25 februari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Baankansen na het hbo volgens het UWV

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wél de gedroomde studie, maar niet de gedroomde baan? Dit kan gemakkelijk gebeuren wanneer je bij de studiekeuze niet let op de baankansen. Het inschatten van je baankansen na de universiteit of hbo is niet zo makkelijk. Er zijn eigenlijk maar weinig betrouwbare bronnen. Een betrouwbare bron is het UWV. Arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg aan het woord…

baankansen na het hbo

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen in baankansen na het behalen van een hbo-opleiding (baankansen wo opleiding). Tweedegraads lerarenopleidingen geven de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden vinden snel (vast) werk met een hoog inkomen. De kunstacademie geeft de minste kansen van 80 vergeleken hbo-opleidingen. De arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière is van grote invloed. De studierichting bepaalt het toekomstige succes op de arbeidsmarkt. Een matige startpositie haal je binnen tien jaar nog moeilijk in.

Goede baankansen na het hbo

Jaarlijks nemen 64 duizend studenten een hbo-diploma in ontvangst. Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen hebben de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel (vast) werk en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed. Wiskundeleraren hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt. De helft van de afgestudeerden heeft binnen twee maanden een baan, met een hoog uurloon. Ook met een technische opleiding heb je veel succes op de arbeidsmarkt. Na een studie elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en mechatronica bijvoorbeeld. Ook de opleidingen ict, informatica, verpleegkunde, mondzorgkunde en verloskunde scoren goed.

Matige baankansen na het hbo

De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden van bijvoorbeeld kunstacademie, dans, muziek, toneel, toerisme of sport. De helft van de afgestudeerden van de kunstacademie doet er langer dan 43 maanden over om een ‘substantiële’ baan op niveau te vinden. Hierbij zijn de bijbaantjes en uitzendbanen buiten beschouwing gelaten. Afgestudeerden van hbo toerisme hebben het laagste uurloon. Dit is met €15,80 slechts de helft van het uurloon dat je verdient na de tweedegraads lerarenopleiding wiskunde.

baankansen na het hbo

Baankansen na het hbo: na tien jaar

Tien jaar na afstuderen verdien je minst na hbo dans, namelijk gemiddeld €25.700. Na hbo maritiem officier is dit drie keer zo hoog, namelijk €76.500. Er zijn dus grote financiële verschillen tussen de diverse hbo-studierichtingen. Ook de uurlonen en de mate van baanzekerheid verschillen sterk. Na een tweedegraads lerarenopleiding ben je bijna verzekerd van een vaste baan. Het is daarom belangrijk om hierover na te denken als je een studie gaat kiezen. Soms kom je er pas achter wat op de arbeidsmarkt gevraagd en geboden wordt, wanneer je studie al hebt afgerond. Wanneer dat tegenvalt, hebben vele studenten spijt van hun studiekeuze.

Meer arbeidsmarktinformatie?

Het onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van 80 clusters van hbo bacheloropleidingen is gebaseerd op het eerdere onderzoek Studie en Werk van SEO Economisch onderzoek en Elsevier Weekblad. UWV heeft vervolgonderzoek gedaan naar de startpositie van afgestudeerden en de situatie tien jaar na afstuderen. Daarbij is ook gekeken naar het groeipad.

Een soortgelijk onderzoek is gedaan naar de arbeidsmarktpositie van academici. Ook voor hen gelden grote verschillen in arbeidsmarktpositie, die in de tien jaar na de start zelfs toenemen. Arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg

Baan of studie?

Ik ben het met Michel eens dat het niet verkeerd is om te kijken naar de baankansen die je hebt na een bepaalde studie. Ik vind echter dat je je er ook niet al te veel door moet laten leiden. Een jongere van nu zal zo’n 50 jaar werken na zijn afstuderen. In die periode zullen er banen bijkomen, er zullen banen verdwijnen. En alle banen zullen inhoudelijk veranderen. Bovendien zullen veel mensen tijdens hun loopbaan een ander beroep krijgen, gewild of ongewild. Dat is nu al zo, in de toekomst zal dat alleen maar meer worden. Je studiekeuze alleen af laten hangen van baankansen is daarmee een riskante zaak. Aan de andere kant is het natuurlijk ook helemaal niet leuk als je enthousiast hebt gestudeerd, maar het geleerde niet in de praktijk kunt brengen.

Baankansen na het hbo: voorspellen is lastig

Baankansen voorspellen op langere termijn is lastig. En ook het voorspellen van startsalarissen. Toch proberen instanties zoals UWV, Elsevier Weekblad en ROA (Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) een beeld te geven van de toekomstige arbeidsmarkt. De Keuzegids geeft voorspellingen per vakgebied. Zij geven ook een kwaliteitsoordeel en een indicatie van het startsalaris na hbo. (salaris na de universiteit)

Meer over de kwaliteit van opleidingen, baankansen en startsalaris…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.