20 april 2017 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze, waar moet je op letten?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekeuze, waar moet je op letten? Dat vragen veel ouders van studiekiezers zich af. ‘Je moet vooral doen wat je leuk vindt’ is wat ik ouders veel hoor zeggen. Maar er zijn nog wel andere zaken om samen met uw zoon of dochter naar te kijken. Een studiekeuze is een heel proces.

Open dag bezoeken

Meegaan naar een Open Dag?

Vindt uw zoon of dochter het fijn als u meegaat naar een Open Dag? Fijn! Probeer dan meer te zijn dan alleen de chauffeur. Probeer ook kritisch mee te kijken met uw zoon of dochter? Past deze opleiding volgens u bij uw kind? Ziet u hem of haar in een dergelijk beroep? Vindt u dat uw zoon of dochter slimme vragen stelt? Hebt u naar de studiebijsluiter gekeken en deze opleidingen vergeleken met ander?

Studiekeuze, waar moet je op letten als ouder?

Natuurlijk zijn veel ouders u voorgegaan. Waar letten andere ouders op?

‘Ik mag niet teveel zeggen’

‘Ik mag niet teveel zeggen’, zegt de eerste vader op de video. Dat vind ik een heel verstandige houding. Hij vindt dat zijn dochter vooral vrij moet kunnen kiezen. dat is ook zo. U kunt kritisch meekijken en kritische vragen stellen. Maar de studiekeuze is natuurlijk vooral de keuze van de aanstaande student. Moeilijk soms, om als ouder los te laten… ik spreek uit ervaring… Studiekeuze, waar moet je op letten? Vooral dat uw zoon of dochter zijn eigen pad kiest en zich niet teveel laat beïnvloeden door de omgeving. Luisteren naar feedback is prima, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de student.

‘We hebben met een studente gepraat’

De volgende vader heeft samen met zijn dochter een gesprek met een studente gehad. Super goed om vooral veel met studenten te praten op een Open Dag. Zij vertellen het verhaal van de opleiding ‘zoals het elke dag is’ en dat is belangrijk. Aan mooie praatjes heeft een aanstaande student immers helemaal niks… Studiekeuze, waar moet je op letten? Vooral op de verhalen van studenten.

‘Hebt u inspraak op de keuze van uw zoon?’

Gelukkig zegt de moeder op de Open Dag: ‘nou… inspraak… inspraak… ik probeer een beetje te adviseren. Dat is precies wat aanstaande studenten ook graag willen van hun ouders. En die adviesrol blijft belangrijk. ook verderop in de studie. Want er moeten nog veel keuzes worden gemaakt.

‘In mijn tijd was studeren…’

Natuurlijk vergelijken ouders het studeren van nu met hoe het vroeger was. Maar er zijn veel zaken veranderd. Probeer met een open blik te kijken naar wat u om u heen ziet. En verdiep u in het onderwijssysteem van nu. Studiekeuze, waar moet je op letten? Kijk vooral naar hoe het onderwijs is georganiseerd in het Bachelor Master systeem. Kijk ook naar de kwaliteit van het onderwijs. Misschien zijn de beste hbo’s en universiteiten wel heel andere dan in uw jeugd.

‘Welke master ga je doen?’

Hele goede vragen zijn dit. Zoals de studente in het filmpje zegt.. leerlingen kijken vaak niet zover vooruit. Maar alvast vragen naar masteropleidingen kan geen kwaad. Maar bedenk.. heel wat studenten veranderen in hun studietijd. Ze beginnen met een bepaalde bacheloropleiding en ontdekken dat ze met een iets andere masteropleiding verder willen gaan. Dat is het mooie van het bachelor-master systeem. Groeien en veranderen mag!

‘Welke baan is er straks voor mijn kind?

Een heel veel gestelde vraag door ouders. Een antwoord is niet zo makkelijk te vinden. Veel huidige banen zullen verdwijnen. Er zullen nieuwe banen bijkomen. En alle banen zullen er over 10 jaar heel anders uitzien. Deskundigen verwachten dat vaardigheden in de 21ste eeuw een belangrijke rol gaan spelen. Maar een goede opleiding met een diploma van een hbo of universiteit die goed bekend staat, blijft belangrijk.

Studiekeuze, waar moet je op letten?

 

‘Hoe zit het met het Bindend Studieadvies (BSA)’

Iedere opleiding heeft een bepaald minimum aantal studiepunten dat een student moet halen. Soms is dat hoog, soms wat lager. Dat mogen de opleidingen zelf bepalen. Het doel van het BSA is dat de student al snel een beeld heeft of de opleiding haalbaar is voor hem. Valt hij uit in het eerste jaar, dan is dat vervelend. Maar valt hij uit in het tweede of derde jaar van de opleiding, dan is opnieuw beginnen haast niet mogelijk. Studiekeuze, waar moet je op letten? De vraag hoeveel studiepunten je minimaal in je eerste jaar moet halen, is een belangrijke.

‘Hoe wonen en leven de studenten hier?’

Natuurlijk wilt u als ouder graag weten hoe het leven is in de stad waar uw zoon of dochter gaat studeren. Vraag dit vooral aan studenten die u ontmoet op een Open Dag. En inderdaad.. huisvesting doet er toe. Studeert uw zoon of dochter eenmaal? Ga hem of haar vooral ook eens opzoeken (maar doe dat nooit onaangekondigd!)

‘Hoeveel uur ben je kwijt met de studie?’

Ook alweer zo’n goede vraag van deze vader. Iedere student wordt geacht 40 uur per week te werken om zijn studiepunten te verdienen. Maar de manier waarop die studiepunten worden verdiend verschilt. Soms is er veel zelfstudie, soms meer projectwerk of practica. het artikel over studiepunten achter de link geeft alle informatie en er is ook een weblezing over studiepunten.

‘Hoe voelt het hier?’

‘De vader in het interview zegt dat ‘een goed gevoel’ bij de plek belangrijk is. En zo is het. Een student die zich goed voelt bij de medestudenten en het instituut heeft een grotere kans de opleiding af te maken. De sfeer van de opleiding moet wel echt bij de student passen. Op tijd beginnen met studiekeuze en overal sfeer proeven doet er toe! Meer over studiesucces vindt u via de link.

Slimme vragen hoor, van die ouders…. Hebt u aanvullende vragen? Die kunt u ook stellen via dit blog, graag zelfs.

Meer weten over hulp geven aan uw kind bij studiekeuze?

Wij geven regelmatig weblezingen over studiekeuze en studeren. Die kunt u volgen op uw eigen PC. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. U moet zich wel opgeven. Dat kan via onderstaand invulformulier of door een mailtje te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl

  • 30 mei, over studiekeuzecheck. Wat is het en waar moet een student zich op voorbereiden?
  • 20 juni, over kamers zoeken. Waar moet u als ouder op letten? Wat is ‘hospiteren?’
  • 23 augustus, beginnen aan de studie. Hoe kunt u uw zoon of dochter ondersteunen?

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.