Studiekeuzekind blog

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders

Door: Hermien Miltenburg · 23 februari 2018
Categorie: Studiekeuze

Een Open Dag bezoeken… een belangrijke studiekeuze-activiteit. Veel studiekiezers vinden het fijn als ouders meegaan naar een Open Dag. Maar hoe kunt u uw zoon of dochter het beste helpen op deze Open Dagen? Er is zoveel te zien en te beleven… Ik geef u graag een paar tips waar u op kunt letten! (Geschikt voor ouders met een kind op havo, vwo, hbo, wo, (v)mbo).

Open dag bezoeken...vijf tips voor ouders

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders van aanstaande studenten

Open dag bezoeken… tip 1: vragen stellen

Stimuleer uw zoon of dochter zoveel mogelijk vragen te stellen, ook aan de studenten die er op de Open Dag rondlopen. Uw zoon of dochter moet ontdekken of de studie interessant is maar ook of hij of zij zich goed voelt bij de docenten en studenten van de opleiding. Studenten vertellen ook graag over hun opleiding en hun leven als student. En scholieren vinden het soms makkelijker om met (bijna) leeftijdsgenoten te praten.

Open Dag bezoeken… tip 2: studiebijsluiter lezen

Lees voor u met uw zoon of dochter meegaat naar een opleidingspresentatie de ‘studiebijsluiter’. De studiebijsluiter vindt u op www.studiekeuze123.nl. Dat is een site van het ministerie van onderwijs. Zoek de opleiding die uw zoon of dochter wil bezoeken. Klikt u door op de naam van een opleiding. Dan vindt u veel  cijfers. U ziet bijvoorbeeld hoe het studentenoordeel over de opleiding is. U ontdekt ook hoeveel studenten het eerste studiejaar halen. Vinden de studenten de begeleiding goed? Hoe zit het met de baankansen?  Hebt u hier vragen over, dan kunt u die stellen op de Open Dag. Zo krijgt u als ouder een goed beeld van de kwaliteit van de opleiding.

Open Dag bezoeken… tip 3: kijk kritisch mee

Fijn als u meegaat naar opleidingspresentaties. Kijk en luister ook heel goed naar uw zoon of dochter. U kent uw kind als geen ander. Ziet u aan zijn of haar gezicht dat hij enthousiast is? Mooi. Vraag dan later op een rustig moment eens door. Wat trok je aan in die opleiding? Past dit bij andere ervaringen die uw zoon of dochter eerder had? Is er een speciale presentatie voor ouders? Sla die niet over. Er worden handige tips gegeven over studiekeuze en studeren. Ook wordt er ingegaan op de kosten van studeren en baankansen. 24-2-2018 geef ik een ouderpresentatie op de Open Dag van Maastricht, 17-3 op de Open Dag van Wageningen.

Open Dag bezoeken… tip 4: beroepen kennen

Jongvolwassenen kennen niet zo heel veel beroepen. Vaak kiezen ze voor de algemeen bekende populaire opleidingen. Stimuleer uw zoon of dochter ook eens naar wat minder bekende opleidingen en beroepen te kijken. Vaak zijn dat opleidingen met kleinere groepen en grotere baankansen. Misschien past zo’n opleiding wel veel beter… Een handig hulpmiddel om snel alle opleidingen te vergelijken is de Keuzegids, een boekje dat aanwezig is bij de schooldecaan, maar dat u ook kunt kopen. Overigens is ‘beroepskeuze’ wel relatief. Steeds meer mensen groeien na hun opleiding  door naar andere functies. Mijn advies: kies vooral eerst de studie, het beroep komt daarna wel.

Open Dag bezoeken… tip 5: spiegel voorhouden

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders: De belangrijkste tip komt als laatste:
Een ouder die voorzichtig over de schouder met de studiekiezer meekijkt op een Open Dag is een grote hulp. Er komt heel veel op de studiekiezer af op zo’n drukke Open Dag.
Misschien een overbodige opmerking…maar toch…
Realiseert u zich dat uw zoon of dochter een opleiding moet kiezen. Al vindt u een bepaalde opleiding nóg zo leuk en nóg zo goed passen bij uw kind…hij of zij zal het moeten doen. Probeer uw zoon of dochter een spiegel voor te houden zonder al te dwingend te zijn. Ik adviseer ouders vooral het proces van studiekeuze te begeleiden. De uiteindelijke keus van de opleiding moet door de student zelf gemaakt worden.

Open Dag bezoeken…vijf tips voor ouders

Heeft u iets aan deze tips? Fijn.
Maak er verder vooral samen een gezellige dag van, als u meegaat naar een Open Dag. Ga samen ook in de stad kijken, houd het relaxed. Jongeren vinden de studiekeuze vaak erg spannend. U kunt die spanning echt wel voor een flink stuk wegnemen.
Wijs ook vooral op het proces… de beslissing hoeft niet vandaag en op dit moment genomen worden. Bezoek samen meerdere Open Dagen bij meerdere instituten. Stimuleer uw zoon of dochter ook naar proefstuderen of meeloopdagen te gaan… neem de tijd. Dan komt er heus wel en moment waarop de jongvolwassenen weet wat bij hem of haar past.

Samengevat: 5 tips voor ouders over ‘Open Dag bezoeken’

1: Vragen stellen

Laat uw kind vragen stellen, vooral aan de studenten die hij op een Open Dag ontmoet. Bespreek van te voren welke vragen uw kind wil stellen en kom er later nog eens op terug. Mag u mee naar de Open Dag? Doe dat vooral. Zijn er presentaties voor ouders? Sla die niet over.

2: Studiebijsluiter lezen

Lees de ‘studiebijsluiter’ van deze opleiding. Dat is een overzicht van allerlei feiten en cijfers. Hoeveel eerstejaars zijn er? Hoe tevreden zijn de studenten? Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar?

3: Kijk kritisch mee

Soms laten jongvolwassenen zich leiden door ‘mooie praatjes’. Wordt er een realistisch beeld van de opleiding gegeven?

4: Beroepen kennen

Krijgt u een beeld van de beroepen die je na deze opleiding kunt gaan doen? Voor studiekiezers is dit nog ver weg. Kent u mensen die dit beroep hebben? Of zijn er in uw familie of vriendenkring mensen die dergelijke mensen kennen? Mag uw kind eens met ze praten? Zijn er afgestudeerden op de Open Dag? Kunt u daar contact mee leggen? Of kan dat via de opleiding misschien? Vraag er gerust naar.

5: Spiegel voorhouden

Reageert uw zoon of dochter enthousiast op de presentaties? Voelt hij of zij zich op gemak bij de studenten die u ontmoet? Lijkt de sfeer van deze universiteit of (hoge)school te passen bij uw kind? Geef uw kind feedback.

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

 

Weblezing Open Dag bezoeken

Samen met studenten heb ik een weblezing gegeven over waar je op moet letten tijdens een Open Dag. Welke vragen zijn zinvol voor ouders? Wat zijn goede dingen voor studenten om op te letten… Ik geef als oudervoorlichter algemene adviezen, de studenten spreken uit eigen ervaring.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

 

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 12 reacties.

 1. Beste Petra,
  Dank je wel voor je belangstelling. Ik heb je e-mail adres ingevuld in de rechter kolom. Voortaan ontvang je bij elk artikel een hele korte samenvatting van waar het artikel over gaat. Lijkt het je interessant, dan kun je gewoon doorklikken.
  Je had overigens ook zelf gewoon je e-mail adres in kunnen vullen (maar graag gedaan hoor). Weet je van anderen die een berichtje willen krijgen bij een nieuw artikel voor ouders? Gewoon het e-mail adres invullen in de rechter kolom bij het oranje vakje volstaat.

 2. Door: Petra · 22-10-2017 om 11:07

  Graag wil ik geabonneerd worden op het blog/nieuwsbrief

 3. Door: susan · 05-10-2017 om 10:58

  Graag ontvang ik de mail voor de weblezing.
  gr Susan

  1. Dag mevrouw, Er zijn op dit moment geen weblezingen gepland. Maar is dat wel weer het geval, dan communiceren we dit op dit blog. U kunt zich op onze berichten abonneren door u op te geven voor ‘nieuwsbrief'(rechts in de kantlijn). De weblezing ‘Open Dag bezoeken’ is al geweest. u vindt de opname terug op het blog: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/open-dag-bezoeken-vijf-tips-voor-ouders/

 4. Door: Karin Weening · 08-03-2017 om 08:22

  Beste Hermien,

  Ook wij ontvangen graag de link voor de web lezing.

  Met vriendelijke groet, Karin Weening

  1. Dag Karin,
   De weblezing is inmiddels geweest. Ik stuur je de link toe waarmee je naar youtube kunt. Daar vind je het filmpje. Heb je nog vragen, mail of bel me dan. hermien.miltenburg@wur.nl 0317484455

 5. Door: Else van de Kraats · 07-03-2017 om 19:27

  Ik zou ook graag een link willen ontvangen.

  1. Dag Else,
   Ik heb je verzoek te laat gelezen, maar ik stuur je de link naar youtube waar we het filmpje plaatsen. heb je naar aanleiding daarvan nog vragen? Mail of bel me gerust hermien.miltenburg@wur.nl 0317484455

 6. Door: P koole · 06-03-2017 om 19:53

  graag ontvangen wij eveneens de link voor de web lezing

  1. Welkom,
   Ik stuur de link op.

 7. Door: Helen Albers · 23-02-2017 om 18:57

  Beste Hermien,

  Graag ontvangen wij de link om deel te nemen aan de weblezing van 7 maart aanstaande.

  Groeten,
  Helen Albers

  1. Dag helen,
   Ik stuur je vandaag de link,
   tot morgenavond, Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.