26 september 2023 | Categorie: Studeren

Wat is een minor? Wat heeft een student er aan?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ouders stellen vaak goede vragen op ouderavonden over studiekeuze en studeren. Zo ook de vraag van een vader: “Wat is een minor, eigenlijk?”  In dit artikel uitleg en ook ook een verhaal van Sophie over haar minor.

de beste wo opleidingen ontwerp & constructie

Je eerste studiejaar van je bacheloropleiding heeft meestal een vast programma. Daarna is er steeds meer vrije keuze. De minor is daar een onderdeel van, meestal in je derde jaar. Die kun je meestal zelf kiezen. 

Wat is een minor?

De vraag kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Op ouderavonden gaan Daniëlle Vogels, mijn opvolger,  en ik, wat dieper in op het bachelor – mastersysteem en hoe alles rondom studiepunten werkt. Toen ik een en ander had uitgelegd kwam deze goede vraag. Ik neem jullie mee naar een denkbeeldige ouderavond op een middelbare school. Eerst leg ik het systeem van bachelor en master uit. Daarna ga ik in op de vraag: Wat is een minor?

Bachelor – Master

Zit je zoon of dochter op het mbo (4), de havo of het vwo dan kan hij of zij daarna een hbo bacheloropleiding gaan volgen. Dat is een vierjarige bacheloropleiding. Elk jaar haal je 60 studiepunten. Na deze vier jaar kun je naar de arbeidsmarkt. Je hebt praktische en theoretische kennis (linker kolom op het plaatje). Er is ook een meer theoretische bacheloropleiding van drie jaar (rechter kolom). Hiervoor moet je vwo gedaan hebben. Het is het eerste deel van je universitaire opleiding. Ook hier haal je 60 studiepunten per jaar.
Na je universitaire bachelor- ga je in principe je universitaire masteropleiding doen. De universitaire bacheloropleiding is een brede basis. Tijdens je masteropleiding loop je stage en schrijf je je scriptie. Daarmee is je universitaire opleiding afgerond. Een masteropleiding duur 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van het onderwerp dat je kiest. Ook nu verdien je elk jaar 60 studiepunten. Na je hbo bacheloropleiding kun je overigens ook een universitaire masteropleiding gaan doen.

En een minor dan?

Een bachelor- of masteropleiding gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een ‘bij’onderwerp, een soort bijvak. Dat is de minor. Een deel van de studiepunten tijdens de bacheloropleiding, haalt de student met deze minor. Stel je zoon of dochter studeert bedrijfskunde maar vindt communicatie ook zinvol en interessant. Een deel van de bacheloropleiding kun je dan besteden aan vakken die te maken hebben met communicatie. Meestal gaat het om (bijna) een half jaar (30 studiepunten) van je Bacheloropleiding.

Een minor op een andere instituut

Een minor kun je ook op een ander instituut volgen. Soms doen studenten hun minor op een buitenlandse universiteit of hogeschool. Zo doen ze ook internationale ervaring op. Dat deed Sophie (zie haar stukje onder dit artikel)
Hbo studenten kunnen ook een minor volgen om zich voor te bereiden op een universitaire masteropleiding. Dat maakt schakelen tussen hbo en universiteit een stuk makkelijker (meer informatie over toelating tot de universiteit).
Studenten die een universitaire bacheloropleiding volgen, gebruiken hun minor ook wel eens als voorbereiding op hun master. Dat is vooral nuttig als de student een andere master gaat volgen dan gebruikelijk is na de bacheloropleiding die hij volgt. De masterkeuze is opnieuw een echte studiekeuze.

Verbreden

Ik heb je antwoord gegeven op de vraag: Wat is een minor? Maar ik ben nog niet ingegaan op het doel van de minor. Minoren worden aangeboden om de studenten de kans te geven zich breed te ontwikkelen. De maatschappij verandert heel snel en dan is het belangrijk dat je ook hoog opgeleide mensen hebt die een brede kennis hebben.
Terug naar het voorbeeld: studeert je kind bedrijfskunde maar heeft hij of zij ook verstand van communicatie, dan is het natuurlijk veel makkelijker van beroep of aandachtsveld te veranderen, als dat nodig is. Dan is je kind bedrijfskundige met verstand van communicatie of communicatiespecialist met kennis van bedrijfskunde. Studenten die zich breed hebben ontwikkeld doen het goed op de arbeidsmarkt. Soms zijn er minoren met een vastgesteld programma (voorbeeld), soms kan een student helemaal zelf zijn vakkenpakket samenstellen. Dat doet hij met hulp van de studieadviseur.

Verdiepen

Misschien kom je ook de term ‘major’ tegen. Een major is een andere term voor ‘specialisme’ of ‘specialisatie’. Het is een onderdeel van de opleiding waar je je als student speciaal in verdiept. Stel je zoon of dochter studeert bedrijfskunde. Hij of zij kan dan ‘internationale bedrijfskunde’ als major kiezen. Om het allemaal nog lastiger te maken hoor je ook wel eens de term ‘track’. Dat is een vastgestelde leerroute, een spoor. Je koppelt dan een aantal vakken aan elkaar die naar een speciaal doel leiden, zeg maar een specialisme in een specialisme.
Overigens moet je je niet van de wijs laten brengen door al die vreemde termen. Hoger onderwijs is en blijft een aantal vakken volgen die samen opleiden tot een bepaald niveau. Die kies je zelf of die zijn gebundeld in een programma. Zijn die vakken gebundeld dan heten ze vaak major of track.

Uniek profiel

Het is slim als een student een ‘uniek profiel’ ontwikkelt. Een student die echt een specialisme heeft maar zijn of haar kennis ook heeft verbreed, heeft meer kansen op de arbeidsmarkt. Nu en in de toekomst.

Wat is een minor

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Studiekeuze blijft belangrijk

Ook als je zoon of dochter gekozen heeft voor een bepaalde opleiding moeten er nog keuzes gemaakt worden. Leren kiezen is echt een vak. Als je je zoon of dochter leert hoe je goede keuzes maakt, dan geeft je een vaardigheid mee die het hele leven nuttig en zinvol blijft. Je hele leven lang moet je immers keuzes maken voor studie of werk.

Wat is een minor? het verhaal van Sophie

Aan het begin van mijn tweede studiejaar van de Lerarenopleiding Engels begonnen de vragen al te komen. “Waar ga jij naartoe voor je minor?” Voor veel mensen is een minor in het buitenland al genoeg reden om een studie te kiezen. Zelf vond ik het vooral een erg leuke bonus.

Naar het buitenland

De eerste twee jaar heb ik hard gewerkt aan al mijn vakinhoudelijke en onderwijskundige vakken plus twee stages. Toe was het tijd voor mijn minor. Bij de Lerarenopleiding Engels was het verplicht die in het buitenland te doen. Het land dat je kiest maakte niet veel uit. Omdat ik 19 was en nooit op mezelf had gewoond was dit een geweldige stap. Ik had er veel zin in maar ik vond het natuurlijk ook spannend. Ik besloot om te kiezen voor de stad Brighton in Engeland. Dan kon ik het het accent makkelijk oppakken en ik hoefde ook niet al teveel te betalen voor de reis zelf.

Van alles regelen

Voordat ik mijn koffer kon gaan inpakken moest er echter nog het een en ander geregeld worden. Het eerste wat ik moest doen was een Erasmusbeurs regelen. Dit is een financiële ondersteuning vanuit de overheid om voor studenten binnen Europa in een ander land te kunnen studeren. In 2017 viel Groot-Brittannië nog wel binnen Europa, nu zal dit niet meer lukken…../

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 15 reacties.

  1. Door: Maartje · 03-12-2021 om 11:56

    Hi Hermien,

    In welke maand beginnen minors vaak? Aangezien er ook verplicht is daarvoor nog 21 weken stage te lopen.

    Groetjes!

    1. Dag Maartje, goede vraag. Maar ik kan er geen algemeen antwoord op geven. Dat mogen de opleidingen zelf namelijk beslissen. Veel succes met je minor en vind je het leuk je ervaringen te delen? Ik interview je graag voor dit blog.

      1. Door: Maartje · 03-12-2021 om 13:55

        Hihi bedankt voor je snelle reactie! Het duurt helaas nog een jaartje voor dat ik mijn minor heb, maar was vast benieuwd!

  2. Door: John Dekkers · 09-09-2021 om 10:06

    Dag Hermien,
    een duidelijk artikel, dat opent met een zeer helder en illustratief plaatje. Maar hoewel je het wel in de tekst vermeldt, laat je mbo (4) weg in het plaatje onder de linkerkolom. De mbo-ers verdienen beter!
    Hartelijke groet, John Dekkers.

    1. Je hebt gelijk John.
      Ik zal het plaatje vervangen.

  3. Door: Marianne Selleger · 05-07-2020 om 19:41

    Beste Hermien,

    Ons kind gaat een vooropleiding aan het conservatorium, in Rotterdam volgen maar omdat dat alleen vrijdagavond en de hele zaterdag is wil ze graag kunstgeschiedenis erbij gaan doen. Ze twijfelt of ze voor voltijd of deeltijd moet gaan. Ze wil voltijd omdat ze dan met studenten van dezelfde leeftijd is en het echte studentenleven kan meemaken. maar ze is bang dat ze de verplichte 48 punten misschien niet haalt naast haar vooropleiding. Wij hebben van een paar studenten gehoord dat ze dat wel kan halen zeker omdat zij heel consciëntieus is. Heb jij tips bij de keuze?

    1. Dag Marianne, als jouw dochter de mijne zou zijn, zou ik op de eerste plaats vooral erg trots op haar zijn (dat ben je vast ook). Mijn tip: gewoon beginnen aan voltijd als dat het meeste aanspreekt. Maar ze moet wel kritisch blijven en op tijd, (bijvoorbeeld in november) toch naar de deeltijd opleiding gaan. Als ze dan tenminste de studiepunten mee mag nemen en als die overgang makkelijk gaat. En ik zou als moeder ook een beetje kijken of het allemaal niet te stressvol is. Ambitieus is goed, maar je kunt het ook overdrijven. Wat zegt de opleiding?

  4. Door: Riëtte Steenman · 29-06-2020 om 11:39

    Hi Hermien,

    Wat een geweldig overzicht heb je gemaakt voor ouders die hun kind willen helpen kiezen. Vooral de afbeeldingen laten in 1 oogopslag zien waar het om gaat. Als loopbaanbegeleider weet ik hoe lastig het kan zijn de juiste studie te vinden. Ik neem daarbij ook vaak mee wat iemand in zijn vroege jeugd leuk vond om te doen en waar hij / zij goed in was / welke rol hij / zij op zich nam (in een groep). Misschien ook nog een leuke tip? Groetjes, Riëtte Steenman Houten

    1. Dag Riëtte,
      Ja, dat is zeker een goede tip. En die ervaring heb ik ook met studiekiezers en ouders. Daar ga ik iets mee doen.

  5. Door: Junior · 29-05-2020 om 09:30

    Erg duidelijk uitgelegd! Mijn grote complimenten.

  6. Door: Sun · 16-12-2019 om 22:31

    Zeer duidelijk uitleg super ??

  7. Door: Jacques Hulsman · 22-03-2018 om 11:35

    Met genoegen gelezen.
    Eindelijk eens gedegen geïnformeerd over de huidige studiemogelijkheden.
    Dank daarvoor

    1. Heel graag gedaan… U kunt ook een abonnement nemen op dit blog? En vragen stellen aan mij (zie contact) kan ook altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.