Decentrale selectie: Hoe bereid je je voor?

Door: Hermien Miltenburg · 20 juli 2018
Categorie: Studiekeuze

Voor populaire studies zoals geneeskunde of tandheelkunde is de loting afgeschaft. Voor deze opleidingen geldt een ‘decentrale selectie’ procedure. Wat is dat, decentrale selectie, hoe bereid je je daarop voor en waarom is er überhaupt decentrale selectie? En voor welke opleidingen moet je deelnemen aan deze decentrale selectie?

decentrale selectie

Decentrale selectie, wat is dat?

Sinds een paar jaar moeten studenten die kiezen voor opleidingen als tandheelkunde, geneeskunde of huidtherapie meedoen aan een decentrale selectie. (De complete lijst opleidingen op hbo of universiteit met selectie of kijk op Studiekeuze123). Er zijn 99 opleidingen met decentrale selectie. Bij de decentrale selectie kiest de opleiding de studenten uit waarvan ze denken dat die het beste passen bij hun opleiding. Studenten moeten zich voor 15 januari aanmelden voor de decentrale selectie. Voor 15 april krijgt de student de uitslag. Hij kan zich dan nog op tijd aanmelden voor een andere opleiding. Er zijn ook regels waar de opleiding zich aan moet houden. Soms wordt een decentrale selectie ook wel ‘Numerus Fixus’ opleiding genoemd. Numerus Fixus (NF in het schema) betekent eigenlijk ‘beperkt aantal’.

Regels decentrale selectie

Voor de decentrale selectie gelden enkele landelijke regels. Zo mogen studenten in één jaar aan maximaal twee ‘decentrale selectieopleidingen’ meedoen met de selectieprocedure. Dat kan ook dezelfde opleiding zijn op twee verschillende instellingen. Voor geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde mag een student maar op één instelling meedoen met de selectieprocedure. Studenten mogen in totaal maximaal drie keer meedoen aan een selectieprocedure voor een opleiding.

Hoe ziet de decentrale selectie eruit?

Bij de decentrale selectie wordt er ook gekeken naar eerdere onderwijsprestaties. Er wordt mogelijk ook gekeken naar de cijfers op 4 havo en 5 vwo. Soms is er ook een test, met name in de medische hoek. De opleiding kijkt of de student ‘intelligent’ genoeg is om de opleiding te halen. Daarnaast kijkt de opleiding ook naar persoonlijkheidskenmerken en motivatie. Een opleiding kan het belangrijk vinden dat de student als vrijwilliger gewerkt heeft in de zorg. Zo heeft de student laten zien dat hij echt geeft om het helpen van zieke mensen. Een opleiding in die richting kan dat belangrijk vinden. Ook kan een opleiding het belangrijk vinden dat de student dingen buiten de studie om doet. Doet de student aan sport? Zit hij op een toneelvereniging? Heeft hij interessante vakantiebaantjes gehad?

decentrale selectie

Er wordt gekeken naar je ‘hoofd’ en je ‘hart’.

CV bijhouden

De student moet dus een heel CV bijhouden en dat gaat niet alleen over schoolprestaties. Ook de motivatie van de student telt mee. Bij een decentrale selectieprocedure wordt daar heel nadrukkelijk naar gekeken.
Het gaat niet alleen om intellectuele kwaliteiten, de hele persoonlijkheid en de motivatie van de student spelen een rol.
Advies aan studenten: Vraag goed naar de selectiecriteria bij de verschillende opleidingen. Die selectiecriteria moeten opleidingen helder communiceren. Flink googelen helpt ook. En kent de studenten die al eerder deze selectieprocedure hebben doorlopen? Daar kun je natuurlijk veel van leren. Op een meeloopdag ontmoet je bijvoorbeeld veel studenten van een opleiding.

Waarom decentrale selectie?

In het ‘oude’ lotingssysteem werd een student met gemiddeld een 8 op het eindexamen altijd aangenomen. De anderen moesten loten. Dat is natuurlijk willekeur. Een studie volgen is iets anders dan naar een casino gaan.  Het is ook maar de vraag of op deze manier de beste studenten worden geselecteerd. Daarom mag iedere opleiding nu zelf bepalen welke studenten ze aannemen. Ze kiezen de studenten die in hun visie het beste bij ze passen.

Werkgelegenheid en kwaliteit van de opleiding

Opleidingen kijken bovendien naar de toekomstige werkgelegenheid. Het is niet zo handig veel mensen in een bepaalde richting op te leiden als er niet voldoende banen zijn. Dat is een teleurstelling voor de student maar ook een verspilling van overheidsgeld. Want het grootste deel van de kosten voor een opleiding wordt door de overheid betaald. Er als er niet zoveel banen zijn, ja, dan is dat een verspilling die te voorkomen is.
Er zijn ook opleidingen die een maximum aantal studenten willen (numerus fixus) omdat ze anders de kwaliteit van de opleiding niet kunnen garanderen. Deze opleidingen willen vooral voldoende aandacht aan de student blijven geven.

Welke opleiding hebben een decentrale selectieprocedure?

De meeste opleidingen kennen geen decentrale selectie. Hierbij treft u de complete lijst. Het is verstandig als een student die kiest voor een decentrale selectie opleiding ook een alternatief heeft. Is de student geïnteresseerd in gezondheid? Er zijn 269 opleidingen die over ‘gezondheid’ gaan. Kijk hier ook zorgvuldig naar. Zorg dan ook voor een ‘plan B’. Voor deze opleidingen moet de student zich voor 1 mei opgeven.
Overigens komt het ook wel voor dat de belangstelling voor een bepaalde opleiding toch niet zo groot was als verwacht. Dan wordt gewoon iedereen aangenomen.

Je voorbereiden op decentrale selectie

Het is belangrijk dat studenten zich goed voorbereiden op de decentrale selectieprocedure.
Wat wordt er precies gevraagd? Moet je proeftentamen doen? Moet je teksten samenvatten? Hoe wordt er naar je motivatie gekeken? Hoe kijken ze naar je persoonlijkheidskenmerken? Dit verschilt van opleiding tot opleiding. Alle hbo’s en universiteiten gaan hier weer anders mee om.

Denk ook goed na

Ik vind het belangrijk dat de student in de gaten houdt dat het niet alleen gaat om de decentrale selectie ‘halen’. Decentrale selectie is ook voor de student zelf een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Is deze opleiding echt de juiste voor mij? Ik ken meerdere studenten die na de decentrale selectieprocedure toch de conclusie trokken dat dit niet de goede opleiding voor hem of haar was. Dat is eigenlijk heel goed, er zijn immers genoeg andere mogelijkheden…

Je voorbereiden op decentrale selectie

Voorbereidingen op hbo of universiteit?

Er zijn soms voorbereidingstrainingen op de hbo of universiteit. Soms wordt er voor deze trainingen geld gevraagd. Ook commerciële bureaus bereiden de student voor op de decentrale selectie. Eerlijk gezegd vind ik het wel apart dat universiteiten en hbo’s deze voorbereiding op deze manier aanbieden. En het lijkt me zeker geen zaak voor commerciële bureaus.
Waarom is een training op de decentrale selectie nodig? En waarom moet dit geld kosten? Het is immers ook in het belang van de onderwijsinstelling dat iedere student op de goede plaats komt. (lees ook Tom van den Brink, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg).

Aanvullende eisen

In de lijst opleidingen zie je ook opleidingen met ‘aanvullende eisen’. Dat gaat dan over opleidingen waarvan het aantal studieplaatsen niet vaststaat en/of waar je bijzondere vaardigheden voor moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot docent dans of muziek. De toelatingstesten worden vanaf januari georganiseerd. Goed in de gaten houden.

Stress

Natuurlijk is het stressvol als je niet weet of je aangenomen wordt voor de studie van je keuze. het hele proces van decentrale selectie is ook niet makkelijk. De decentrale selectie valt ook nog samen met de periode van je eindexamen. Kies je voor een decentrale selectieopleiding? Begin dat extra vroeg met je studiekeuzeproces en volg verschillende meeloopdagen. Weet je zeker dat deze opleiding echt je droomstudie is?

 

Meer informatie: Webinar over Decentrale selectie

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

 1. Door: H. Aerden · 13-11-2017 om 21:44

  Beste Hermien,
  In het Voorbereidend Jaar Leiden – de prebachelor of premaster voor vluchtelingstudenten -geven we een ondersteunende lessenreeks over selectieprocedures.
  Veel elementen uit de webinar van WUR zijn voor hen informatief. Vanuit hun achtergrond stappen zij heel anders in de procedure: cijferlijsten- bijbaantjes – ruimte naast studie: het is voor hen heel anders. Vaak wordt het naast een selectie ook een Colloquium Doctum/ 21+toets.

  Graag zou ik van gedachten willen wisselen over specifieke tips voor mijn studenten.
  We zitten in de regio Leiden en ik heb (helaas maar) 1 student voor de WUR.

  1. Hermien Miltenburg

   Beste collega uit Leiden. Dank je wel voor het compliment. Natuurlijk vind ik het interessant samen tips uit te werken voor de specifieke doelgroep studenten die je noemt. Aan dit blog werken veel universiteiten, hogescholen en middelbare scholen mee. Het is waar dat WUR het blog faciliteert, maar het is zeker niet uitsluitend bedoeld voor (as.) studenten en hun ouders van WUR, we maken het blog voor het hele hoger onderwijs in Nederland. Mail of bel me, dan gaan we samen een plan uitwerken. Het resultaat krijgt t.z.t. Ook hier een plekje. Hermien.miltenburg@wur.nl of 0317484455

 2. […] was dat ‘dieren’. Ik word dierenarts, zo dacht ik. Maar voor die opleiding is er een strenge selectie. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik ook een ‘plan B’ bedacht. Zijn er meer […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.