20 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen exact & informatica

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Er is veel behoefte aan studenten die kiezen voor een bèta wetenschap. Dat kan op wo, hbo en mbo niveau. In de Keuzegids universiteiten worden de beste wo opleidingen exact & informatica besproken.

De beste wo opleidingen exact & informatica

De beste wo opleidingen exact & informatica: Wiskunde

Overal in Nederland kun je wiskunde studeren. Maar de opleidingen zijn allemaal anders. In de Keuzegids kun je razendsnel lezen wat de verschillen zijn. En dat is belangrijk. Te veel studenten denken: ‘wiskunde is wiskunde’ en kiezen vervolgens de stad die hen het leukste lijkt. De verkeerde volgorde. Een studiekiezer moet op de eerste plaats kijken naar de inhoud van de studie. Welke specialismen heeft deze universiteit? Uit welke minoren kun je kiezen? Welke aansluitende masters zijn er? Ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de opleidingen wiskunde. De ‘gewone’ wiskunde is in Leiden en Nijmegen een ‘topopleiding’. Ook technische wiskunde in Enschede is een topopleiding.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een opleiding?

Er zijn genoeg objectieve data om de kwaliteit van een opleiding te bepalen. Maar misschien nog wel belangrijker is welk deel van de kwaliteitsanalyse belangrijk is. Heeft een student veel begeleiding nodig, dan is het slim als hij een universiteit kiest die hier goed op scoort. Dat is dan misschien in de volle breedte niet de beste… maar voor deze student wel.
De Keuzegids geeft een goed beeld van de kwaliteit van opleidingen. De Keuzegids plaatst alle opleidingen per onderwerp in een schema. De beste opleidingen staan bovenaan en krijgen vijf sterren. Dat zijn ‘topopleidingen’. Deze opleidingen hebben het hoogste percentage studenten dat het Bindend Studieadvies haalt. Ook studeren studenten hier af zonder al te veel studievertraging. Daarnaast kijkt de Keuzegids naar de studentoordelen van 2019. Deze studenten beoordeelden de opleiding op het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten. Je kunt ook kwaliteitsgegevens bekijken in de studiebijsluiter of op de site van Elsevier.

de beste wo opleidingen exact & informatica

De beste wo opleidingen exact & informatica: (Technische) informatica, informatiekunde, kunstmatige intelligentie

Op negen universiteiten kun je informatica studeren. Nijmegen scoort het hoogst met vier sterren. technische informatica kun je op drie plekken doen. Hier krijgt Enschede vier sterren.
Informatiekunde wordt op vier universiteiten aangeboden. Groningen scoort het hoogst met vier sterren.
Gespecialiseerde informatiekunde doe je op de UvA in Amsterdam (medisch) of Enschede (business).
Helaas krijgt geen enkele universiteit vier of vijf sterren voor kunstmatige intelligentie. Er zijn acht universiteiten die dit aanbieden, soms met speciale inhoudelijke afbakening.

De beste wo opleidingen exact & informatica: Natuur- & sterrenkunde, technische natuurkunde

Groningen krijgt vier sterren voor de opleiding natuur- & sterrenkunde. De andere vijf universiteiten moeten het met minder sterren doen. Maar aangezien er triljoenen sterren zijn om te bestuderen… :-).
Technische natuurkunde kun je op vier plekken doen en Enschede krijgt als ‘topopleiding’ vijf sterren.

de beste wo opleidingen exact & informatica

Scheikunde en scheikundige technologie

Utrecht krijgt een medaille voor de opleiding scheikunde. Dat betekent dat dit een ‘topopleiding’ is.
Scheikundige technologie doe je in Eindhoven (vier sterren), Enschede (Vier sterren) of Groningen.
Molecular science & technology kun je doen in Leiden.
De enige opleiding die het predicaat ‘topopleiding’ verdient in dit blok is de opleiding food technology in Wageningen.

De beste wo opleidingen exact & informatica: life sciences

Verschillende opleidingen rondom life sciences worden hier besproken. Ze zijn te vinden bij diverse universiteiten. De enige ‘topopleiding’ is moleculaire levenswetenschappen in Wageningen.

Meer wo opleidingen besproken in de Keuzegids

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik, met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. We gaan ook in op studiekosten en ‘tussenjaar’. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Marion Rolleman · 29-03-2021 om 13:02

    Ik heb een vraag. Onze zoon zit te denken aan technische bedrijfskunde. Dat kan o.a.in Enschede en Groningen. Weet u wat de beste opleiding is? Zie hier over niet wat staan als ik het goed heb.

    1. Om de kwaliteit van een opleiding te beoordelen kun je goed kijken op http://www.studiekeuze123.nl. In de studiebijsluiter staan allerlei feiten die daarbij kunnen helpen. Dit is natuurlijk wel heel persoonlijk. Als een student veel begeleiding nodig denkt te hebben, moet hij bv. goed kijken naar de begeleiding die daar geboden wordt. Maar vindt hij voorbereiding op de arbeidsmarkt belangrijker dan zal hij daar bijvoorbeeld veel belang aan hechten. Opleidingen worden ook vergeleken in de Keuzegids. Dat is een gids die je kunt kopen maar ook bij de schooldecaan aanwezig is http://www.keuzegids.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.