19 april 2016 | Categorie: Studiekeuze

Vergelijken van opleidingen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Hoe kan uw kind goed beoordelen wat de opleidingen die hem wel aanspreken nou werkelijk inhouden? Een hele klus waar veel inzet voor nodig is. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk in dit proces. Voor het vergelijken van opleidingen is het bezoeken van Open Dagen en meeloopdagen essentieel. Maar je kunt ook snel ‘objectieve gegevens’ vergelijken. Dat kan via ‘Studie in Cijfers’

vergelijken van opleidingenVergelijken van opleidingen: Studie in Cijfers

‘Studie in Cijfers’ is de laatste jaren een begrip geworden. U kunt de gegevens van ‘Studie in Cijfers’ lezen via www.studiekeuze123.nl, een studiekeuzesite die gemaakt wordt door de Rijksoverheid. Deze site is vooral bedoeld om het studiekiezers en hun ouders makkelijker te maken goed aan de slag te gaan met het vergelijken van opleidingen. Studie in Cijfers (ook wel studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding van een hogeschool of universiteit het doet in vergelijking met dit type opleidingen bij andere hogescholen of universiteiten. Het gaat hier om voltijd hbo bacheloropleidingen en voltijd wo bacheloropleidingen. Van al deze opleidingen is er een korte omschrijving en ook het nodige cijfermateriaal. Natuurlijk is dit voor het vergelijken van opleidingen niet voldoende. Het is belangrijk dat de student ook de opleidingen bezoekt en de sfeer ervaart. Maar objectieve cijfers erbij houden kan geen kwaad. Iedere opleiding is verplicht deze cijfers te geven.

Tevredenheid studenten

Er zijn verschillende dingen waar Studie in Cijfers naar kijkt. Een van deze dingen is studenttevredenheid (hbo & wo), studenten geven hun opleiding cijfers. Zo krijgt u een idee hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. Dit wordt weergegeven met een cijfer tussen de 1 en 5. In het voorbeeld hierboven geven de studenten een 4,4 en zijn dus blijkbaar erg tevreden. Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat uw zoon of dochter zelf probeert te kijken naar hoe tevreden hij of zij zou kunnen zijn op de opleiding. En waar is die tevredenheid op gebaseerd? Zijn dat voor u zoon of dochter ook belangrijke zaken? Vraag hier eens naar op een Open Dag.

Grootte van de instelling

Studie in Cijfers laat zien hoeveel studenten jaarlijks starten met deze opleiding. U krijgt zo een idee hoe groot de opleiding is. Dit kan van belang zijn voor uw kind. Vindt hij massaliteit vervelend of juist heel prettig? Is hij gebaat bij persoonlijke aandacht? Over het algemeen hebben wat kleinere hbo’s en universiteiten meer aandacht voor de individuele student. Wanneer een opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden is het cijfer uitgesplitst per locatie. Bij het vergelijken van opleidingen is de grootte echt wel iets om rekening mee te houden.

Contacttijd

Hoeveel contacttijd heeft uw kind op de opleiding. Het aantal uren dat een student onder begeleiding werkt op een opleiding kan enorm verschillen. Ook het begrip ‘contacttijd’ kan vaag zijn. Meestal betekent het de uren die een student besteedt aan colleges, practica, werkgroepen ed. Het gaat in het voorbeeld om het aantal klokuren per week dat volgens studenten van deze opleiding in het eerste studiejaar wordt aangeboden. Activiteiten als stages en werkplekleren behoren niet tot contacttijd. Het gaat om het aantal uren per week waarin de student geprogrammeerd contact heeft met een onderwijsgevende (docent, tutor of studentassistent). In het voorbeeld hierboven is uitgewerkt wat de contacttijd precies inhoudt. Hoeveel tijd ben je kwijt aan hoorcollege? Hoeveel tijd besteed je aan werkcollege? Heb je vaak projectonderwijs of practica, en past dit bij je?
Niet alle opleidingen geven deze informatie uit zichzelf. Het is wel een goede vraag om te stellen bij Open Dagen, past de manier waarop de contacttijd is georganiseerd bij jouw manier van werken? Heb je liever veel practica of juist liever veel hoorcolleges?.
Studenten die wat meer begeleiding nodig hebben, kunnen beter een opleiding kiezen met veel contacttijd.
In het voorbeeld hierboven wordt ook het begrip docent/student ratio genoemd. Dat is de hoeveelheid docenten die er is voor de studenten. In dit geval is er op elke zes studenten een docent beschikbaar. Ook hierin zijn er grote verschillen. Er zijn ook instellingen waar er veel minder docenten zijn.
Maar ook voor het vergelijken van contacttijd en begeleiding geldt: je moet wel échte interesse hebben in een opleiding. Ook al heeft een opleiding nog zoveel contacttijd en/of docenten… als de opleiding niet bij je past is het niet de goede keuze.

Doorstroom naar het tweede jaar

Het gaat hier om het percentage studenten dat na het eerste studiejaar direct doorstroomt naar het tweede studiejaar van dezelfde opleiding. Het cijfer geeft een idee van studiesucces aan het begin van de opleiding. Ook hier vindt u grote verschillen bij het vergelijken van opleidingen. Er zijn opleidingen waar 90% van de studenten doorstroomt naar het tweede jaar en opleidingen waar 20% van de studenten doorstroomt naar het tweede jaar… En alles ertussenin. Een hoog doorstroompercentage is natuurlijk geen garantie voor studiesucces, het gaat uiteindelijk om de inzet van de individuele student.

Diploma binnen … jaar

Het gaat bij Studie in Cijfers om bachelordiploma’s. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Een universitaire bacheloropleiding duurt drie jaar. Na een universitaire bacheloropleiding volgt er nog een masteropleiding van 1 of meerdere jaren. Bij ‘Studie in Cijfers’wordt aangegeven welk percentage studenten een bachelordiploma haalt met ‘slechts’ één jaar studievertraging. Bij hbo opleidingen wordt aangegeven hoeveel studenten vervolgens doorstromen naar een universitaire master. De meeste studenten gaan na een hbo bachelor werken. De meeste universitaire studenten gaan na een universitaire bachelor een universitaire master doen. Pas dan heb je een afgeronde universitaire opleiding. In het voorbeeld hierboven haalt 74 % van de studenten het bachelordiploma binnen vier jaar.

vergelijken van opleidingen bijvoorbeeld contacttijd

Arbeidsmarkt

Op scholen wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de arbeidsmarktsituatie. Er zijn op scholen vaak beroepenavonden. Op Open Dagen worden er verhalen verteld van afgestudeerden. Er wordt onderzoek gedaan naar de arbeidsmarktsituatie in de toekomst. Al met al een complex onderwerp waar ik binnenkort in dit blog op terug kom.
U bent als ouder natuurlijk ook een ervaringsdeskundige, u weet hoe het kan gaan op de arbeidsmarkt. Wellicht wilt u een bijdrage leveren aan dit blog over uw visie op de arbeidsmarkt of uw eigen loopbaan?

Meer weten over het vergelijken van opleidingen?

Via www.studiekeuze123.nl kan uw zoon of dochter opleidingen vergelijken. Hoe ziet de ‘studiebijsluiter’ van de opleidingen van zijn/haar keuze eruit? Ook zijn er andere rankings en beoordelingen zoals bijvoorbeeld De Keuzegids, die een uitgave heeft met veel informatie over hbo en wo opleidingen en ook een kwaliteitsoordeel geeft.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.