20 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste university colleges en interdisciplinaire studies

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Dit type opleidingen is nog niet zo heel erg lang mogelijk in Nederlands. Bij deze opleidingen heb je behoorlijk wat vrije keuze. Maar er wordt ook een grote inzet van de studenten verwacht. Lees meer over De beste university colleges en interdisciplinaire studies beschreven in de Keuzegids.

De beste university colleges en interdisciplinaire studies

Amerikaans model: university colleges

University colleges zijn studies naar Amerikaans model. Ze heten bijna allemaal liberal arts & sciences. In grote lijnen kan een student zijn eigen programma samenstellen uit de sociale, de exacte en geesteswetenschappen. Na verloop van tijd kies je je major, je hoofdrichting. Het is vaak een internsief programma en van de studenten wordt veel gevraagd. De selectie aan de poort is streng. Er wordt gekeken naar de cijfers op het vwo en de motivatie. University colleges zijn duur, zo’n €4000,- collegegeld per jaar. De the plane crash i survived narrative essay voor het eerste studiejaar geldt gelukkig ook voor dit onderwijs. De kosten voor kost en inwoning komen daar dan nog bij. Het idee is dat een student gedurende zijn driejarige walter lipmann essay the indispensable opposition zijn specialisatie kiest en daarna een master. Je kunt op elf plekken een university college vinden. Zes daarvan krijgen een medaille en zijn ‘topopleidingen’: Dan Haag, Maastricht, Leeuwarden, Venlo, Rotterdam en Enschede. Ook de andere university colleges scoren goed.

De beste university colleges en interdisciplinaire studies… Waar komen die sterren vandaan?

De Keuzegids beoordeelt alle universitaire bacheloropleidingen. Ze kijken naar twee zaken: de studeerbaarheid en het oordeel van de huidige studenten. Onder studeerbaarheid verstaat de Keuzegids ‘survival eerste studiejaar’ (dus welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar) en welk percentage haalt een diploma in vier jaar?
De https://weblog.wur.eu/sat-essay-topic-sentence/ (van 2019) zeggen bijvoorbeeld iets over het programma. Daar zijn de studenten zeer over te spreken. Ook is er gekeken naar de toetsing en de docenten, die overigens ook heel positief beoordeeld worden. Hoe zit het met de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten?
Scoort een opleiding bijzonder goed, dan mogen ze zich ‘topopleiding’ noemen. In de Keuzegids worden deze opleidingen gemarkeerd met een medaille.
In een handig schema zet de Keuzegids al deze data onder elkaar, de beste opleiding staat bovenaan. Overigens zijn deze gegevens ook te vinden in de reflective essay examples for high school en op de site van Elsevier. Er is ook een Keuzegids voor hbo, mbo en masters.

De beste interdisciplinaire studies

Er zijn verschillende interdisciplinaire studies. Die zijn dan als zodanig al samengesteld voor de student. Even ter relativering: Na het eerste studiejaar is er op veel universiteiten eveneens de mogelijkheid een heel eigen keuzeprogramma samen te stellen in overleg met de studieadviseur. Op sommige universiteiten kun je zelfs vanaf het begin helemaal je eigen bacheloropleiding invullen, bijvoorbeeld in Wageningen. Dit moet je dan wel aanvragen.
Er zijn verschillende richtingen die je kunt kiezen:

  • Natuurwetenschappen: Maastricht is een ‘topopleiding’. Je kunt ook kijken naar Utrecht, Nijmegen en Amsterdam VU.
  • Technisch: Enschede (4 sterren), Delft en Eindhoven.
  • Maatschappelijk: Amsterdam VU, Utrecht, Amsterdam UvA en Maastricht.
  • Tenslotte de bèta/gamma opleiding bij de UvA en LAS in Utrecht.

Studiekiezers moeten echt heel goed uitzoeken hoe deze studies in elkaar zitten. Studiekeuze123, Elsevier en Bachelors.nl kunnen hierbij ook helpen. Helaas zijn er geen interdisciplinaire bachelors op hbo niveau. Maar er zijn wel opleidingen met veel vrije keuze.

De beste opleidingen op wo niveau

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik, met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. We gaan ook in op studiekosten en ‘tussenjaar’. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.