12 juni 2021 | Categorie: Studeren

Aansluiten bij een studievereniging is een goed idee

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Je aansluiten bij een studievereniging is een goed idee. Maar wat is een studievereniging? Bram Teurlinx en Geert van Maldegem vertellen hier meer over. ‘Als ik op het station sta en ik zie iemand in een T shirt van mijn studievereniging, dan hebben we meteen contact. Ook als ik hem of haar nog niet kende,’ zo zegt Bram enthousiast.

Haast alle studenten van mijn studie zijn lid

‘Ik studeer https://weblog.wur.eu/perspective-essay/, zegt Bram. ‘Dat heeft te maken met techniek in de agrosector. Haast alle studenten zijn lid van onze best website that writes essays for you. Een trail of tears essay heeft vooral te maken met je studie. Dat is dus anders dan een studentenvereniging. Een studentenvereniging is vooral gericht op gezelligheid. En studenten van meerdere opleidingen zijn daar lid van. Een studievereniging is een logische aanvulling op je studie. Met de studenten waar je normaal overdag mee in de collegebanken zit, heb je allerlei gezellige dingen maar ook zijn er wat meer serieuze zaken’.

Contact met afgestudeerden en bedrijven

‘Een voorbeeld…’, zo vervolgt Geert ‘als studievereniging houden we actief contact met afgestudeerden. Dit zijn nuttige contacten voor ons. Alumni vertellen graag over hun werk en ze geven je als student inzicht in wat je allemaal met je studie kunt doen. Zo’n professioneel netwerk helpt ook om te ontdekken welke onderwerpen belangrijk zijn bij organisaties. En in je studie kun je je dus al verdiepen in actuele vragen die er zijn in het werkveld. 
Bedrijven hebben ook graag contact met onze studievereniging. Er is veel vraag naar arbeidskrachten in onze sector en bedrijven willen graag de beste mensen werven, vaak meteen na afstuderen. Dit is echt een win-win situatie. Studenten van de studievereniging kunnen door onze bedrijvencontacten makkelijk aan een leuke baan komen. En bedrijven vinden op een efficiënte manier nieuwe werknemers’.

Geert van Maldegem

Aansluiten bij een studievereniging is een goed idee. Je krijgt zicht op de praktijk

‘Een universitaire studie is natuurlijk een wetenschappelijke opleiding. Je moet echt interesse hebben in het onderzoek. Maar daarnaast is het ook belangrijk in contact te komen met de praktijk. Bij mijn opleiding draait het erg om het bedenken van duurzame technologie voor de agrosector. Maar wat betekent dit nou in de praktijk? Wij organiseren regelmatig excursies om te ervaren hoe die vertaling van wetenschap naar duurzame toepassingen werkt. Ik was erg onder de indruk van een camerasysteem dat op het veld onkruid scant en herkent. Zo kan een boer heel gericht dat onkruid bestrijden en zo hetzelfde resultaat bereiken met minder bestrijdingsmiddelen. Dat kan heel gericht, tot op stoeptegel formaat. Of je kunt, als biologische boer, heel precies onkruid opsporen en op tijd verwijderen’.

Aansluiten bij een studievereniging is een goed idee. Want zo heb je invloed op de kwaliteit van het onderwijs

‘Als studievereniging hebben we veel contact met de vakgroepen die het onderwijs verzorgen. Zo’n vakgroep ontwikkelt eigenlijk de inhoud van de lessen en de practica. Zij willen graag weten hoe wij als studenten onze opleiding ervaren. En wij willen overbrengen wat er misschien in onze ogen verbeterd kan worden. Alweer een win-win situatie.’

En natuurlijk gezelligheid

‘En natuurlijk hebben we het hartstikke gezellig. We organiseren allerlei activiteiten om onze studententijd zo leuk mogelijk te maken. Zelfs in Coronatijd. We hebben ontdekt dat je ook op een veilige manier een hoop toffe dingen kunt doen. Daar doen trouwens niet alleen studenten aan mee. Ook de docenten zien we graag op onze (online)borrels en  sportieve activiteiten. Want naast studeren is er nog zoveel meer belangrijk. Plezier maken, ja zeker. Maar ook je visie verbreden door een veelvuldig contact met je medestudenten en je docenten’.

En tenslotte…. goedkoper boeken kopen

‘Niet onbelangrijk voor studenten… Vanuit de studievereniging kun je tweedehands boeken kopen. We hebben een platform waar mensen die boeken nodig hebben in contact kunnen komen met mensen die de boeken over hebben. En nieuwe boeken kun je kopen met korting. Ook hoor je wel van ouderejaars studenten welke boeken je echt zelf moet aanschaffen of welke boeken je ook best in de bibliotheek kunt lezen, omdat je er eigenlijk na je tentamen niet veel meer mee doet’.

De ledenvergadering van de studievereniging.

Aansluiten bij een studievereniging is een goed idee. Voor ons… ervaring opdoen

‘Wij zitten in het bestuur van onze studievereniging. Daarmee doen we wat professionele ervaring op. Want als bestuur moet je toch veel dingen regelen. Je draagt verantwoordelijkheid voor het budget, je moet contacten leggen met bedrijven, docenten en medestudenten, je moet interessante bijeenkomsten bedenken… kortom je oefent een heleboel dingen die later in je werk ook belangrijk zijn’. 

Een studievereniging? Echt doen!

Ouders weten soms niet heel precies wat een studievereniging is en wat een studentenvereniging is. Maar het verhaal van Bram en Geert maakt denk ik wel duidelijk dat een studievereniging echt een verlengstuk van de studie is. Lid worden van een studievereniging? Ja, echt doen. Het kost haast niets omdat de onderwijsinstelling studieverenigingen subsidieert. Bijna alle studenten zijn dus ook lid van de studievereniging die bij hun studie hoort. Een echte aanrader.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.