of laat in de opleiding nog uitvallen. Opleidingen doen dit op basis van behaalde studiepunten.
Heeft een opleiding bijvoorbeeld de ervaring dat een student die 48 studiepunten haalt in zijn eerste jaar, ook uiteindelijk zijn diploma zal halen, dan krijgt hij een positief BSA. De instelling mag, gebaseerd op ervaring, zelf bepalen hoeveel studiepunten er nodig zijn voor een positief BSA.

BSA mogelijk niet halen?

Haalt een student die verplichte hoeveelheid studiepunten niet, dan moet hij stoppen met de opleiding. Hij mag dezelfde opleiding ook niet binnen drie jaar op hetzelfde instituut overdoen.
Tijdens het eerste studiejaar moet de student écht de focus op studeren hebben. Voor topsporters valt dat niet mee. De minister stelt voor dat opleidingen de BSA eisen voor topsporters verlagen.

De minister:

Minder horden voor studerende topsporters

Voor topsporters wordt het makkelijker om hun loopbaan te combineren met studeren. Onderwijsinstellingen kunnen zelf studenten aanwijzen, zoals topsporters, die in aanmerking komen voor een aangepast studieadvies. De ministerraad stemt daarmee in op voorstel van minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer ruimte voor topsporters

De aanpassing vloeit voort uit het regeerakkoord waarin is afgesproken dat er meer ruimte komt voor topsporttalenten om onderwijs en topsport te combineren. Die koppeling kan pittig zijn, omdat sportkalenders niet altijd te rijmen zijn met lesroosters. Sporters kunnen zo tegen een negatief bindend studieadvies (bsa) aanlopen. Op basis van behaalde studieresultaten wordt zo’n bsa vastgesteld. Dat bepaalt of verder studeren mogelijk is.

Flexibel

Op dit moment hebben hogescholen en universiteiten nog niet de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met deze groep studenten. Zij kunnen topsporters geen aangepast bsa geven. Als de parlementaire afhandeling volgens planning verloopt, kunnen zij dat met ingang van studiejaar 2018-2019 wel.

Minister van Engelshoven:

Minister Van Engelshoven: ‘Als onderwijsminister vind ik studeren uiteraard al topsport. Een studie koppelen met een topsportcarrière is natuurlijk helemaal een prestatie. Met deze wijziging help ik graag om die combinatie wat soepeler te maken.’

topsporters mogelijk lager BSA

Faciliteiten voor topsporters

Hbo’s en universiteiten hebben daarnaast meer faciliteiten voor topsporters. Ben je topsporter of is je kind een topsporter? Kijk hier dan goed naar. Ik geef een voorbeeld van topsportfaciliteiten bij de WUR, en zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.