14 oktober 2015 | Categorie: Studiekeuze

Jongens presteren slechter

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat is er aan de hand met jongens? Al een paar jaar gaan er meer meisjes dan jongens naar het Hoger Onderwijs. De vrouwelijke studenten studeren ook meer ‘volgens het boekje’. Moet u zich zorgen maken als u een zoon hebt? Na de opleiding halen de mannen de vrouwen weer in, op de arbeidsmarkt presteren mannen nog steeds beter. Hoe komt uw zoon goed door het studiekeuzeproces?

Jongens presteren slechter op school maar beter op de arbeidsmarkt

Jongens hebben meer moeite met school

Volgens het persuasive essay against gun control presteren jongens op school minder goed dan meisjes. Dit is een trend die al enkele jaren zichtbaar is. Op de meeste hbo’s en universiteiten zijn de vrouwen in de meerderheid. Opleidingen die te maken hebben met gezondheidszorg, talen of communicatie hebben veel vrouwelijke studenten. Jongens kiezen vaker voor bèta, maar ook hier zijn de vrouwen in de opmars.

Puberbrein?

Er zijn veel theorieën over het slechter presteren van jongens op de middelbare school en op hbo en universiteit.  Een vaak gehoorde theorie is dat het brein van jongens later rijpt. Het lijkt soms alsof jongens langer ‘https://weblog.wur.eu/sports-essay-topics/ ‘.

Een moeder: Mijn zoon ligt in het weekend meestal tot na de lunch in bed, ook als het mooi weer is. Hoe bestaat het?

De pubertijd is niet alleen een kwestie van hormonen. Ook het brein moet nog ‘volgroeid’ raken.
Het onderwijs zou meer gericht zijn op homework tools Omdat er veel meer vrouwelijke docenten zijn ontbreekt het jongens aan een rolmodel… Allemaal theorieën… maar wat als je een zoon hebt die minder presteert? Jongens vinden het opvallend vaak lastiger om een goede studiekeuze te maken.

Jongens presteren op school slechter maar doen het beter op de arbeidsmarkt

 

Een zoon coachen?

Op ouderavonden hoor ik vaak de vraag van ouders: Hoe coach ik mijn zoon? Het antwoord moet ik schuldig blijven. We weten nog niet heel goed hoe het komt dat jongens minder goed presteren. Wel is duidelijk dat jongens meer aandacht nodig hebben tijdens het studiekeuzeproces. Stimuleer uw zoon vaker naar Open Dagen te gaan en vraag naar zijn belevenissen. Jongens zoals de student in de quote doen dat niet altijd uit zichzelf.

Toen ik op de middelbare school zat was praten over studiekeuze echt niet ‘cool’, geen enkele van mijn vrienden hield zich daarmee bezig.

Is uw zoon al naar een meeloopdag geweest? Vraag hierop door en help hem opleidingen te vergelijken. Een jongen heeft er ook vaak baat bij te mailen met een mannelijke ap language synthesis essay. Op Open Dagen zijn er ook mannelijke studenten die graag met uw zoon praten. Twijfel hoort erbij, maar telkens zonder motivatie aan een nieuwe opleiding beginnen, zoals onderstaande student, heeft niet veel zin.

Ik wist echt niet wat ik moest gaan doen en daarom ben ik met psychologie begonnen… en daarna met autotechniek en toen ICT. Maar na een paar weken stopte ik weer.

Er is wel een lichtpuntje voor ouders van zonen… Mannen doen het op de arbeidsmarkt beter dan vrouwen. Mannen werken vaker full-time en hebben dan een hoger inkomen dan vrouwen aldus het persuasive essay against gun control. Bent u ouder van een zoon? We horen graag uw tips&tricks.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: Mieke weber · 21-12-2020 om 17:50

  Als moeder van 3 zonen heb ik dit 3 keer mee gemaakt.
  Maak je geen zorgen, (heb ik ook nooit gedaan)
  Heb mijn kinderen altijd laten merken, “Je bent goed zoals je bent”.
  Nu hebben ze alle drie een wereldbaan. Een als ondernemer en eigenaar van drie zaken, een iter heeft op latere leeftijd Nijenrode gedaan en een icter die de halve wereld rond reist. hebben alle drie een kast van een huis! Dus laat je zoon merken, JE BENT GOED ZOALS JE BENT!!!! Hij heeft uiteindelijk jou genen! Was je zelf vroeger zo geweldig, of ben je je eigen jongens jaren vergeten. Of moet hij doen wat je zelf toen je jong was verdomde!?!?!?

  1. Prachtige reactie Mieke. Ik denk dat jouw kinderen ook wel trots op jou zullen zijn! En blij met zo’n moeder…

 2. Door: Machiel Wetselaar · 20-10-2015 om 20:59

  Als docent en slb-er op een hbo merk ik dat veel jongens moeite hebben met plannen en vooral met discipline om regelmatig te studeren: “wilt u streng zijn, wilt u huiswerk opgeven, wilt u dreigen met maatregelen, wilt u strenge regels maken en handhaven” zijn opmerkingen die ik regelmatig krijg van jongens. Hoe komt dit?

  1. Door: Hermien Miltenburg · 22-10-2015 om 13:09

   Dag Machiel,
   Ja dit herken ik wel, ook vanuit mijn eigen zoons. Maar hoe vind je een goed evenwicht tussen ‘een beetje aansturen’ en ‘loslaten?’, Hermien

 3. Naast goede, mannelijke decanen op het middelbaar (jam ze zijn er echt!) en keuze-begeleiders op hbo en uni (zie hierboven) zijn d’r ook veel (externe) rolmodellen met veel ervaring op keuzeproblemen bij jongens!! Kijk bijvoorbeeld ‘s naar http://www.studiekeuzenederland.nl/coach/den-bilt-michiel-van-den-anker/ 🙂

  Hallo Hermien, leuk verhaal om ouders van zonen beetje gerust te stellen!
  Kijk ook ‘s naar: http://www.studiekeuzenederland.nl/coach/zuinig-zijn-op-jongens-de-klas/
  In Vlaanderen hebben ze d’r al een speciale site aan besteed: http://www.genderindeklas.be/lessen/studiekeuze.htm

  Groetjes,
  Michiel

  1. Door: Hermien Miltenburg · 22-10-2015 om 13:10

   Dag Michiel,
   Dank je wel voor de tips en de links. Daar hebben ouders iets aan (en ik ook). Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.