11 oktober 2022 | Categorie: Studiekeuze

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een Open Dag bezoeken… een belangrijke studiekeuze-activiteit. Veel studiekiezers vinden het fijn als ouders meegaan naar een Open Dag. Kom bijvoorbeeld naar de Open Dag van Wageningen. Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders.

Open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders van aanstaande studenten

Open dag bezoeken… vijf tips voor ouders: Tip 1: vragen stellen

Stimuleer je zoon of dochter zoveel mogelijk vragen te stellen, ook aan de studenten die er op de Open Dag rondlopen. Je zoon of dochter moet ontdekken of de studie interessant is maar ook of hij of zij zich goed voelt bij de docenten en studenten van de opleiding. Studenten vertellen graag over hun opleiding en hun leven als student. En scholieren vinden het soms makkelijker om met (bijna) leeftijdsgenoten te praten.
Ook als je kind nog helemaal geen idee heeft welke richting hij op wil is het zinvol eens rond te kijken op een universiteit of hogeschool. Zo’n Open Dag is een indrukwekkende gebeurtenis. Er komt veel op je af. Naar mate je vaker een Open Dag bezoekt, kun je alles beter in je opnemen. Goed om minimaal vier Open Dagen te bezoeken bij meerdere instellingen. Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.

open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Open Dag bezoeken… tip 2: studiebijsluiter lezen

Lees als je meegaat naar een opleidingspresentatie de ‘studiebijsluiter’. De studiebijsluiter vind je op www.studiekeuze123.nl. Dat is een site van het ministerie van onderwijs. Zoek de opleiding die je zoon of dochter bezoekt. Klik door op de naam van een opleiding. Dan vind je veel  informatie. Je ziet bijvoorbeeld hoe het studentenoordeel over de opleiding is. Je ontdekt ook hoeveel studenten het eerste studiejaar halen. Vinden de studenten de begeleiding goed? Hoe zit het met de baankansen?  Heb je hier vragen over, dan kun je die stellen op de Open Dag. Zo krijgt je als ouder een goed beeld van de kwaliteit van de opleiding. Mooi als je kind kiest voor een topopleiding. Er zijn topopleidingen binnen elk interessegebied.

open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Open Dag bezoeken… tip 3: kijk kritisch mee

Kijk en luister goed naar je zoon of dochter. Je kent je kind als geen ander. Zie je aan zijn of haar gezicht dat hij enthousiast is? Mooi. Vraag dan later op een rustig moment eens door. Wat trok je aan in die opleiding? Past dit bij andere ervaringen die je zoon of dochter eerder had? Is er een speciale presentatie voor ouders? Sla die niet over. Er worden handige tips gegeven over studiekeuze en studeren. 15 oktober geef ik een presentatie over tips voor studiekeuze op Wageningen University.

Open Dag bezoeken… tip 4: beroepen kennen

Jongvolwassenen kennen niet zo heel veel beroepen. Vaak kiezen ze voor de algemeen bekende, populaire opleidingen. Stimuleer je zoon of dochter ook eens naar wat minder bekende opleidingen en beroepen te kijken. Vaak zijn dat opleidingen met kleinere groepen en betere baankansen.
Een handig hulpmiddel om snel alle opleidingen te vergelijken is de Keuzegids, een boekje dat aanwezig is bij de schooldecaan, maar dat je ook kunt kopen.
Overigens is ‘beroepskeuze’ wel relatief. Steeds meer mensen groeien na hun opleiding door naar andere functies. Mijn advies: kies vooral eerst de studie, het beroep komt daarna wel. De meeste studenten weten overigens pas in de laatste fase van hun opleiding wat hun eerste beroep zal zijn. Dus zegt je kind: ‘Geen idee wat ik later wil worden?’ Dat is heel gewoon. Die concrete beroepskeuze komt echt wel.

Open dag bezoeken… vijf tips voor ouders. Tip 5: spiegel voorhouden

Een ouder die voorzichtig over de schouder met de studiekiezer meekijkt op een Open Dag is een grote hulp. Er komt heel veel op de studiekiezer af op zo’n drukke Open Dag. Dag is het fijn als je als ouder meehelpt te onthouden wat er precies gebeurde op de Open Dag. En wat je daarvan als studiekiezer vond. Soms stimuleren ouders hun kind een paar aantekeningen te maken. Of ze maken een foto om bepaalde dingen ‘vast te houden’.
Misschien een overbodige opmerking…maar toch…
Realiseer je je zoon of dochter een opleiding moet kiezen. Al vind jij een bepaalde opleiding nóg zo leuk en nóg zo goed passen bij je kind…hij of zij zal het moeten doen. Probeer je zoon of dochter een spiegel voor te houden zonder al te dwingend te zijn. Ik adviseer ouders vooral het proces van studiekeuze te begeleiden. De uiteindelijke keus van de opleiding moet door de student zelf gemaakt worden.

open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders

Maak er verder vooral samen een gezellige dag van. Ga samen ook in de stad kijken, houd het relaxed. Jongeren vinden de studiekeuze vaak erg spannend. Je kunt die spanning echt wel voor een flink stuk wegnemen.
Wijs ook vooral op het proces… de beslissing hoeft niet vandaag en op dit moment genomen worden. Bezoek samen meerdere Open Dagen bij meerdere instituten. Stimuleer je zoon of dochter vervolgens naar proefstuderen of meeloopdagen te gaan… neem de tijd. Dan komt er heus wel een moment waarop de jongvolwassene weet wat bij hem of haar past.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Patrick meijerman · 14-10-2022 om 18:15

    Nergens staat of beide ouders mee mogen? Volgens onze dochter mag er maar een ouder mee. Als dit zo is mag dat wel genoemd worden.

    1. Dag Patrick, Dat ben ik met je eens en heb ik ook gemeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.