23 januari 2024 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen cultuur en kunst 2024 op hbo en wo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat zijn de beste opleidingen cultuur en kunst 2024 ? Overal in het land worden deze opleidingen aangeboden. Maar waar vind je de beste opleidingen cultuur en kunst op hbo en universiteit?

beste opleidingen cultuur en kunst 2024

Opleidingen met elkaar vergelijken

Het is belangrijk opleidingen goed met elkaar te vergelijken. De laatste tijd is er veel discussie over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Ook in het hoger onderwijs zijn er kwaliteitsverschillen. Belangrijk dat je je dit realiseert als studiekiezer en als ouder. Maar hoe vergelijk je opleidingen dan met elkaar?

Meerdere manieren op opleidingen met elkaar te vergelijken

Er zijn meerdere manieren om opleidingen met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, de grootte van de opleiding kan anders zijn…
Leerlingen vinden het ook belangrijk om te weten of ze stage lopen tijdens de opleiding. Kun je een tijdje in het buitenland studeren? Hoe word je voorbereid op de arbeidsmarkt? Hoe staat deze opleiding aangeschreven bij werkgevers? Allemaal zaken die ertoe doen. En die je op kunt zoeken. De Keuzegids is er één van de manieren om de kwaliteit van opleidingen op te zoeken.

Meer kwaliteitsoordelen

Er zijn meer ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt ook veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine.
Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Studiekeuze123 geeft geen kwaliteitsoordeel. Dat doen de Keuzegids en Elsevier wél.

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Ook kun je op de open dag van hogescholen en universiteiten de Keuzegids soms inzien.

Beste opleidingen cultuur en kunst 2024? Kwaliteit van de opleiding beoordelen

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?
De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (o.a. collegegeld, instroom en voertaal)
 • Prestaties (o.a. hoeveel studenten halen het eerste jaar, hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (o.a. is de inhoud interessant? Zijn de toetsen goed en goed geregeld? Zijn er voldoende goede docenten die ook tijd voor je hebben? Word je goed  voorbereid op een loopbaan die bij je past?)

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende (betrouwbare) bronnen:

Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen cultuur en kunst zijn op hbo en universiteit

Topopleidingen

Opleidingen die heel erg goed scoren (5 sterren. Dat is het maximum) worden ‘topopleidingen‘ genoemd. Er zijn altijd maar een paar topopleidingen per interessegebied. Kiezen voor een topopleiding heeft veel voordelen. Je krijgt hartstikke goed les, je opleiding staat goed bekend binnen het werkveld en waarschijnlijk kun je op deze opleiding ook sneller afstuderen.
In principe duren alle bacheloropleidingen op het hbo vier jaar en alle bacheloropleidingen op de universiteit drie. Als het onderwijs en de toetsing goed geregeld zijn, lukt het ook om binnen de tijd die ervoor staat af te studeren. Maar zoals je ziet in de Keuzegids zijn er grote verschillen. Bij minder goed georganiseerde opleidingen doe je er langer over. En dit heeft weer gevolgen voor de studiefinanciering. Want de basisbeurs en de aanvullende beurs krijg je slechts voor de officiële duur van de studie.

De beste opleidingen cultuur en kunst 2024 op het hbo

 • Er zijn topopleidingen beeldende kunst (diverse soorten) in Arnhem (ArtEz), Zwolle (ArtEz), Amsterdam (Rietveld + AHK), Leeuwarden (NHL Stenden) en Groningen (Hanze). Ook de filmopleiding vanAmsterdam AHK is een topopleiding.
 • Vrijwel alle opleidingen muziek en docent muziek zijn topopleidingen.
 • Ook vrijwel alle theater en dansopleidingen zijn topopleidingen.

het is echt heel bijzonder dat er in ons land zoveel hartstikke goede opleidingen zijn in dit interessegebied.

Arbeidsmarkt

De Keuzegids geeft ook aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Het gaat dan om betaald werk na 1,5 jaar. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Kunstacademie: Baankans 81%, startsalaris €2220,-
 • Muziek: Baankans 76%, startsalaris €2223,-
 • Theater en dans 91%, startsalaris €2230,-

Op ouderavonden vroeg ik ouders vaak welke hbo opleidingen volgens hen de beste baankansen geven. Dan komen er antwoorden als:  ICT, robotica, onderwijs, zorg. Maar nooit opleidingen voor theater of dans. Baankansen inschatten is lastig. En baankansen kunnen snel veranderen. Dat toont dit voorbeeld goed aan. Je bij studiekeuze al te veel laten leiden door baankansen op dit moment is dan ook best riskant. Een beroepsrichting die goed bij je past en waar je echt passie voor voelt is volgens mij een betere keuze.

Mijn zoon wilde naar het conservatorium. Maar daar zag ik niets in. Zijn baankansen zijn zo laag. Hij is toen begonnen aan een technische opleiding. Daar is hij na een paar maanden mee gestopt. Hij kon zijn draai echt niet vinden. Nu heb ik spijt van mijn advies. Hij weet nu helemaal niet meer wat hij wil, een moeder

De beste opleidingen cultuur en kunst 2024 op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen bacheloropleidingen als filosofie, theologie, geschiedenis, kunst- & cultuurstudies, kunstgeschiedenis en archeologie.

 • De enige topopleiding filosofie vind je in Tilburg
 • Theologie en religiewetenschappen worden in diverse steden goed beoordeeld. De topopleidingen vind je in Apeldoorn en Utrecht. De topopleidingen religiewetenschappen vind je in Groningen en Utrecht, de topopleiding humanistiek vind je in Utrecht.
 • Geschiedenis en international studies hebben geen topopleiding.
 • Muziekwetenschap in Utrecht is een topopleiding. En de opleiding kunstgeschiedenis daar ook ‘top’.
 • De topopleiding archeologie is in Groningen

Arbeidsmarkt na een universitaire opleiding binnen dit interessegebied

Filosofie: bruto startsalaris €2495,-, 91% van de afgestudeerden heeft werk
Theologie: bruto startsalaris €2584,-, 75% is aan het werk
Geschiedenis en international studies: bruto startsalaris €2350,-, aan het werk is 87%
Kunst- en cultuurstudies: bruto startsalaris €2300, aan het werk 82%
Kunstgeschiedenis: bruto startsalaris €2300,-, aan het werk 82%
Archeologie: bruto startsalaris €2434,-, aan het werk 38%

De beste opleidingen cultuur en kunst vinden, is dat belangrijk?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Trisjina · 20-11-2023 om 21:19

  Goede dag, Hermin.
  Wij hebben een goede vriendin in Griekenland.
  Haar dochter is 21 en kan goed tekenen..
  Zij spreken goed Engels. Zij wil studieren kunst..
  Maar weet niet wat..
  Zij vindt kunstenaar zijn, archeologie studieren of kunstgeschiedenis..
  Ook restauratie ook leuk.. Kan u voor ons aanraden welke studie bid later goede ban en salaris..
  Want die familie van deze meid is niet rijk en zij gaat studieren van leengeld..
  Bedankt. Met vriendelijke groeten Svetlana Trisjina.

  1. Dag Trisjina, Zij kan het beste kijken op http://www.studiekeuze123.nl voor een overzicht van de studies op dit gebied. Een overzicht van de startsalarissen van een aantal opleidingen vind je in de Keuzegids. Die is op de meeste scholen aanwezig, maar daar zal jouw kennis niet veel aan hebben. Ze kan mij mailen als ze bijvoorbeeld drie studies heeft uitgekozen, dan zoek ik daar wel het gemiddelde startsalaris bij. Over het algemeen is het startsalaris van de opleidingen die je noemt niet heel hoog. Maar hoe belangrijk is dat? Dat moet iedereen voor zichzelf uitkomen natuurlijk. Maar als je niet veel verdient en je hebt een lening van DUO dan hoef je nooit meer dan 4% van je jaarsalaris terug te betalen. Dat scheelt weer.

 2. Door: Odette Westmijze · 14-01-2019 om 10:58

  Ik ben benieuwd wat u van de Reinwardt Academie vindt. En zou ook graag weten wat Amfi in uw ogen goed doet.
  Groet Odette

  1. Dag Odette, Amsterdam AHK film en televisie krijgt vier sterren. Het is een topopleiding. De hogeschool van Amsterdam, fashion & textile krijgt twee sterren. Ik raad je aan zelf heel goed te kijken in de Keuzegids. De decaan op je school heeft hem vast en zeker. En je kunt hem ook zelf kopen. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de totaalscore. Wordt begeleiding bijvoorbeeld relatief hoog beoordeeld en is dat voor jou belangrijk, dan wil je dat weten. Ook als het eindoordeel van de opleiding misschien niet zo hoog is, zit je misschien toch helemaal goed op deze school.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.