20 februari 2024 | Categorie: Studiekeuze

De beste opleidingen techniek & ontwerp 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De Keuzegids helpt bij het vergelijken van opleidingen. In de Keuzegids worden alle interessegebieden besproken. In dit artikel gaat het over de beste opleidingen techniek & ontwerp 2024.  Agrotechnologie of Werktuigbouwkunde? of Industrieel Ontwerpen? De Keuzegids helpt.

de beste opleidingen techniek & ontwerp 2024

Het eerste studiejaar van de bacheloropleiding heeft meestal een vast programma. Daarna is er steeds meer vrije keuze. Na een bacheloropleiding op het hbo kun je naar de arbeidsmarkt. Na een bacheloropleiding op de universiteit moet je eigenlijk nog een masteropleiding doen. Pas dan is de universitaire opleiding afgerond.

Hbo of wo? De beste opleidingen techniek & ontwerp 2024

Het vergelijken van opleidingen is belangrijk, ook binnen dit vakgebied. Welke bacheloropleiding kies je en doe je dat op de universiteit of het hbo. De Keuzegids geeft binnen elk vakgebied verwante opleidingen.
Kiest een student voor een opleiding rondom techniek & ontwerp, dan is het ook slim om naar verwante opleidingen te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de opleidingen informatica, natuurkunde, constructiestudies, klinische technologie, industrieel ontwerpen, kunstmatige intelligentie of een interdisciplinaire studie. Wat past het beste bij de studiekiezer?

Kwaliteit beoordelen

De kwaliteit van een opleiding is belangrijk. Een student besteedt veel tijd en geld aan zijn studie. Daar wil hij dan ook goed onderwijs voor. Op een open dag is dat lastig te beoordelen. De sfeer van een opleiding kun je beter peilen op een meeloopdag of proefstudie.  Dan kun je ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Voel je een klik met de instelling?
Maar om de kwaliteit van een opleiding echt goed te beoordelen moet je naar feiten en cijfers kijken. Waar vind je de beste opleidingen techniek & ontwerp op hbo en universiteit?

Feiten en cijfers opzoeken

Het is echt nodig om naar de achterliggende feiten en cijfers van een opleiding te kijken. Een aanstaande student techniek & ontwerp zal dat zeker doen. Die feiten en cijfers vind je bijvoorbeeld in de studiebijsluiter die je vindt op Studiekeuze123. Je vindt daar beschrijvingen van alle hbo en wo opleidingen. Na elke omschrijving vind je ook feiten en cijfers zoals: Hoeveel studenten zitten er op deze opleiding? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe lang doen studenten er gemiddeld over om de opleiding af te ronden? Ook het oordeel van de huidige studenten kun je daar vinden. Hoe ervaren zij de begeleiding? Worden ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt? Een heel handzaam middel om de kwaliteit te beoordelen is de Keuzegids. Dit is echt dé ‘consumentengids’ voor studiekiezers. (Lees meer over de Keuzegids)

De beste opleidingen techniek & ontwerp 2024. Veel opleidingen op meerdere plaatsen

Wat opvalt is dat er veel opleidingen binnen het vakgebied techniek & ontwerp op meerdere plaatsen voorkomen. Veel jongeren hebben dan de neiging vooral hun keuze van de stad af te laten hangen. Ze kiezen voor een stad dichtbij, omdat ze op die manier nog wat langer bij hun ouders kunnen blijven wonen. Of ze kiezen voor een stad die hen gezellig lijkt. Beide keuzes zijn niet zo slim. Een aanstaande student moet vooral kiezen voor de opleiding die het beste bij hem past. Vergelijk de lesprogramma’s, de sfeer en de groepsgrootte. En of je veel of weinig lesuren (contacturen) hebt. Wat past bij je (kind)? De Keuzegids kan hierbij helpen.

 

beste opleidingen ontwerp en constructie

Hoe verdient een opleiding vijf sterren (topopleiding?)

De Keuzegids vergelijkt alle opleidingen. Dat doen ze per categorie. Er is een Keuzegids hbo, universiteiten, mbo en masters. De Keuzegids kijkt naar twee zaken: De studeerbaarheid en het oordeel van de huidige studenten.
De studeerbaarheid kun je afmeten aan de doorstroom. Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar en mag door naar het tweede studiejaar? Ook wordt er gekeken hoe lang studenten er over doen om hun bachelordiploma te halen. Lukt dat zonder al te veel studievertraging?
In elk schema zet de Keuzegids bovendien wat de studenten vinden van belangrijke aspecten van hun studie. De Keuzegids kun je kopen. Een aanrader, omdat je snel een overzicht hebt van alle studies. Op school heeft de decaan ook zeker een exemplaar ter inzage, soms is hij ook digitaal op scholen aanwezig.
Een opleiding krijgt ‘sterren’ van de Keuzegids. Haalt een opleiding vijf sterren, dan is het een topopleiding. In de schema’s wordt er dan een medaille bij deze opleiding gezet. Heel handig om snel iets op te zoeken.

De beste opleidingen techniek & ontwerp 2024 op het hbo

De topopleidingen elektrotecvhniek vind je in Den Bosch, Zwolle en Leeuwarden.
De topopleidingen Civiele techniek vind je in Middelburd, Leeuwarden, Enschede, Arnhem en Den Bosch.
Een topopleiding Logistics Managemenet vind je in Zwolle.
De top logistics engineering is in Zwolle.
De topleidingen maritien officier vind je in Vlissingen en Terschelling.
Verder zijn ewr helaas geen topopleidingen binnen dit vakgebied.
De baankansen binnen deze sector zijn hoog (+/- 95%) en ook het salaris is goed (bruto €2967,- / €3118)

De beste opleidingen techniek & ontwerp 2024 op het wo

Helaas zijn er maar twee topopleidingen binnen dit vakgebied op de universiteit:

De baankansen zijn zeer goed (95-99%) en het bruto maandasaris is bij de start €2800,- / €3200,–

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.