24 juni 2015 | Categorie: Studiekeuze

Ouderavond over studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

“Met mijn man ben ik naar een presentatie over studiekeuze geweest die werd verzorgd door Hermien Miltenburg (Wageningen University) op het Liemers College te Zevenaar.
We moeten dit jaar een studiekeuze maken voor mijn dochter…

Ouderavond

We moeten kiezen?

Ik typ spontaan deze eerste zin en herlees tevreden. En nog eens. Iets klopt niet aan mijn stelling. We moeten kiezen?
Bedoel ik dan mijn man en ik én mijn dochter? Of bedoel ik stiekem mijn man en ik? Heb ik dan niets meegenomen uit de presentatie die ik bijwoonde op de school van mijn kind? Zij moet kiezen, o ja. En wij staan achter haar, met een niet- onbelangrijke rol, zo blijkt uit onderzoek onder leerlingen die vorig jaar het VO achter zich lieten…

Ouders zijn belangrijk

Ouders blijken zeer belangrijk te zijn tijdens de studiekeuze van hun kind. Zo’n 55% van de eerstejaars aan de universiteit en 70% van de eerstejaars aan een hbo noemt ouders als hun belangrijkste adviseur. Gelukkig maar.
Kan ik dan mijn openingszin laten staan? Waarschijnlijk wel, maar laat de rolverdeling duidelijk blijven. ZIJ kiest. Waarbij ze haar passie mag volgen: geschiedenis. Misschien een studie waarna de banen niet voor het oprapen liggen, maar de studenten die aanwezig waren gaven aan dat een studie die je kiest op basis van passie het langst vol te houden is. Een baan komt dan altijd wel een keer op je pad. Een glinstering in de ogen van je kind zien wanneer ze over haar ‘ding’ spreekt is een duidelijk signaal voor ons ouders!
Het verhaal van Hermien tijdens de ouderavond is duidelijk. Ouders om me heen, die met mij op deze ouderavond zijn, knikken en lachen om de mooie anekdotes van Hermien, moeder van drie en daarmee ervaringsdeskundige ‘pur sang’. Deze verhalen werden gestaafd door de verhalen van studenten Bert en Iris, maar ook door onderzoek, hetgeen ook voor wat serieuzere aandachtspunten zorgde in het verhaal.

“Mijn ouders kennen mij vanaf de geboorte”

Wat te denken van het afhaken in leerjaar 1 van het hbo of van de universiteit? Dat gebeurt toch echt relatief vaak. Hoe kun je dit voorkomen? En welke vragen stel je als ouder op Open Dagen? Hoe zit het met financiën? Welke consequenties heeft de nieuwe studiefinanciering voor mijn kind bijvoorbeeld? Ook een nuttig onderwerp op deze ouderavond.
Pffff….en hebben onze kinderen wel die hulp van ons ouders hierbij nodig? Ja toch wel. Iris stelt dat zij echt niet goed wist welke vragen ze moest stellen tijdens haar studiekeuzeproces.

Mijn ouders kennen mij vanaf mijn geboorte. Ze weten hoe ik in elkaar steek en wat bij mij zou kunnen passen. Heel fijn om dan toch even op zo’n open dag samen te gaan en gesprekken aan te knopen waar de kinderen wellicht nog niet altijd aan toe zijn/mee bezig zijn.

Herkenning op een ouderavond

Dit en veel meer kwam voorbij in tijdens de (interactieve) presentatie op deze ouderavond. Herkenning alom, een heel fijn gevoel om ook je onzekerheid te delen als ouders. Er komt zoveel kijken bij het kiezen van een opleiding/school/stad. Leren van iemand die precies weet hoe het zit en zelf ervaringen heeft opgedaan is dan heel fijn. Het bood mij houvast in een doolhof waarin ik net mijn eerste stappen heb gezet. Samen met mijn dochter, om haar te begeleiden naar een juiste keuze. Die ZIJ gaat maken. Niet wij.
Nu helder voor ons is wie gaat kiezen en welke rol wij proberen te vervullen in dat proces kunnen we echt aan de slag. Herlees… kan ZIJ echt aan de slag! Het keuzeproces van mijn kind gaat in versneld tempo door.
En ik? Mijn eigen proces van ‘het loslaten’ holt er achter aan.”
Rosalien Stevens

Ouders, school en studenten… een magische driehoek

Kern van een ouderavond: Bij de succesfactoren voor het kiezen van een goede studie zijn er twee dingen die eruit springen: Een degelijk studiekeuzeproces is de beste voorbereiding op het eerste studiejaar. Daarmee wordt heel veel studieuitval voorkomen. Een aanstaande student die een adviseur kiest, en dat is meestal zijn ouder, kijkt kritischer naar de voorlichtingen die hij krijgt op Open Dagen.
Help u zoon of dochter door uzelf te verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij het studiekeuzeproces. Op veel scholen worden er ouderavonden gegeven om u hierbij te helpen. De keuze van de studie ligt natuurlijk wel bij de aanstaande student.

Samen naar en Open Dag gaan helpt aanstaande studenten de goede vragen te stellen. Op een ouderavond wordt dit besproken.

Filmpje over de rol van ouders bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

 1. Door: Hermien Miltenburg · 06-07-2015 om 14:30

  “Onlangs kwam Hermien Miltenburg samen met studenten Anne en Bert naar de Notre Dame.
  Het werd een inspirerende avond met veel praktische tips over hoe je als ouder met je kind in gesprek komt en blijft over zijn of haar studiekeuze en alles wat daar bij komt kijken. Van: hoe voer je kleine gesprekjes met je kind in de auto tot: welke rol kun je spelen tijdens open dagen. Van: hoeveel geld kun je lenen om goed te kunnen studeren, tot: hoeveel open dagen en meeloopdagen moet je bezoeken om een weloverwogen keuze te kunnen maken? Interessant was de discussie over hoeveel vrijheid je je kind geeft om zelf te kiezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 70% van de studenten hun ouders als de belangrijkste adviseurs hebben gezien.
  En wat vind je van een tussenjaar: een slimme keuze of een weggegooid jaar?
  Het was een mooie mix van persoonlijke verhalen van Hermien als oudervoorlichter maar ook als ouder, de ervaringen van Bert en Anne en van ouders uit de zaal. Het delen van deze ervaringen maakten het een rijke avond met tips voor alle ouders. We vonden het een gedenkwaardige avond.” Nogmaals dank en tot ziens.
  Charel van Deursen
  Teamleider klas 5
  Havo Notre Dame des Anges
  Kasteelselaan 50
  6574 AJ Ubbergen
  024 3229337
  c.vandeursen@notredame.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.