9 juni 2017 | Categorie: Studeren

Studiepunten spreekuur, elke week op woensdag

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Is uw zoon of dochter geslaagd voor havo of vwo? Van harte gefeliciteerd. Waarschijnlijk gaat uw kind in september studeren aan een hogeschool of universiteit. Maar dan volgt er een nieuwe spannende fase. Voor al uw vragen over studiepunten organiseren we een studiepunten spreekuur.

Studiepunten spreekuurStudiepunten halen, een hele uitdaging

Tijdens het eerste studiejaar moet er een bepaald aantal studiepunten worden gehaald. Op sommige instituten veel, op andere instituten wat minder. Dat mag de opleiding zelf bepalen. Op het eind van het eerste studiejaar krijgt de student een Bindend Studieadvies. Is dat een positief advies, dan mag de student na het eerste jaar verder met de opleiding. Krijgt hij een negatief advies, dan  denken de docenten de student niet past op deze opleiding. Hij moet stoppen met deze studie.

Hoge uitval

De uitval tijdens en na het eerste studiejaar is hoog. 15,9% van de studenten van de universiteit haalt het eerste studiejaar niet. 27,8% van de hbo studenten wil of moet stoppen met de studie.
Dat zijn forse aantallen. Om ouders meer informatie te geven organiseren we een studiepunten spreekuur.

Tips voor ouders, ook al in de zomervakantie

Ook in de zomervakantie kunnen ouders al meewerken aan een goede studiestart. Ik geef hiervoor 5 tips:

 1. Voor aanvang van de studie doet uw zoon of dochter de studiekeuzecheck. Stimuleer uw zoon of dochter hiervan een serieus laatste check moment te maken. Is dit de goede studie? Bij twijfel kan de student een gesprek aanvragen.
 2. Stimuleer uw zoon of dochter vooral te genieten van de vakantie. Veel studenten lopen het risico van burn-out tijdens het eerste studiejaar. Een uitgeruste start is belangrijk.
 3. Zoekt uw kind een kamer? Misschien mag u meehelpen zoeken? Goed wonen helpt bij studiesucces.
 4. Stimuleer uw kind de studentenstad te verkennen en ga zelf eens mee als hij of zij dat leuk vindt. Loop ook eens binnen op de hbo of universiteit van zijn of haar keuze. Het zijn openbare gebouwen. Maar doe dit niet als uw kind dit niet ziet zitten.
 5. Stimuleer uw zoon of dochter zijn netwerk op de instelling ‘op te poetsen’. Kende hij of zij al studenten? Heeft hij studenten ontmoet op meeloopdagen, proefstuderen of Open Dagen? Stimuleer uw kind vooral mee te doen aan de introductie. Een goed netwerk is een belangrijke sociale basis voor studiesucces.

zomertips

Tips voor ouders van eerstejaars op het studiepunten spreekuur

Als u de artikelen van dit blog regelmatig leest ziet u heel wat tips voor ouders van eerstejaars langskomen.  Veel ouders hebben hier aanvullend vragen over. U kunt mij elke woensdag vrijblijvend bellen tussen 17.00-18.00. U bereikt mij op 0317484455. Mailen kan natuurlijk ook: hermien.miltenburg@wur.nl
Mij bellen kost niets, ik bewaar uw gegevens niet, ik maak voor geen enkele opleiding of organisatie reclame.

Waarom een studiepunten spreekuur voor ouders?

Het systeem van studiepunten is best ingewikkeld. Het is belangrijk dat u weet hoe het werkt. Waarmee worden studiepunten verdiend? Wat kan een student doen als hij mogelijk te weinig studiepunten haalt? Zijn er voor de student extra mogelijkheden als er bijzondere omstandigheden of belemmeringen zijn? Wordt uw zoon of dochter gewaarschuwd als het fout gaat? (Meer informatie over wat je kunt doen als je onvoldoende studiepunten haalt)
Uw zoon of dochter zal zelf zijn weg moeten vinden op de universiteit of hogeschool, maar het kan geen kwaad als u een handje helpt met ‘de weg te wijzen’.

Wat kan er niet tijdens het studiepunten spreekuur?

Hogescholen en universiteiten kunnen en mogen geen individuele resultaten van studenten doorgeven aan ouders. Maar dat betekent niet dat u niets kunt doen als u het gevoel hebt dat er ‘iets niet helemaal lekker’ loopt.
Elke woensdag kunt u mij bellen in mijn functie van oudervoorlichter. Het maakt niet uit op welke hogeschool of universiteit uw kind studeert. Heel specifieke details kan ik u niet geven, maar ik kan u wel wijzen op een aantal standaardzaken.

Flyer 10 tips voor studiesucces

Wilt  u meer weten over studiesucces en studiepunten, dan kan ik u ook een flyer mailen met tien tips  voor ouders van eerstejaars. Zoekt u contact met mij, dan is uw privacy altijd gewaarborgd. U hebt verder geen enkele verplichting.

studiepunten spreekuur

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Doel: Een positief Bindend Studieadvies op hbo of universiteit

Het doel van het studiepunten spreekuur en dit blog is dat uw zoon of dochter voldoende studiepunten haalt om door te mogen gaan met zijn opleiding. Decanen, instellingen voor Hoger Onderwijs en de politiek spannen zich in onnodige studieuitval te voorkomen. Helpt u een handje mee?

Bindend Studieadvies

Eigen verantwoordelijkheid van de student

Studenten hebben op een hogeschool of universiteit zelf de verantwoordelijkheid voor de studie. Ze moeten zelf plannen en zelf hun leerproces in de gaten houden. De instellingen begeleiden wel (vergelijk de begeleiding die instellingen geven), maar dat gaat op een heel andere manier dan vroeger op de middelbare school.
Ook uw rol zal anders worden. U zult meer vanaf de zijlijn toekijken. Maar dat betekent niet dat u niets kunt doen voor uw eerstejaars student. Veel studenten vragen graag advies aan hun ouders (en andersom). U zult merken dat u een volwassen relatie hebt waarin u elkaar loslaat, maar wel kunt ondersteunen.

Weblezing over studiepunten

Op de hoogte blijven van nieuws over studiekeuze en studeren?  Abonneert u zich dan op deze blogartikelen (rechterkantlijn)

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Ans de Vocht · 10-06-2017 om 09:00

  Beste Hermien,

  Graag zou ik de flyer mogen ontvangen met de tien tips voor ouders van eerstejaars. Mijn zoon gaat aankomend schooljaar namelijk naar het HBO en mijn dochter naar de TU, dus de flyer komt denk ik goed van pas.

  Met vriendelijke groet,

  Ans

  1. Dag Ans,
   Ik heb je de flyer met tien tips voor studiesucces (en wat jij daaraan kunt bijdragen) opgestuurd. Wil je naar aanleiding hiervan meer weten? Mail of bel me gerust… en voor je kinderen, veel succes en studieplezier…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.