14 februari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen ontwerp en constructie op hbo en wo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een vakgebied waarin veel gebeurt… electrical engineering, constructiestudies, bouwkunde & civiele techniek, industrieel ontwerpen… maar waar vind je de beste opleidingen ontwerp en constructie? En hoe zit het met de arbeidsmarkt?

beste opleidingen ontwerp en constructie

Kwaliteit doet ertoe

De opleidingen in Nederland zijn goed. Er zijn ook opleidingen die topklasse zijn. Is je studie een ‘topopleiding‘, dan betekent dat een leerzame en prettige studieomgeving. Op je CV staat het natuurlijk ook geweldig als je een topopleiding hebt afgerond. Maar hoe beoordeel je de kwaliteit van een opleiding?

Feiten en cijfers

Op een Open dag kun je de kwaliteit van een opleiding niet echt beoordelen. Natuurlijk kun je op een Open Dag, of beter nog een meeloopdag, ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Dat is heel erg belangrijk. Om de kwaliteit van een opleiding te beoordelen moet je ook naar feiten en cijfers kijken, die vind je bijvoorbeeld in de studiebijsluiter. Waar vind je de beste opleidingen ontwerp en constructie op hbo en universiteit?

Opleidingen met elkaar vergelijken

Je kunt op verschillende manieren opleidingen met elkaar vergelijken. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, er is een andere inhoudelijke insteek, er zijn andere specialisaties en afstudeerrichtingen…
Het is belangrijk om te kijken naar wat je studeert maar ook op welk niveau je dat doet. Wat past beter bij je? Hbo? universiteit? En welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? Kortom let op de kwaliteit van de opleidingen en vooral op wat het beste bij je past.

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Rankings en kwaliteitslijstjes om de beste opleidingen ontwerp en constructie te vinden

Ga je zoeken op ‘beste studies ontwerp en constructie’? Dan ontdek je al snel dat er verschillende rankings zijn. Een belangrijke kwaliteitsbeoordelaar is Elseviers Weekblad. Ze kijken naar de oordelen van studenten maar ook naar zaken als ‘hoeveel studenten halen hun BSA (Bindend Studieadvies)’ en ‘hoe zit het met de kwaliteit van de docenten’. Op een speciale site kun je de rapporten lezen. Op Studiekeuze123 worden ook veel gegevens van studies gemeld. Daar staat bovendien het rapport van de onderwijsinspectie. Een belangrijke kwaliteitbeoordelaar is de Keuzegids.

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen ontwerp en constructie. De Keuzegids baseert haar oordeel op de Nationale Studentenenquête. Daarin geven studenten hun visie op hun opleiding. Er wordt ook gekeken naar het oordeel van experts binnen wetenschap en bedrijfsleven. Tenslotte zijn er harde cijfers, bijvoorbeeld over studie-uitval en studievertraging.

Beste opleidingen ontwerp en constructie op het hbo

Binnen het vakgebied ontwerp & constructie onderscheidt de Keuzegids de volgende opleidingen:

 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Voertuigentechniek
 • Bouwkunde & built environment
 • Civiele techniek
 • Logistiek & transport
 • Ontwerpen

Topopleidingen ontwerp & constructie

Op het gebied van elektrotechniek zijn er vier topopleidingen, in Leeuwarden, Den Bosch, Assen en Zwolle. De beste mechatronica-opleiding is in Venlo. Werktuigbouwkunde heeft geen topopleiding. Binnen de sector voertuigentechniek is er één: management in mobiliteitsbranche, in Driebergen. Ook bouwkunde heeft geen topopleiding. Civiele techniek doet het heel goed in Arnhem, Zwolle en Vlissingen. Allemaal topopleidingen. De opleiding maritiem officier op Terschelling is een topopleiding. Industrieel productontwerpen is het best in Rotterdam, Creative media & game technologies scoort het best in Breda en Utrecht.

Arbeidsmarkt na het hbo

Elektrotechnisch ingenieurs hebben geen klagen over de arbeidsmarkt. 78% is snel aan het werk. Een flink deel van de studenten gaat doorstuderen aan de universiteit. Het startsalaris is goed €2590,- bruto per maand. Een redelijk deel van de afgestudeerden werktuigbouwkunde studeert ook hier door op de universiteit. 83% vindt werk binnen 1,5 jaar. Het startsalaris is €2570,-. Voertuigentechniek geeft 72% kans op werk, het startsalaris is €2640,- Bouwkunde levert 76% werkkans op en €2350,-. Civiele techniek scoort 72% baankans en €2530,-. Logistiek 77% baankans en €2560,-
De baankansen zijn cijfers voor de korte termijn. Het gaat om baankansen tot 2022. Verder gaan de voorspellers niet. Het is dus maar de vraag in hoeverre je je door baankansen moet laten leiden. De percentages baankansen geven ook een wat vertekend beeld omdat heel wat studenten doorstuderen.
Salaris na het hbo. Baankansen na het hbo.

Beste opleidingen ontwerp en constructie op de universiteit

Delft heeft een topopleiding electrical engineering. Wageningen (agrotechnologie) en Delft hebben topopleidingen op het gebied van constructiestudies. Enschede heeft een topopleiding creative technology. Verder zijn er geen universitaire bacheloropleidingen binnen dit vakgebied die zich ‘topopleiding’ mogen noemen.

Arbeidsmarkt na de universiteit

De arbeidsmarkt is goed. De baanzekerheid voor afgestudeerden in deze sector is boven de 90%. Het startsalaris €2600,- tot €3000,-. Lees de nadere bijzonderheden vooral goed na in de Keuzegids.
Salaris na de universiteit. Baankansen na de universiteit.

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Nieuws over studiekeuze en studeren bijhouden?

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten. Daarin post ik vooral interessante krantenartikelen over deze onderwerpen. Zo blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Klaudia · 14-02-2019 om 15:22

  Volgend jaar ga ik naar de universiteit
  Ik weet niet wat ik moet kiezen
  Bedankt dat je me geholpen hebt om mijn keuze te maken

  Regards
  Klaudia
  http://www.wiebelter.info

  1. Kan ik iets concreters doen? Mail of bel me gerust. Kosten zijn daar niet aan verbonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.