8 februari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen exact en informatica op hbo en uni

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ga je studeren, dan denk je natuurlijk na over WAT je gaat studeren. Maar denk er ook over na WAAR je dat gaat doen… Waar vind je de beste opleidingen exact en informatica? Er is een update 2022 van dit artikel!

de beste opleidingen exact en informatica

Kwaliteit beoordelen

De kwaliteit van een opleiding is belangrijk. Een student besteedt veel tijd en geld aan zijn studie. Daar wil je dan ook goed onderwijs voor. Op een Open dag is dat lastig te beoordelen. Natuurlijk kun je op een Open Dag, of beter nog een meeloopdag, ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Om de kwaliteit van een opleiding te beoordelen moet je naar feiten en cijfers kijken. Waar vind je de beste opleidingen exact en informatica op hbo en universiteit?

Feiten en cijfers opzoeken

Het is slim om naar de achterliggende feiten en cijfers van een opleiding te kijken. Een aanstaande student exact & informatica zal dat zeker doen. Die feiten en cijfers vind je bijvoorbeeld in de studiebijsluiter die je vindt op Studiekeuze123. Je vindt hier beschrijvingen van hbo en wo opleidingen. Na elke omschrijving vind je ook feiten en cijfers zoals: Hoeveel studenten zitten er op deze opleiding? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe lang doen studenten er gemiddeld over om de opleiding af te ronden? Ook het oordeel van de huidige studenten kun je daar vinden. Hoe ervaren zij de begeleiding? Worden ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt?

Rankings en kwaliteitslijstjes

Er zijn verschillende kwaliteitslijstjes en rankings die allemaal naar andere dingen kijken. Een universiteit kan bijvoorbeeld op de eerste plaats staan voor de kwaliteit van het onderzoek. Maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs wordt vooral beoordeeld en beschreven door Elsevier en de Keuzegids.
Elsevier beschrijft de onderwijskwaliteit in hun jaarlijks magazine. Er is ook een site waar je per opleiding het oordeel kunt bekijken.

De Keuzegids

De Keuzegids wordt het meest gebruikt als het gaat om onderwijskwaliteit. Het is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen exact en informatica. Er zijn 141 bacheloropleidingen exact en informatica. Goed uitzoeken, dus. Ik beschrijf in vogelvlucht wat je kunt vinden in de Keuzegids. Maar er staan nog veel meer feiten en cijfers in.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids beschrijft per opleidingsgroep:

 • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Deze feiten en oordelen zijn gebaseerd op gerenommeerde bronnen.

De beste opleidingen op het gebied van exact en informatica op het hbo

Binnen dit vakgebied bespreekt de Keuzegids hbo drie soorten opleidingen: ICT, toegepaste wiskunde en chemie & chemische technologie. De Keuzegids geeft een soort ‘keurmerk’ af. Een aantal opleidingen noemen ze ‘topopleidingen‘. Dat zijn opleidingen die door studenten en experts goed worden beoordeeld en bovendien goed scoren op bijvoorbeeld slagingskans, docenten en voorbereiding op je beroep. Informatica en technische informatica in Den Bosch en business IT & management in Diemen zijn topopleiding. Voor toegepaste wiskunde is er geen topopleiding. Chemie kent maar liefst vier topopleidingen: Den Bosch, Emmen, Breda en Deventer. De topopleidingen chemische technologie vind je in Groningen en Breda.

Arbeidsmarkt na hbo

ICT’ers vinden makkelijk en baan. 84% vindt binnen 1,5 jaar betaald werk. het bruto startsalaris is €2550,-. Met toegepaste wiskunde vindt 62% een baan. Er is weinig werkeloosheid, maar een relatief groot deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit. Het maandsalaris is €2290,-. Ook studenten chemie gaan vaak doorstuderen. Ze vinden relatief snel werk, 69%, en verdienen €2450,-.

masterkeuze vergemakkelijken

De beste opleidingen op het gebied van exact en informatica op de universiteit

Onder dit vakgebied vallen de opleidingen:

 • Wiskunde
 • Informatica
 • Informatiekunde
 • Kunstmatige intelligentie
 • Natuur- & sterrenkunde
 • Scheikunde & scheikundige technologie
 • Life science

De beste opleidingen exact en informatica: Topopleidingen

Op de volgende universiteiten zijn de (bachelor)opleidingen beoordeeld als ‘topopleiding‘:

 • Wiskunde: Nijmegen en Leiden
 • Technische wiskunde: Enschede
 • Technische informatica: Enschede
 • Natuur- en sterrenkunde: Groningen
 • Technische natuurkunde: Enschede, Groningen, Eindhoven
 • Scheikunde: Utrecht
 • Scheikundige technologie: Enschede, Eindhoven
 • Food technology: Wageningen
 • Moleculaire levenswetenschappen: Wageningen
 • Biotechnologie: Wageningen

De overige studies hebben geen topopleidingen.

Arbeidsmarkt na universiteit

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in deze richting is heel gunstig. 96% heeft werk binnen 1,5 jaar met een startsalaris van gemiddeld €2824,-.
Meer over: Wat verdien ik na afstuderen op het hbo. Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit. Beide artikelen geven het startsalaris per vakgebied en ook wat je na vijf jaar verdient. Belangrijk om uit te kunnen rekenen wat dit betekent voor je studieschuld. Wat betaal je per maand en kun je dit goed missen?

De beste opleidingen exact en informatica? Kijk per opleiding naar de kwaliteit… en of het bij je past

Vaak wordt aan mij gevraagd wat de beste hogeschool of de beste universiteit is. Op de eerste plaats moet een instelling wel bij je passen. Al is een hogeschool of universiteit nóg zo goed, voel je je er niet thuis, dan zit je niet op je plaats. Dan is het voor jou niet de beste hogeschool of universiteit.
Ook kan het best zijn dat een universiteit of hbo die niet zo goed wordt beoordeeld, een paar heel goede opleidingen heeft. En als dat net de opleiding van je keuze is…

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.