21 februari 2016 | Categorie: Studeren

Studiesucces en balans, moet alles meteen goed?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiesucces en balans hebben met elkaar te maken. Het is fijn als een student netjes zijn studiepunten haalt, maar besef als ouder wel… niet alles hoeft meteen goed te gaan. Hoe helpt u uw kind bij het vinden van het juiste evenwicht? (geschikt voor ouders met een kind op (v)mbo, havo, vwo, hbo, wo)

Studiesucces, hoe vindt uw kind de goede balans?

Studiesucces en balans

Studeren is ook vaak gewoon bikkelen, zeker in het eerste studiejaar. Er zijn veel nieuwe dingen die op de student afkomen, nieuwe lesmethodes, nieuwe vakken, nieuwe vrienden, nieuwe gebouwen en soms ook een nieuwe woonomgeving. Dat is allemaal erg veel. Daar komt dan nog bij dat studenten een bepaalde hoeveelheid studiepunten moeten halen. In het eerste studiejaar wordt er extra naar de studieresultaten gekeken. Haalt uw zoon of dochter de verplichte hoeveelheid studiepunten niet, dan krijgt hij een negatief bindend studieadvies (BSA). In dat geval moet de student stoppen met de opleiding. Overigens stellen niet alle opleidingen dezelfde hoeveelheid studiepunten verplicht, het is belangrijk dat de student goed weet hoeveel punten hij móét halen.
Dat alles zorgt voor extra druk in het eerste studiejaar. Studiesucces en balans zijn lastig in het eerste jaar.

Niet alles hoeft meteen goed te gaan

Ieder studiejaar kan de student 40 studiepunten halen. Die studiepunten krijg je als je een tentamen haalt, een project succesvol afrondt, een verslag schrijft enzovoort. Het is heel mooi als uw kind alle 40 studiepunten in het eerste jaar meteen haalt. Dat is bij lang niet alle studenten het geval. Heel wat studenten missen wel eens een lastig tentamen. Dat is natuurlijk jammer, maar geen man overboord.
Alle hbo’s en universiteiten hebben herkansingen. Dat betekent dat je een tentamen over mag doen. Soms is het handig dan ook weer de colleges van dat vak te volgen, soms besluit een student met zelfstudie zijn kennis te vergroten.

Herkansen

Het is gebruikelijk dat je ieder tentamen mag herkansen. Soms zijn er zelfs meerdere herkansingen. Het verschilt wel per instelling hoeveel herkansingen er zijn. Hier kan uw zoon of dochter goed naar vragen op een Open Dag. Weet je van jezelf dat je het risico loopt bepaalde tentamens meerdere keren te moeten doen, vergelijk dan ook op dit punt hbo’s en universiteiten onderling.
Niet alles hoeft meteen goed te gaan. Studiesucces en balans betekent dat je accepteert dat je wel eens een tentamen over moet doen. De student loopt dan wel studievertraging op. Mist de student niet al te veel tentamens, dan kan hij die studievertraging ook weer inlopen in een makkelijkere periode of hij werkt in de zomervakantie door.

Hoe lang studeren?

Zeker nu de studiefinanciering is veranderd, speelt geld een grote rol bij studenten en ook bij ouders. Natuurlijk wilt u dat uw kind binnen redelijke tijd afstudeert. Maar wat is ‘binnen redelijke tijd’? Een hbo opleiding duurt vier jaar. Het lukt steeds minder studenten het hbo binnen die tijd ook daadwerkelijk te halen. Op dit moment haalt nog gemiddeld maar 40% van de hbo studenten de opleiding met maar één jaar studievertraging. 30% van de studenten haalt de opleiding wel, maar heeft meer studievertraging. De anderen vallen uit. De cijfers binnen de universiteiten zijn iets gunstiger. Gaat het met de opleiding van uw kind iets minder? Helaas is hij de enige niet.

Hoe komt het?

Probeer er samen achter te komen waarom een bepaald vak niet gehaald is. Daar kunnen veel oorzaken voor zijn. Heeft uw kind extra advies nodig van de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider? Laat hem vooral niet aarzelen contact te zoeken.
Mist uw zoon of dochter eens een enkele keer een tentamen? Geen stress, dit komt vaak voor en is echt geen probleem.
Niet alles hoeft meteen goed te gaan, maar leren van je fouten is natuurlijk wél belangrijk. Studiesucces en balans betekent dat je accepteert dat er tegenvallers zijn, maar ook werkt aan je verbeterpunten.

Je kunt een paard naar het water brengen…

Steeds meer studenten ervaren stress tijdens de studie. De eisen die aan de student worden gesteld zijn soms ook hoog. Ouders zijn snel bezorgd als de studieresultaten tegenvallen. Sommige ouders hebben de neiging dan extra vaak te vragen naar hoe het met de studie gaat.

Mijn zoon zei me “Nou vraag je alweer naar mijn studiepunten. Denk je dat het vandaag anders gaat met mijn studie dan gisteren… en eergisteren… en vorige week? Waarom vraag je daar ELKE dag naar. Kunnen we ALSJEBLIEFT ook eens ergens anders over praten, dan over mijn studie” Maar ik ben zó bezorgd… onbewust denk ik veel te veel aan zijn studievoortgang. Het is goed dat hij me deze feedback geeft, want zoveel zeuren helpt natuurlijk niet.

Het gedrag van de moeder uit het citaat is heel begrijpelijk, maar niet effectief. Probeer zeker interesse te tonen in de studie, vraag zeker naar resultaten, vraag welke vakken uw kind volgt en hoe hij dat vindt. Maar vergeet niet ook naar welzijn te vragen. Hoe gaat het wonen op kamers? Kun je het vinden met je medestudenten? Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Niet teveel focus op tentamens halen

Teveel focus op ‘tentamens halen’ kan veel stress veroorzaken bij studenten en dat werkt averechts. Studiesucces en balans heeft ook te maken met uw ondersteuning. Natuurlijk hebben sommige eerstejaars de feedback van hun ouders nodig, maar de verantwoordelijkheid voor de studievoortgang ligt bij de student, niet bij zijn ouders.
Er is een gezegde: ‘je kunt een paard naar het water brengen, maar je kunt het niet dwingen te drinken’.
Je kunt een kind de mogelijkheid geven om te studeren, maar de rest ligt bij hem of haar.

Studiesucces en balans, de student moet ook wennen aan alle nieuwe gebouwen

Studiesucces en balans, niet alles hoeft meteen goed te gaan

Dit is een van de tips voor studiesucces die ik deze weken schrijf. De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Elke week ga ik dieper in op een tip. Wilt u reageren? U bent van harte welkom. Ouders, studenten, professionals, heb(t) u/je opmerkingen? U/je kunt onderstaand formulier gebruiken.
De andere tips voor studiesucces zijn:

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.