2 juli 2015 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuzeadvies geven als ouder?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekeuzeadvies aan je kind geven… moet je dat als ouder wel doen? Volwassen worden betekent ook je eigen beslissingen nemen, je eigen weg gaan. Als ouder moet je je kind op een bepaald moment loslaten, en dat is lastig, zeker als je voelt dat je kind nog wel degelijk regelmatig bij je aanklopt voor studiekeuzeadvies.  Hoe kijken ouders terug op het studiekeuzeproces van hun kind en hun eigen rol daarin?

Uw studiekeuzeadvies zal door uw kind gewaardeer worden. Vraag vooral door over de Open Dag (of kom zelf mee) en de meeloopdagen.

 

Vader van Tim: “Ik heb mijn zoon eigenlijk helemaal geen advies gegeven”

“Onze zoon is een zelfstandige jonge man die heel goed weet wat hij wil. Eigenlijk is dat ook altijd wel zo geweest.  Aan studiekeuzeadvies had hij echt geen behoefte. Als ik hoor hoe andere ouders worstelen omdat hun zoon echt helemaal niets wil… ja, dan hebben mijn vrouw en ik wel geluk gehad. Achteraf vind ik het wel jammer dat we nooit mee zijn gegaan naar Open Dagen. Nu weet ik niet zo heel goed wat er allemaal gebeurt op de opleiding van Tim. Dat is dus ook mijn tip aan andere ouders: Ook al weet je kind precies wat hij wil, ga toch kijken naar waar hij later studeert. Je kunt dan de studieverhalen beter volgen. Studiekeuzeadvies was misschien niet nodig, maar volgen hoe het gaat met onze zoon vinden we wel belangrijk”.

Ouders van Karel: “Onze zoon zat al na zes weken thuis”.

“Onze zoon is al zijn hele leven bezig met auto’s en brommers. Je kon hem geen groter plezier doen dan hem lekker in de schuur zijn gang te laten gaan. Een brommer in en uit elkaar halen.. dat was echt zijn ding. Hij zat op de havo en ging dus autotechniek doen op het hbo! Na zes weken zat hij gefrustreerd thuis. Voor ons was dat onbegrijpelijk. Hij was altijd bezig met techniek. Toen we nader doorvroegen kwamen we er wel achter wat er schortte. Een hbo opleiding was eigenlijk helemaal niet wat hij wilde. Hij wou met zijn handen werken, niet met zijn hoofd. Nu op het mbo gaat het fantastisch. Als ouders wilden we altijd ‘het hoogst bereikbare’ voor Karel. Achteraf.. als we met hem mee waren gegaan naar de Open Dag, dan hadden we wel gezien dat het niveau eigenlijk niet bij hem paste. Dan hadden we een studiekeuzeadvies gegeven. Dan hadden we gezegd: Ga ook eens op het mbo kijken”.


Advies van de moeder van iris: houd je passie dansen voor je vrije tijd, dat kan ook naast een studie

Ons advies aan Iris: “Houd het dansen voor je vrije tijd”.

“Onze Iris is een slimme meid, die heel goed een universitaire studie aankan. Maar ze houdt ook van dansen, en dat kan ze ook heel erg goed. Iris heeft echt lang geworsteld met haar studiekeuze, ze heeft zelfs een tussenjaar genomen om een heel goed afgewogen beslissing te kunnen nemen. Haar passie is dansen, kampioenschappen, wedstrijden, ze vindt dat allemaal geweldig. Ze heeft dus ook over de dansacademie gedacht. We hebben haar gevraagd na te denken of ze dansen ook zo geweldig zou vinden als ze het full-time zou doen. Dansen voor je plezier is wel wat anders dan dansen als professional. Uiteindelijk heeft ze ervoor gekozen toch op de universiteit te studeren en het dansen als hobby te blijven doen.  Het gaat goed op de universiteit én met dansen en Iris is blij met ons advies. “Ja, jullie als ouders kennen mij mijn hele leven al. Ik heb echt iets aan jullie studiekeuzeadvies”. En had ze toch voor dansen gekozen? Ja, dan hadden we die beslissing natuurlijk ook gerespecteerd”.

Studiekeuzeadvies geven aan je kind? Jongvolwassenen hechten waarde aan het oordeel van hun ouders

Een studie kiezen is een van de belangrijkere beslissingen van je leven. Je studiekeuze geeft toch richting aan het beroep dat je later hebt. Veel jongvolwassenen willen daar met hun familie over ‘sparren’. Ouders zeggen vaak: “Het is de keuze van mijn kind, het is zijn leven, dat kan en wil ik niet invullen”. Dat is een terechte opmerking. Jongeren zullen ook niet willen dat u die beslissing neemt, maar samen praten over wat er zoals gebeurt tijdens het studiekeuzeproces, dat vinden jonge mensen over het algemeen wel prettig. Stimuleer uw zoon of dochter naar meerdere Open Dagen meeloopdagen te gaan en vooral ook opleidingen en instituten te vergelijken bijvoorbeeld met de site www.studiekeuze123.nl. Zo kom je tot een betere studiekeuze. Studiekeuzeadvies geven mag gerust, maar laat de beslissing liggen bij de aanstaande student.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.