27 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen Exact en Informatica 2022

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...
Ga je studeren, dan denk je natuurlijk na over WAT je gaat studeren. Maar denk er ook over na WAAR je dat gaat doen… Waar vind je de beste opleidingen Exact en Informatica 2022 ? Hoe zit het met de baankansen en wat verdien je na afstuderen?

beste opleidingen exact en informatica 2022

Kwaliteit beoordelen

De kwaliteit van een opleiding is belangrijk. Een student besteedt veel tijd en geld aan zijn studie. Daar wil hij dan ook goed onderwijs voor. Op een Open dag is dat lastig te beoordelen. Natuurlijk kun je op een Open Dag, of beter nog een meeloopdag of proefstudiehttps://weblog.wur.eu/essay-on-man-pope/ ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Voel je een klik met de instelling? Zijn er geen fysieke Open Dagen door Corona? short essay on duck in hindi language.
Maar om de kwaliteit van een opleiding echt goed te beoordelen moet je naar feiten en cijfers kijken. Waar vind je de beste opleidingen exact en informatica op hbo en universiteit?

Feiten en cijfers opzoeken

Het is slim om naar de achterliggende feiten en cijfers van een opleiding te kijken. Een aanstaande student Exact & Informatica zal dat zeker doen. Die feiten en cijfers vind je bijvoorbeeld in de describe your ideal job essay die je vindt op Studiekeuze123. Je vindt daar beschrijvingen van alle hbo en wo opleidingen. Na elke omschrijving vind je ook feiten en cijfers zoals: Hoeveel studenten zitten er op deze opleiding? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe lang doen studenten er gemiddeld over om de opleiding af te ronden? Ook het oordeel van de huidige studenten kun je daar vinden. Hoe ervaren zij de begeleiding? Worden ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt?

In de studiebijsluiter van Studiekeuze123 vind je veel feiten en cijfers die je helpen de kwaliteit van een opleiding te beoordelen. Kijk hier altijd naar!

Rankings en kwaliteitslijstjes

Er zijn verschillende kwaliteitslijstjes en ‘rankings’ die allemaal naar andere dingen kijken. Een universiteit kan bijvoorbeeld op de eerste plaats belanden voor de kwaliteit van het onderzoek. Maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs wordt vooral beoordeeld en beschreven door Elsevier in hun jaarlijkse editie over de kwaliteit van onderwijs en de Keuzegids. En natuurlijk zeggen de eerder genoemde feiten en cijfers van Studiekeuze123 ook een heleboel.

De Keuzegids

De Keuzegids wordt het meest gebruikt als het gaat om de onderwijskwaliteit te beoordelen. Het is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er zijn meer dan honderd bacheloropleidingen binnen het interessegebied Exact en Informatica. Goed uitzoeken, dus hoe deze opleidingen eruit zien. Kies niet persé een opleiding dicht bij huis of, als je dat belangrijker vindt, in een leuke studentenstad. Kijk voorals naar de studie zelf. Ik beschrijf in vogelvlucht wat je kunt vinden in de Keuzegids. Maar er staan nog veel meer feiten en cijfers in de gids.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids beschrijft per opleidingsgroep:

 • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Deze feiten en oordelen zijn gebaseerd op gerenommeerde bronnen.

De beste opleidingen op het gebied van exact en informatica 2022 op het hbo

Binnen dit vakgebied bespreekt de Keuzegids hbo vier soorten opleidingen: HBO-ICT, creatieve industrie, chemie & chemische technologie en applied sciences.
De Keuzegids geeft een soort ‘keurmerk’ af. Een aantal opleidingen noemen ze ‘topopleidingen‘. Dat zijn opleidingen die door studenten en experts goed worden beoordeeld en bovendien goed scoren op bijvoorbeeld slagingskans, docenten en voorbereiding op het beroep. Binnen dit interessegebied zijn er een paar ‘topopleidingen’.

 • Hbo-ICT, Middelburg HZ is een ‘topopleiding’. Zij scoren bijna vijf van de vijf sterren
  • Informatie in Den Bosch en Breda (beide Avans) scoren er vier
  • Technische Informatica in Den Bosch (Avans) ook vier sterren
  • Business IT and management (Avans) vier sterren
  • Bio-informtica Han, topopleiding met bijna vijf sterren en Groningen Hanze krijgt er vier.
 • Creatieve Industrie
  • Communication and multimedia design Amsterdam HvA, vier sterren
  • Creative media and game technologies, vier sterren voor Utrecht HKU, Breda BUas, Rotterdam HR
 • Chemie & Chemische technologie
  • Vier topopleidingen; Leeuwarden life sciences & technology, Emmen NHL Stenden, Vlissingen HZ. En meerdere opleidingen die vier sterren krijgen
  • Chemische technologie; Breda Avans, Enschede Saxion en Leeuwarden Life sciences & technology zijn topopleidingen en ook hier meerdere opleidingen met vier sterren
  • Forensisch onderzoek; vier sterren voor Amsterdam HvA en Leeuwarden Life sciences & technology
 • Applied Sciences
  • Eindhoven Fontys, vier sterren
  • Technische Natuurkunde; vier sterren voor Saxion Enschede en Fontys Eindhoven
  • Toegepaste Wiskunde; vier sterren voor Leeuwarden NHL Stenden, Amsterdam HvA en Delft Haagse

Wat ga je doen binnen de beste opleidingen op het gebied van exact en informatica 2022 op het hbo?

De Keuzegids geeft niet alleen kwaliteitsoordelen maar geeft ook een korte omschrijving wat zo’n opleiding nou eigenlijk inhoudt. Dat is belangrijk om op te zoeken want het zijn natuurlijk allemaal relatief nieuwe opleidingen. In de Keuzegids staan ook de toelatingseisen en de verwante opleidingen.
Weet je dat je iets wilt doen op het hbo binnen dit aandachtsgebied, dan heb je eigenlijk al de grootste stap in het keuzeproces gemaakt. Binnen de opleiding kun je nog goed een eigen invulling geven aan je opleiding. Je opleiding op maat maken dus. Ook dat is iets om op te letten bij studiekeuze. Hoeveel keuzevrijheid heb je als student? En het is belangrijk te ontdekken of je een klik voelt met je medestudenten, de docenten en het instituut.

Arbeidsmarkt na hbo

ICT’ers vinden makkelijk een baan. Een flink deel van hen studeert door, meestal volgen ze hierna een universitaire master.

 • Hbo-ict: 83% vindt snel werk. Het startsalaris is €2.857,-
 • Creatieve industrie: 78% aan het werk, €2.356,- gemiddeld startsalaris
 • Chemie en chemische technologie: 62% aan het werk, €2.537,- als startsalaris. 30% van de studenten studeert door.
 • Applie sciences: 54% gaat aan het werk en 37% studeert door. Het startsalaris is €2.619,-

beste opleidingen ontwerp en constructie

De beste opleidingen op het gebied van Exact en Informatica 2022 op de universiteit

Onder dit vakgebied vallen de opleidingen:

 • Wiskunde
 • WO-ICT
 • Kunstmatige intelligentie
 • Natuur- & sterrenkunde
 • Scheikunde & scheikundige technologie
 • Life sciences

De beste opleidingen exact en informatica: Topopleidingen

Op de volgende universiteiten zijn de (bachelor)opleidingen beoordeeld als ‘topopleiding‘:

 • Wiskunde: Amsterdam (UvA) en Utrecht
 • Informatie Open Universiteit (OU)
 • Medische informatica Amsterdam (UvA)
 • Natuur- en sterrenkunde: Amsterdam (UvA, VU)
 • Technische natuurkunde: Enschede
 • Scheikunde: Utrecht
 • Scheikundige technologie: Enschede
 • Food Technology: Wageningen
 • Moleculaire Levenswetenschappen: Wageningen
 • Biotechnologie: Wageningen

Er zijn ook veel opleidingen die vier van de vijf sterren krijgen. Kijk voor meer informatie in de Keuzegids.

Arbeidsmarkt na universiteit

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in deze richting is heel gunstig. 96% heeft werk binnen 1,5 jaar met een goed startsalaris. Dat is voor ICT €3.526,-, voor kunstmatige intelligentie €3.092, voor natuur- en sterrenkunde €2.750,-, voor scheikunde € 2.990,- en voor Life Sciences €2.808,-.
Meer over: Wat verdien ik na afstuderen op het hboWat verdien ik na afstuderen op de universiteit. Beide artikelen geven het startsalaris per vakgebied en ook wat je na vijf jaar verdient. Belangrijk om uit te kunnen rekenen wat dit betekent voor je studieschuld. Wat betaal je per maand en kun je dit goed missen?

De beste opleidingen exact en informatica 2022? Kijk per opleiding naar de kwaliteit… en of het bij je past

Vaak wordt aan mij gevraagd wat de beste hogeschool of de beste universiteit is. Op de eerste plaats moet een instelling bij je passen. Al is een hogeschool of universiteit nóg zo goed, voel je je er niet thuis, dan zit je niet op je plaats. Dan is het voor jou niet de beste hogeschool of universiteit.
Ook kan het best zijn dat een universiteit of hbo die niet zo goed wordt beoordeeld, een paar heel goede opleidingen heeft. En als dat net de opleiding van je keuze is…

Webinars over studeren en studiekeuze

De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit. Elk webinar heeft weer een ander thema en er zijn telkens andere studenten die hun verhaal delen. Je kunt ieder webinar los volgen maar natuurlijk ook de hele serie.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.