18 februari 2017 | Categorie: Studiekeuze

Welke universiteiten en hbo’s zijn er? En welke past bij mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Er zijn in Nederland heel wat universiteiten en hogescholen. Welke universiteiten en hbo’s zijn er? Wat past het beste bij uw kind? Er zijn echter flinke verschillen. De opleidingen zijn bijvoorbeeld anders… Er is een andere sfeer… De studenten zijn anders… Hoe krijg je als ouder daar zicht op?

welke universiteiten en hbo's zijn er?

Eerst de stad? Dan de studie?

Veel jongeren kennen maar een paar universiteiten en hbo’s. Het zijn de plekken waar ze van gehoord hebben van hun vrienden. Ze kennen soms ook wel de instellingen die vlak in de buurt zijn (overzicht hbo’s universiteiten).
Studenten kiezen te vaak op de eerste plaats de stad waar ze willen willen studeren en kijken vervolgens pas naar de mogelijkheden die er daar zijn. Toen de basisbeurs nog bestond kozen veel studenten voor een aansprekende studentenstad. Ze gingen daarna pas kijken naar de studiemogelijkheden. Nu haast elke student een studieschuld opbouwt kijken ze vaker naar de kosten. Kan ik bij mijn ouders blijven wonen en toch studeren? Welke universiteiten en hbo’s zijn er? En welke zijn er bij mij in de buurt? Beide motieven raad ik af. Anders gezegd: ‘Kies op de eerste plaats voor de studie en neem als laatste de stad op de koop toe.

Vijf studiekeuzevragen

Een studiekiezer moet vooral heel goed nadenken over vijf heel persoonlijke keuzevragen. Deze vragen zijn belangrijk bij profielkeuze, bij studiekeuze, bij keuzes tijdens de studie en bij het vormgeven van de loopbaan. Maar eigenlijk zijn het ook levensvragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Welk soort werk past bij mij? Wie kan me daarbij helpen?
Daarna kan de studiekiezer aan de slag met de vragen: Wat ga ik studeren? Op welk niveau ga ik studeren? Waar ga ik dat doen?

Het LAKS en studiekeuze

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Wat? Welk niveau? Waar?

Met de zoekmachine van Studiekeuze123 Studiekeuze123.nl/opleidingen kun je vinden welke studies er allemaal zijn. Ook op de sites van de verschillende instellingen is ook veel informatie te vinden. En er zijn ook andere informatiesites: universitaire bachelors, hbo bachelors, start studeren of kies je studie.
Een studiekiezer kan daar vinden wat je allemaal kunt studeren. Een slimme studiekiezer vraagt zich ook af welk niveau het beste bij hem past: mbo, hbo of universiteit? Waarom ook nog kijken naar: Waar? Welke universiteiten en hbo’s zijn er?

Iedere universiteit en hbo is anders

Stel.. je weet dat je rechten gaat studeren op universitair niveau. Dan ben je er nog niet. Er zijn dan verschillende universiteiten waar een student naartoe kan. Vergelijk deze universiteiten onderling heel goed. Ik adviseer u om samen met de student naar de volgende zaken te kijken.

Hoe is de begeleiding?

Er zijn grote verschillen in de docent – student ratio. Een docent – student ratio van 1 op 40 betekent dat er op elke 40 studenten 1 docent beschikbaar is. Dit komt voor op een universiteit. Er is ook een universiteit met een docent – student ratio van 1 op 7. Dat betekent dat er op elke zeven studenten een docent beschikbaar is. Dat zijn erg grote verschillen. Heeft uw zoon of dochter baat bij veel ondersteuning van docenten? Kijk dan naar de docent – student ratio. Het is voor de meeste studenten ook belangrijk dat er veel studie-adviseurs en studentendecanen zijn. Dat is zeker belangrijk voor studenten met een belemmering.

Hoeveel studenten beginnen aan het eerste jaar en hoeveel studeren er ook af?

Hoe groot zijn de groepen in het eerste studiejaar? Past dit bij uw zoon of dochter? Er zijn hele kleine eerstejaars groepen.. maar ook hele grote. Studeert uw zoon of dochter liever wat ‘anoniem’ of heeft hij of zij liever een kleine groep om intensief mee samen te werken?
En hoe zit het met de uitval? Helaas is er veel uitval in het eerste studiejaar. Hoe is de uitval bij de hogeschool of universiteit waar uw zoon of dochter naar kijkt? Hoeveel tijd kost het om af te studeren?

Hoe tevreden zijn studenten?

Elk jaar geven studenten op hbo en universiteit een waardering voor hun opleiding (van 1 tot 5). Dat is de Nationale Studenten Enquête. Ze geven een waardering voor:

  • de inhoud van de opleiding
  • verworven vaardigheden
  • voorbereiding op de beroepsloopbaan
  • docenten
  • informatie vanuit de opleiding
  • studiefaciliteiten
  • toetsing en beoordeling
  • studieroosters
  • studielast
  • studiebegeleiding.

let op, dit is een 5-punts schaal, dus krijgt een opleiding een 4,8, dan is dit dus heel hoog. Het is geen waardering zoals op school waar je met 10 punten te maken hebt. En dan is een 4,8 juist heel laag.

Studie in cijfers

Deze ‘harde feiten kunt u vinden bij ‘Studie in cijfers’, de ‘studiebijsluiter’. Deze studiebijsluiter vindt u als u doorklikt op de studie die u gevonden heeft via de zoekmachine van Studiekeuze123. Opleidingen laten deze ‘harde cijfers’ soms ook zien op hun site of in de brochures.

Sinds kort is er een nieuwe vragenlijst op basis waarvan de  studiebijsluiter wordt gemaakt. Een deel van de vragen wordt aan alle studenten voorgelegd, een deel kunnen onderwijsinstellingen zelf kiezen.
Onderstaande onderwerpen worden aan alle studenten voorgelegd en hierover geven de studenten hun oordeel. Echt heel belangrijk om hier goed naar te kijken.

    • Algemene tevredenheid
    • Inhoud en opzet van het onderwijs
    • Aansluiting op de beroepspraktijk of beroepsloopbaan
    • Docenten
    • Studiebegeleiding
    • Toetsing en beoordeling
    • Betrokkenheid en contact
    • Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Kwaliteit van de opleiding

Uiteraard letten ouders en aanstaande studenten ook op de kwaliteit van de opleidingen. Er zijn verschillende ‘lijstjes’ die de kwaliteit van instellingen vergelijken. Er zijn opleidingen die beter zijn dan andere, dat zijn de zogenaamde ‘topopleidingen‘.
Studiekeuze123 doet niet mee aan deze lijstjes of ‘rankings’. Maar het goed bestuderen van de oordelen die na elke opleiding beschreven worden geeft ook al heel veel informatie.

Welke universiteiten en hbo’s zijn er? Wat past bij mijn kind?

Antwoord op de vraag: Welke universiteiten en hbo’s zijn er? is dus wel te achterhalen via het internet. Maar welke instelling past bij uw kind? Ik adviseer ter plekke de sfeer gaat proeven. Kijk dan niet alleen naar ‘de harde cijfers’, maar ook naar het type student dat er rondloopt op een hogeschool of universiteit. Past uw kind hier? En vindt uw zoon of dochter aansluiting? Kortom: uw zoon of dochter moet zich ook thuis voelen op de studieplek.

Een sfeer die bij je past is een belangrijke factor

Studenten die studeren in een omgeving waar ze zich thuis voelen studeren ook beter. Ze voelen zich gestimuleerd door hun medestudenten en door de docenten. Succesvolle studenten zeggen ‘ik voel me goed op deze plek’. Ik adviseer dan ook om verschillende universiteiten en hbo’s met elkaar te vergelijken op Open Dagen. Onderwijsprofessionals adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Daarna is het verstandig aan meerdere meeloopdagen mee te doen. Niet alleen Open Dagen… ook meeloopdagen zijn belangrijk. Zowel Open Dagen als meeloopdagen helpen en goed beeld van de studie te krijgen.

Open dag bezoeken

Gaat u zelf mee?

U bent als ouder van harte welkom om mee te gaan naar een Open Dag. Welke universiteiten en hbo’s zijn er? En op de eerste plaats: Wat past bij mijn kind? Ga het met eigen ogen bekijken. Ik geef u tenslotte graag een paar tips mee als u met uw zoon of dochter een Open Dag bezoekt. Over dit onderwerp geef ik 7 maart, samen met studenten een web-lezing waar u gratis aan deel kunt nemen. Op uw eigen PC kunt u tussen 19.30 en 20.00 meer te weten komen over waar u op moet letten tijdens een Open Dag. Opgeven kan via deze site (reactie-blokje onderaan de pagina)

Meer over Studiekeuze123

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
A
rtikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.