27 juni 2016 | Categorie: Studiekeuze

Aanval op uitval eerstejaars studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op veel hbo’s en universiteiten is er een hoge studie-uitval van studenten in het eerste studiejaar. Er is veel onderzoek gedaan naar die uitval. Ongeveer de helft van de uitvallers zegt dat ze zich niet goed hebben verdiept in hun studiekeuze. Een kwart van de uitvallers vindt dat hbo’s en universiteiten moeten veranderen: Minder reclame in de werving en meer begeleiding in het eerste studiejaar.
Studie-uitval is een teleurstelling voor de student en zijn ouders maar kost ook veel (onderwijs)geld. Hoewel de student zo’n 2000 euro collegegeld betaalt, betaalt de overheid ook veel geld aan de studie van elke student, gemiddeld zo’n 8000 euro. Daarom openen verschillende organisaties de aanval op uitval. Politiek, studenten, scholieren en decanen pleiten voor een aanval op uitval. Doet u, als ouder, mee?

Aanval op uitval

Bewuste studiekeuze

Decanen pleiten ervoor dat er al in de onderbouw van de Middelbare School aandacht is voor leren kiezen. Hoe maak je keuzes, waar moet je aan denken als je belangrijke keuzes maakt. Regie voeren op je (studie)loopbaan is iets dat je moet en kunt leren. Ook ouders kunnen hier een rol in spelen. Een studiekiezer moet leren zichzelf bij zijn studiekeuze de volgende vragen te stellen:

Wie ben ik, wat kan ik?

Wat wil ik, wat drijft mij?

Welk soort werk past bij mij?

Wat wil ik worden? Wie wil ik in de toekomst zijn?

Wie kan mij daarbij helpen?

Betere studiekeuzecheck; een aanval op uitval

Om de studiekiezer te helpen en de kwaliteit van het onderwijs te verhogen hebben politiek (VVD, PvdA, CDA), decanen, studenten (ISO) en scholieren (LAKS) de aanval op uitval geopend. Zij hebben samen een filmpje gemaakt over de Studiekeuzecheck. De Studiekeuzecheck bestaat al langer en heeft twee doelen:
1: De opleiding wil kijken of de student bij en opleiding past en
2: De student kan beter kijken of de opleiding bij hem past.
Het voorstel van de betrokken organisaties is de kwaliteit van de Studiekeuzecheck te verhogen.
Alle opleidingen mogen in de toekomst de Studiekeuzecheck nog op hun eigen manier invullen, maar er worden wel gezamenlijke uitgangspunten en minimumeisen geformuleerd. De student moet bijvoorbeeld op de website een goed beeld krijgen van baankansen en studie-uitval. Ook moet de student de mogelijkheid krijgen vragen te stellen aan docenten van de opleiding. Om dit allemaal goed te kunnen regelen moet de student zich voor 1 mei in het eindexamenjaar aanmelden. Op tijd beginnen aan de studiekeuze is dus heel belangrijk.

Verbeterpunten voor het Voortgezet Onderwijs: Een aanval op uitval

  1. Alleen gekwalificeerde loopbaandocenten voor de klas. Docenten die zich bezighouden met loopbaanontwikkeling (LOB) moeten hiervoor een cursus gedaan hebben.
  2. Landelijke eisen aan loopbaanbegeleiding. LOB moet onderdeel zijn van de eindexameneisen waaraan iedere school moet voldoen.
  3. Elk vak legt verband met een vervolgopleiding en latere loopbaan. De docent praat niet alleen over de inhoud van het vak maar ook over wat je er later mee kunt doen.
  4. Middelbare Scholen weten hoe hun afgestudeerde leerlingen het doen op het hbo of de universiteit. Zijn er verbeterpunten voor de school?
  5. Decanen en mentoren kennen het vervolgonderwijs. Zij weten welke opleidingen er zijn en hoe je tot een goede studiekeuze kunt komen.

    Studiebijsluiter

    Verbeterpunten voor het Hoger Onderwijs, Een aanval op uitval

  6. Studiekeuzeactiviteiten voldoen aan een landelijke norm. De student krijgt een realistisch beeld van de studie. Hij kan spreken met studenten en docenten en hij krijgt info over baankansen.
  7. Uit de Studiekeuzecheck volgt een persoonlijk advies. De student kan hier vragen over stellen. De student kan checken of hij past bij de opleiding.
  8. Oprichting van expertisecentrum. Er komt hulp voor hbo’s en universiteiten om hun studiekeuzetraject te verbeteren
  9. Elke opleiding heeft een zichtbare en correcte studiebijsluiter. Die moet goed zichtbaar zijn in alle communicatie.
  10. Continue doorontwikkeling Studiekeuzecheck. De Studiekeuzecheck moet steeds verbeterd worden en persoonlijk zijn.

Aanval op uitval

Studiekeuzechecklist met de tien actiepunten.

Meer weten over uitval op universiteiten 69% van de studenten haalt Universitaire Bacheloropleiding na vier jaar.

Meer weten over studiematching. Studiematching moet tweerichtingverkeer zijn, met mogelijkheden tot persoonlijk contact.

Persbericht over Een aanval op uitval

Artikel in NRC

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: inge kirsten · 27-06-2016 om 20:28

    Hermien ik ben het helemaal met je eens, gelukkig word er nu aandacht besteed aan het lob proces van de havo leerling
    als vmbo decaan en als trainer bij de loopbaangroep doen wij heel veel in het land om mentoren en vakdocenten te trainen in het voeren van loopbaangesprekken zodat de leerlingen de juiste keuze maken
    Gelukkig zien steeds meer havo vwo scholen ook de uitdaging om hun leerlingen beter te kunnen begeleiden in het keuzeproces . Als moeder van havo kids zie ik toch steeds de zoektocht naar het maken van een juiste keuze voor een profiel maar ook voor een vervolgopleiding. Het zou echt top zijn als LOB daadwerkelijk op de kaart komt.
    Fijn dit initiatief

    1. Dag Inge, dank voor je reactie. Havo/vwo en hbo/wo kunnen veel leren van wat jullie in het vmbo en mbo al bereikt hebben op et gebied van LOB

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.