17 juli 2015 | Categorie: Studiekeuze

Niet geselecteerd…het kan uw kind overkomen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Er zijn steeds meer opleidingen waar je een selectieprocedure voor moet ondergaan (numerus fixus opleiding). Wil uw kind zich volgend jaar voor een numerus fixus opleiding opgeven? Praat dan samen goed over het ‘waarom’ en laat uw kind ook zoeken naar een alternatieve opleiding. Lang niet alle studenten worden toegelaten tot deze opleidingen. Wat u als ouder kunt doen om te voorkomen dat uw kind niet geselecteerd wordt en geen alternatief heeft…

Uitgeloot voor medicijnen? Wat nu?

 

Dokter worden

Vraag een 5 vwo klas: wat willen jullie later worden’? Ongeveer de helft van de meisjes zal zeggen: ‘dokter, dat wil ik al mijn hele leven.’ Er is heel veel aanbod afgestudeerde basisartsen. Een citaat uit de arbeidsmarktmonitor: ‘Overschot begint dramatische vormen aan te nemen’ De positie van basisartsen op de arbeidsmarkt verslechtert met rasse schreden. Hun aantal groeit, ze zijn vaker werkloos en het duurt langer voor ze een opleidingsplek hebben. Het Capaciteitsorgaan, artsenwerknemersorganisatie LAD en De Geneeskundestudent noemen de situatie zorgelijk. Een baan krijgen als dokter is moeilijk.

Niet geselecteerd

Er is een hele lijst numerus fixus opleidingen op hbo of wo niveau waarvoor je een decentrale selectie procedure moet doorlopen en dat aantal groeit. Er zijn elk jaar heel veel studenten die niet geselecteerd worden. De achtergrond is verschillend. Soms zijn er onvoldoende studieplaatsen, soms is er zoveel belangstelling dat de opleiding de kwaliteit niet meer kan garanderen, soms zijn er gewoon te weinig banen voor afgestudeerden. Citaat uit ‘ start studeren’ , een site van de Rijksoverheid voor aanstaande studenten: ‘Hogescholen en universiteiten kunnen zelf studenten voor selecteren. Dit heet decentrale selectie. Decentrale selectiecriteria kunnen te maken hebben met je vooropleiding, vakkenpakket, werkervaring of specifieke kennis en vaardigheden. Wat de selectiecriteria precies zijn, kun je navragen bij de onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling stelt zelf een uiterste aanmelddatum vast voor de decentrale selectie. Meestal is dit 15 januari.

Niet geselecteerd, het kan uw kind overkomen

 

Niet geselecteerd voor geneeskunde, tandheelkunde, psychologie, diergeneeskunde…

Geeft uw kind aan dat hij of zij kiest voor een numerus fixus studie, praat dan samen goed door over het ‘waarom’. En wat uw kind doet als hij of zij niet wordt geselecteerd? Vaak zijn numerus fixusstudies voor de student bekende opleidingen, waar hij al vaker van gehoord heeft. Er zijn ook heel veel andere opleidingen. Kiest uw kind voor een bijzondere ‘niche’ opleiding, dan zal er vaak geen loting zijn. Ook zijn de baankansen voor sommige ‘niche’ opleidingen groter, simpelweg omdat er minder afgestudeerden zijn.

“Ik wilde tandarts worden”

“Ik wilde tandarts worden, vanaf de basisschool was ik hier zeker van. Helaas mocht ik niet meedoen aan de decentrale selectie. Hiervoor moest je een 7 gemiddeld hebben op je cijferlijst van 5 vwo en dit wist ik niet. Ik was uitgeloot bij de landelijke selectie. Een tegenvaller natuurlijk, maar ik moest toch op zoek naar een alternatief. Ik heb op een rijtje gezet wat ik nu eigenlijk interessant vond, zonder te weten of daarin opleidingen te vinden waren. Hierdoor ontdekte ik dat ik eigenlijk voeding, sport, gezondheid en welzijn erg interessant vond. Geen enkele studie op het internet sloot aan bij mijn interesses en ook de online studiekeuze tests leverden niks op.

Studiekeuze tip

Via via kreeg ik de tip om zoveel mogelijk Open Dagen te bezoeken. Bij de eerste open dag was het meteen raak. Op de Open Dag van Wageningen University kwam ik terecht bij Voeding en Gezondheid. Hoewel het eerste jaar even doorbijten was, sloot de studie perfect aan bij mijn interesses. Ik heb zelfs niet meer mee geloot voor Tandheelkunde! De beste tip die ik heb gehad is dat je open dagen moet bezoeken en naar je gevoel moet luisteren, wat je interesses ook zijn, er is ergens wel een opleiding die bij je past en je op weg helpt om je doel te bereiken.” Rianne

“Ik wil mensen helpen”

Veel van de studenten die niet geselecteerd zijn geven aan dat ze deze studie eigenlijk om een bepaalde reden hadden gekozen: ‘ik wil mensen helpen’, ‘ik wil alles weten van het menselijk lichaam’, ‘ik wil voedingsadvies geven.’ Veel ouders zijn blij dat hun kind een duidelijke motivatie heeft voor een opleiding. Gebruik deze motivatie om eens samen verder te kijken op basis van deze motieven. Misschien wil het meisje dat graag anderen wil helpen, dit vooral in ontwikkelingslanden doen. Dan zijn er ook opleidingen die zich speciaal hierop richten… Loopt uw kind het risico niet te worden geselecteerd.. Kijk samen verder naar studiemotieven. Er kan vaak veel meer dan de student denkt.

Nb, loten voor een studie bestaat nu niet meer. Al deze opleidingen zijn nu numerus fixus opleidingen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.