29 juni 2018 | Categorie: Studiekeuze

Een studie objectief beoordelen, hoe doe je dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Hoe kun je een studie objectief beoordelen? Dat is een vraag die ik vaker van ouders en aanstaande studenten krijg. Het antwoord is makkelijk. Elk jaar wordt er aan studenten gevraagd wat ze vinden van hun opleiding. Meer dan 270.000 studenten hebben de enquête ingevuld. Daarnaast zijn er ook feiten en cijfers die door de Rijksoverheid worden verzameld. Dat vind je allemaal op Studiekeuze123.

Hoe kun je een studie objectief beoordelen?

Hoe kun je een studie objectief beoordelen?

Studiekeuze123

Alle feiten en cijfers die er zijn van een studie vind je op Studiekeuze123. Dat is een studiekeuzesite van de Rijksoverheid waar enorm veel informatie staat voor studiekiezers en ouders. Daarnaast moet een student ook vooral zelf de inhoud en sfeer van een opleiding beoordelen. Maar op Studiekeuze123 vind je ook feiten en cijfers die er zeker toe doen.

De Nationale Studentenenquête

Vanaf vandaag staan de nieuwste studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête 2018 (NSE) op Studiekeuze123. Aan alle studenten in Nederland is gevraagd wat ze vinden van hun opleiding. Per opleiding kun je zien hoe studenten denken over bijvoorbeeld inhoud van de studie, de docenten, de studiebegeleiding en de stages.

Button_zoek-jouw-opleiding

Wat kunt u vinden per opleiding?

Als u klikt op bovenstaande knop, dan vindt u veel gegevens. Deels komen die gegevens uit de NSE, deels van de instellingen en ook vindt u feiten die bij de Rijksoverheid bekend zijn.
Allereerst ziet u een korte omschrijving van de opleiding. Er staan ook feiten zoals de taal waarin wordt lesgegeven en hoeveel studenten er zitten op deze opleiding. U vindt er ook met welk profiel een student toelaatbaar is en of er selectie is. Ook vindt u bijvoorbeeld hoeveel studenten het eerste studiejaar halen. Een studie objectief beoordelen kan o.a. door goed naar deze feiten te kijken.

Wat vinden studenten van deze opleiding?

Er staan ook gegevens uit de Nationale Studentenenquête. In de Nationale Studenten Enquête vindt u wat studenten vinden van deze opleiding. Aan studenten wordt van alles gevraagd. De uitkomsten kunt u per opleiding opzoeken. U kunt elke opleiding vergelijken met andere opleidingen. Er wordt gevraagd naar de tevredenheid van de studenten, de sfeer van de instelling, de inhoud van de opleiding, algemene en wetenschappelijke vaardigheden en voorbereiding op het beroep. Daarvoor geven studenten een cijfer tussen 1 en 5.

Meer weten…

Wilt u nog meer weten.. dan kunt u doorklikken en u vindt wat de studenten vinden van hun docenten, de studiebegeleiding, de toetsing en beoordeling, de kwaliteitszorg enz. enz.
Er zijn grote en minder grote verschillen. Voor sommige studenten maakt dit allemaal niet uit. Maar de meeste studenten ‘doen het beter’ als ze goed begeleid worden op de hogeschool of universiteit. Het is een goed teken als studenten tevreden zijn over hun opleiding en hun hogeschool of universiteit. Zijn de studenten gemotiveerd en tevreden, dan werkt dat echt prettiger.

Na de opleiding?

Kijkt u op Studiekeuze123 naar een bacheloropleiding op de universiteit? Dan kunt u ook vinden welke masteropleiding studenten meestal kiezen na een bacheloropleiding. Kijkt u naar een bacheloropleiding op het hbo of een masteropleiding? Dan vindt u ook informatie over de arbeidsmarkt zoals baankansen en startsalaris.

een opleiding objectief beoordelen

Vindt uw kind het prettig als u meegaat naar een Open Dag? Doe dat vooral en kijk kritisch mee met uw kind. Probeer de sfeer te proeven. Maar kijk ook naar feiten en cijfers op Studiekeuze123.

Kwaliteit van de opleiding, een studie objectief beoordelen?

Dit alles helpt om de kwaliteit van de opleiding te beoordelen. Dat kan natuurlijk een rol spelen bij de studiekeuze. Scholieren kijken hier helaas niet zo vaak naar de kwaliteit van een opleiding. Ze kijken vooral of ze een studie leuk vinden. Wilt u als ouder wel een klein kwaliteitsonderzoek doen? Natuurlijk moet de aanstaande student zélf beslissen wat hij gaat studeren. Maar uw opmerkingen over een studie objectief beoordelen wil uw kind waarschijnlijk wel horen. (Lees ook: wat is een leuke studie?)

Factsheets

Studiekeuze123 maakt factsheets, waarin in één opslag te zien is wat de resultaten zijn in vergelijking met vorig jaar.

Factsheet 2018 – HBO

Factsheet 2018 – WO

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.