Wat is een minor? Wat heeft een student er aan?

Door: Hermien Miltenburg · 4 juli 2018
Categorie: Studeren

Ouders stellen vaak goede vragen op ouderavonden over studiekeuze en studeren. Zo ook de vraag van een vader: “Wat is een minor, eigenlijk?”Ā  Fijn als ouders vragen stellen. Dat kan ook via onderstaand reactieblok of u mailt mij rechtstreeks…

wat is een minorWat is een minor?

De vraag kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Op ouderavonden ga ik wat dieper in op het bachelor – mastersysteem en hoe alles rondom studiepunten werkt. Toen ikĀ een en anderĀ had uitgelegd kwam deze goede vraag. Ik neem u mee naar een denkbeeldige ouderavond op een middelbare school. Eerst leg ik het systeem van bachelor en master uit. Daarna ga ik in op de vraag: Wat is een minor?

Bachelor – Master

Zit uw zoon of dochter op het mbo (4), de havo of het vwo dan kan hij of zij daarna een hbo bacheloropleiding gaan volgen. Dat is een vierjarige bacheloropleiding. Elk jaar haal je 60 studiepunten.Ā Na deze vier jaar kun je naar de arbeidsmarkt. Je hebt praktische en theoretische kennis (linker kolom op het plaatje). Er is ook een meer theoretische bacheloropleiding van drie jaar (rechter kolom). Hiervoor moet je vwo gedaan hebben. Het is het eerste deel van je universitaire opleiding. Ook hier haal je 60 studiepunten per jaar.
Na je universitaire bachelor- ga je in principe je universitaire masteropleiding doen. De universitaire bacheloropleiding is een brede basis, tijdens je masteropleiding loop je stage en schrijf je je scriptie. Daarmee is je universitaire opleiding afgerond. Een masteropleiding duur 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van het onderwerp dat je kiest. Ook nu verdien je elk jaar 60 studiepunten. Na je hbo bacheloropleiding kun je overigens ook een universitaire masteropleiding gaan doen.

En een minor dan?

Een bachelor- of masteropleidingĀ gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een ‘bij’onderwerp, eenĀ soort bijvak. Dat is de minor. Een deel van de studiepunten tijdens de bacheloropleiding haalt de student met deze minor. Stel uw zoon of dochter studeert bedrijfskunde maar vindt communicatie ook zinvol en interessant. Een deel van de bacheloropleiding kun je dan bestedenĀ aan vakken die te maken hebben met communicatie. Meestal gaat het om (bijna) een half jaar (30 studiepunten) van de drie of vier jaar die je kwijt bent aan je Bacheloropleiding.

Een minor op een andere instituut

Een minor kun je ook op een ander instituut volgen. Soms doen studenten hun minor op een buitenlandse universiteit of hogeschool. Zo doen ze ook internationale ervaring op.
Hbo studenten kunnen ook een minor volgen om zich voor te bereiden op een universitaire masteropleiding. Dat maakt schakelen tussen hbo en universiteit een stuk makkelijker (meer informatie over toelating tot de universiteit). Studenten die een universitaire bacheloropleiding volgen, gebruiken hun minor ook wel eens als voorbereiding op hun master. Dat is vooral nuttig als de student een andere master gaat volgen dan gebruikelijk is na de bacheloropleiding die hij volgt. DeĀ masterkeuze is opnieuw een echte studiekeuze.

Verbreden

Ik heb u antwoord gegeven op de vraag: Wat is een minor? Maar ik ben nog niet ingegaan op het doel van de minor. Minoren worden aangeboden om de studenten de kans te geven zich breed te ontwikkelen. De maatschappij verandert heel snel en dan is het belangrijk dat je ook hoog opgeleide mensen hebt die een brede kennis hebben.
Terug naar het voorbeeld: studeert uw kind bedrijfskunde maar heeft hij of zij ook verstand van communicatie, dan is het natuurlijk veel makkelijker van beroep of aandachtsveld te veranderen, als dat nodig is. Dan is uw kind bedrijfskundige met verstand van communicatie of communicatiespecialist met kennis van bedrijfskunde. Studenten die zich breed hebben ontwikkeld doen het goed op de arbeidsmarkt. Soms zijn er minoren met een vastgesteld programma (voorbeeld), soms kan een student helemaal zelf zijn vakkenpakket samenstellen. Dat doet hij met hulp van de studieadviseur.

Verdiepen

Misschien komt u ook de term ‘major’ tegen. Een major is een andere term voor ‘specialisme’ of ‘specialisatie’. Het is een onderdeel van de opleiding waar je je als student speciaal in verdiept. Stel uw zoon of dochter studeert bedrijfskunde. Hij of zij kan dan ‘internationale bedrijfskunde’ als major kiezen. Om het allemaal nog lastiger te maken hoor je ook wel eens de term ‘track’. Dat is een vastgestelde leerroute, een spoor. Je koppelt dan een aantal vakken aan elkaar die naar een speciaal doel leiden, zeg maar een specialisme in een specialisme. Overigens moet u zich niet van de wijs laten brengen door al die vreemde termen. Hoger onderwijs is en blijft een aantal vakken volgen die samen opleiden tot een bepaald niveau. Die kies je zelf of die zijn gebundeld in een programma. Zijn die vakken gebundeld dan heten ze vaak major of track.

Uniek profiel

Het is slim als een student een ‘uniek profiel’ ontwikkelt. Een student die echt een specialisme heeft maar zijn of haar kennis ook heeft verbreed, heeft meer kansen op de arbeidsmarkt. Nu en in de toekomst.

Kiezen is een vak

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Studiekeuze blijft belangrijk

Ook als uw zoon of dochter gekozen heeft voor een bepaalde opleiding moeten er nog keuzes gemaakt worden. Leren kiezen is echt een vak. Als u uw zoon of dochter leert hoe je goede keuzes maakt, dan geeft u een vaardigheid mee die het hele leven nuttig en zinvol blijft. Je hele leven lang moet je immers keuzes maken voor studie of werk.
Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Studiekeuze Stripboek

Gratis downloaden:Ā Studiekeuze Stripboek

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt. Studiekeuze Stripboek.pdf

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Sun · 16-12-2019 om 22:31

  Zeer duidelijk uitleg super šŸ‘šŸ»

  1. Hermien Miltenburg
 2. Door: Jacques Hulsman · 22-03-2018 om 11:35

  Met genoegen gelezen.
  Eindelijk eens gedegen geĆÆnformeerd over de huidige studiemogelijkheden.
  Dank daarvoor

  1. Hermien Miltenburg

   Heel graag gedaan… U kunt ook een abonnement nemen op dit blog? En vragen stellen aan mij (zie contact) kan ook altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.