24 januari 2021 | Categorie: Studiekeuze

Proefstuderen als aanvulling op meeloopdag

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Je goed verdiepen in de studiekeuze is de belangrijkste basis voor studiesucces. Er zijn veel studiekeuze-activiteiten die een studiekiezer kan doen. Nog onbekend is (online) proefstuderen als aanvulling op meeloopdag en Open Dag.

Proefstuderen als aanvulling op meeloopdag

Proefstuderen in Wageningen is online en kun je op elk moment doen in je eigen tijd. Ook ouders kunnen meedoen.

Wat is een meeloopdag?

Hebt u al eens meegekeken naar een online Open Dag? Dan is het u vast opgevallen dat er altijd aanbevolen wordt vervolgens mee te doen aan een meeloopdag. Een meeloopdag gaat als volgt…
Op een Open Dag heeft de studiekiezer een paar opleidingen bekeken. Ideaal is het als een aanstaande student dit op meerdere universiteiten en hogescholen doet. Er vallen dan een hoop opleidingen af. Maar hopelijk blijven er ook een paar interessante opleidingen over. Wil uw kind hier meer over weten? Daarvoor is de meeloopdag. Tijdens een meeloopdag ben je, kort gezegd, een dagje student tussen de studenten.

Individueel meelopen?

Soms kun je als studiekiezer kiezen tussen een individuele meeloopdag of een groepsmeeloopdag. De meeste aanstaande studenten kiezen het liefst voor een individuele meeloopdag. Je gaat dan echt een dagje ‘meelopen’ met een student. Het doel is dat je meer zicht krijgt op het ‘echte leven en studeren’ van een student die deze studie doet. Tijdens een presentatie op een Open Dag wordt alles soms toch wel mooi afgeschilderd. Tijdens een meeloopdag ontdek je hoe het echt is.
Tijdens een individuele meeloopdag loop je echt mee met een student op zijn of haar normale collegedag. Dat kan ook een tegenvaller zijn. Heeft de student met wie je meeloopt toevallig die dag een vak dat niet zo interessant is? Dat moet je dan wel kunnen relativeren. Misschien is dit maar een heel klein vak in de totale opleiding. Hoe dan ook krijg je een goed beeld van de sfeer op deze school en binnen deze opleiding. Individuele meeloopdagen zijn nu in Coronatijd online.

Of in een groep?

Soms worden er alleen maar groepsmeeloopdagen georganiseerd. Dan krijg je in een groepje een aantal colleges, soms wat practica. Je ontmoet ouderejaars studenten en ook wat docenten. Toch moet een studiekiezer ook hier alert zijn op ‘reclame’. Wordt er een realistisch beeld geschetst? Het is handig als een studiekiezer ook wat vragen voorbereidt voor de meeloopdag. En misschien wilt u die vragen wel voorbespreken? Of er achteraf naar vragen? Helaas zijn groepsmeeloopdagen nu ook online. Op de site van de opleidingen staat wanneer er meeloopdagen zijn.
Opvallend is dat aanstaande hbo studenten veel minder vaak meedoen aan meeloopdagen. Dat is jammer, want bezoekers van een meeloopdag vinden dit juist een hele goede studiekeuzehulp. Ik adviseer elke studiekiezer voordat hij een definitieve keuze maakt echt mee te doen aan een meeloopdag. Ik sta er versteld van dat eerstejaars soms al in de eerste collegeweek concluderen dat hun studiekeuze verkeerd was. Een meeloopdag hebben ze dan meestal niet gevolgd. Dat is echt jammer. Want juist tijdens een meeloopdag ontdek je meer van een opleiding dan tijdens een Open Dag.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Proefstuderen als aanvulling op meeloopdag

Proefstuderen is een mooie aanvulling op de meeloopdag. Tijdens een meeloopdag maak je ook kennis met het studentenleven. Dat is natuurlijk heel belangrijk. (online) Proefstuderen is zakelijker. Proefstuderen gaat meer over de inhoud. Proefstuderen gaat echt over het onderwerp waar je als student mee aan de slag gaat. Je krijgt een inhoudelijk inkijkje in de studie. Je denkt bijvoorbeeld dat ‘iets met gezondheid’ wel iets voor je is… maar hoe wordt daar nou over lesgegeven? Wat houdt het in als je je op universitair of hbo niveau met gezondheid bezig houdt. Voor een middelbare scholier is dat soms lastig om je voor te stellen. (Online) proefstuderen helpt daarbij.

Steeds meer mogelijkheden, ook voor ouders

Er zijn steeds meer mogelijkheden om met (online) proefstuderen bezig te gaan. Ook ouders mogen soms een (online) proefstudie volgen. Op de site van de universiteit of hogeschool is te vinden of er mogelijkheden zijn voor proefstuderen. En ook of u als ouder hieraan mee mag doen.

Proefstuderen als aanvulling op meeloopdag in Wageningen

Wageningen University heeft een aantal mogelijkheden om een online proefstudie te doen. Een leerling van vijf of zes vwo kan zich hier gratis en vrijblijvend voor aanmelden. Een proefstudie kost ongeveer vier uur. Je kijkt naar filmpjes en je doet opdrachten en quizzen. Zo leer je meer over de inhoud van de opleiding en het niveau. Je kunt alles in je eigen tempo uitwerken. Die opdrachten lijken op hoe je op de universiteit ook moet werken. Je moet zelf informatie opzoeken, daar kritisch over nadenken en dan de informatie goed toepassen. Zo krijgt een student een goed beeld van wat hem in het eerste studiejaar te wachten staat. Concludeer je dat deze manier van werken niet bij je past? Begin dan ook niet aan de studie. Vind je het juist interessant? Dan is het goed om nader contact te zoeken met de opleiding en bijvoorbeeld eens te praten met een student die de opleiding al volgt.

Het helpt heel goed bij je studiekeuze en je kunt zelf inplannen wanneer je het wilt doen. Dat is heel handig als het druk is met je schoolwerk, Ingrid

Feedback van studenten

Nader contact zoeken met studenten die de opleiding al volgen is niet ingewikkeld. Je stuurt de opdrachten namelijk op naar ouderejaars studenten die de opleiding al doen. Deze studenten geven je dan feedback. En je kunt dan natuurlijk makkelijk doorvragen of je dit soort opdrachten ook tijdens de opleiding krijgt… Twee vliegen in één klap.
Het proefstuderen in Wageningen is online. Daarom mogen ouders ook meedoen. Zelf vond ik het als moeder lastig dat ik inhoudelijk niet zo’n beeld had van de studie van mijn kinderen. Als je als ouder zo’n proefstudie doet, weet je waar de opleiding inhoudelijk over gaat. En kun je een beetje inschatten of dit bij je kind past. Bovendien weet je beter waar je kind, nu en later, mee bezig is.

Het online proefstuderen geeft een goed en duidelijk beeld van wat je in de studie gaat doen en welke/hoe onderwerpen worden behandeld. Het online proefstuderen was veel uitgebreider dan ik had gedacht, ik heb dan ook niet alle opdrachten gemaakt, Vincent

Proefstuderen als aanvulling op meeloopdag: de onderwerpen

Helemaal nieuw is de proefstudie voeding & gezondheid. Deze proefstudie is interessant voor iedereen die iets rondom ‘gezondheid’ wil gaan doen. Er zijn ook proefstudies op het gebied van toerisme, economie, aardwetenschappen, communicatie, duurzaamheid en bedrijfskunde. Lijkt dit thema uw kind interessant? Proefstuderen is juist bedoeld om je te verdiepen in een thema. Vindt de studiekiezer de manier van lesgeven aantrekkelijk? Mooi, dan kan hij zich verder verdiepen in een van deze opleidingen. Vindt hij het thema interessant maar de manier van lesgeven niet? Dan heeft hij toch een stap gemaakt en kan verder kijken naar vergelijkbare opleidingen bij andere instituten. Belangrijk om daarbij ook op de kwaliteit van opleidingen te kijken.

Ik zou het alleen aanraden als diegene eigenlijk echt niet weet wat hij wil. Als diegene het eigenlijk al wel weet zou ik het niet aanraden. Ik vond de proefstudie namelijk wel informerend over wat je onder andere krijgt bij de studie, maar ik vond het niet heel leuk en ik heb er lang over gedaan, Chantal

Vakgebieden besproken in de Keuzegids…

In de Keuzegids worden alle vakgebieden besproken. De Keuzegids wijst de beste opleidingen op dit vakgebied aan. De Keuzegids universiteiten is net uit. Er is ook een Keuzegids hbo en mbo.

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.