25 augustus 2016 | Categorie: Studeren

Studentenverenigingen, wat zijn dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studentenverenigingen staan voortaan op de lijst cultureel erfgoed van UNESCO, zo bericht NRC. Studentenverenigingen, wat zijn dat eigenlijk? Wat gebeurt er in een studentenvereniging? Wat is het verschil met een studievereniging? Wat betekenen studentenverenigingen en studieverenigingen voor student?

Studentenverenigingen, wat zijn dat?
Studentenverenigingen, veel mensen leren kennen

Het belangrijkste kenmerk van een studentenvereniging is dat het een plek is waar de student heel veel andere studenten leert kennen . Op een informele manier ontmoet hij ook studenten die een andere opleiding volgen. Soms staan studentenverenigingen zelfs open voor studenten van meerdere hbo’s of universiteiten. Voor studenten is het belangrijk dat ze snel wennen aan de nieuwe situatie. Hun oude middelbare schoolvrienden zullen ze minder vaak zien, soms wonen ze in een andere stad, hun hele leef- en studeersituatie is in een keer helemaal anders.
Fijn als je dan snel veel nieuwe mensen leert kennen.

Op donderdagavond zien we elkaar altijd in de kroeg. We praten dan bij over wat er de afgelopen week is gebeurd. Natuurlijk praten we soms over onze opleiding, maar allerlei onderwerpen kunnen aan bod komen. Werner

Dat helpt tegen heimwee en eenzaamheid. Er zijn natuurlijk allerlei feesten, maar ook gezellige avondjes uit, naar de film, samen eten, spelletjesavond… alle mogelijke activiteiten.

Studentenverenigingen, wat zijn dat? Inhoud doet er ook toe

Plezier maken staat op nummer 1 bij een studentenvereniging. Daarnaast is ook de inhoud belangrijk. Juist omdat er studenten van verschillende opleidingen (en soms instituten) kennismaken met elkaar, leren studenten van elkaars vak. Dat is inhoudelijk ook belangrijk. Sommige onderwerpen kun je vanuit verschillende beroepsvelden benaderen. Dat is een goede ‘oefening’ voor later. Op de werkvloer zal de afgestudeerde student met mensen met verschillende achtergronden werken. Fijn als hij daar dan al iets vanaf weet.

In mijn studentenhuis is het wel een beetje een bende geworden. Met name de tuin is een grote chaos. Met een paar mensen van mijn studentenvereniging zijn we dat pas op gaan ruimen. Maar wat bleek, in dat afval was een speciaal soort insect gaan nestelen. Iemand van mijn vereniging wist dat dat een bijzondere soort was. Weer iemand anders wist waar je dat moet melden en wat je dan moet doen. Een andere student was het daar weer helemaal niet mee eens. Ja, als je met 4 man aan zo’n klus begint, dan heb je heel wat deskundigheid, én verschillende meningen, bij elkaar. Uiteindelijk hebben we het nest ergens in de natuur uitgezet. Willem

In disputen wordt er over van alles en nog wat gediscussieerd. Ook in de praktische leefsfeer is het leerzaam als studenten met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten.

Ontgroening en introductie

Op dit moment zijn zo’n beetje op alle universiteiten en hbo’s de introductiedagen in volle gang. De introductie van de opleidingen en het opleidingsinstituut is een belangrijke periode voor de student, die hij echt niet kan missen. Natuurlijk is er veel ruimte voor plezier, gericht op wennen aan de nieuwe stad en nieuwe collega-studenten. Daarnaast maakt de student ook kennis met een deel van zijn docenten, zijn opleidingsadviseur (meestal) en ontdekt hij allerlei serieuze zaken over rooster, boeken, collegezalen etc. De introductie van de studie is niet alleen maar plezier maken.

Ik heb een jaar besteed aan het organiseren van de introductie. Daar heb ik gigantisch veel van geleerd, met geld omgaan, organiseren, andere studenten aansturen.. en ik heb veel contacten opgedaan waar ik straks in mijn werk veel aan heb. Erwin

Ontgroening is een andere zaak. Ontgroening wordt georganiseerd door de studentenverenigingen en is een activiteit bedoeld om de student op te laten nemen in de vereniging. Alles wat hier gebeurt is de verantwoordelijkheid van de vereniging.

Ontgroening? Ik ben kritisch

Ik ben het totaal niet eens met activiteiten als eerstejaars vernederen, kleineren, beledigen of dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen. Eerlijk gezegd vind ik dit ook niet passen bij de primaire doelstelling van studentenverenigingen: contacten leggen, netwerken en elkaar steunen tijdens de studie. Afschaffen dus, die ontgroeningen. Ik ben het ook helemaal eens met de kritische geluiden die er vanuit Wageningen en Groningen komen.

‘Speciale’ studentenverenigingen

De vraag ‘studentenverenigingen, wat zijn dat?’ heeft ook te maken met de thematische benadering van de studentenvereniging. Sommige studentenverenigingen draaien om een bepaald thema of aandachtsgebied. Zo kan er een christelijke studentenvereniging zijn, een vereniging die alleen open staat voor studenten uit een bepaald deel van Nederland, een studentenvereniging die zich concentreert op een sport of een culturele activiteit.

Ik ben nu afgestudeerd maar mijn studentenvereniging van toen is nog steeds belangrijk voor me. Ik weet veel over andere opleidingen en het bleek het eerste begin van mijn professionele netwerk, Fenna

Studieverenigingen, wat zijn dat?

Een studievereniging is gekoppeld aan een opleiding. Natuurlijk is een studievereniging ook gezellig, maar echt gericht op de opleiding. Studenten kunnen soms met korting boeken kopen, ze kunnen lezingen bijwonen die over hun vakgebied gaan enzovoorts. Ook worden er vanuit de studieverenigingen contacten gelegd met het bedrijfsleven. Er zijn soms excursies en afgestudeerden worden vaak uitgenodigd iets te vertellen over hun werk. Een studievereniging gaat dus echt over een bepaalde studie. Je ontmoet ook hier veel studenten, maar van de eigen vakgebied.

Studentenverenigingen, wat zijn dat? In elk geval een leuke ontgroenongstijd.

In het bestuur of commissie zitten

Als je studenten vraagt wat de studentenvereniging voor ze betekend heeft, hoor ik vaak: ik heb in een commissie gezeten, ik heb ik het bestuur gezeten… Een studentenevening organiseert alles zelf, en dat moet wel op een goeie manier gebeuren. Verenigingen zijn altijd op zoek naar andere studenten die iets willen doen voor de vereniging… Iets organiseren, verantwoordelijkheid dragen, andere mensen aansturen.. Kortom in een commissie of bestuur zitten.  We merken dat studenten, die dit soort werk gedaan hebben, zo’n bestuursjaar vermelden op hun CV en daar ook positieve reacties op krijgen van werkgevers.
Een waarschuwing is er ook. Ga niet in een commissie of bestuur zitten tijdens je eerste studiejaar, Houd dan vooral de focus op de studie. En ook als de studie moeizaam verloopt is het niet zo slim veel tijd aan het organiseren van dingen voor de studentenvereniging te besteden. Studentenverenigingen, wat zijn dat? Is een interessante vraag. Het hangt heel erg af van hoe een student met zijn vereniging omgaat.

Reageren?

Zijn er studenten of afgestudeerden van studieverenigingen die willen reageren op dit artikel? Heel graag. Misschien zijn er ook bestuursleden of deelnemers van studentenverenigingen die in willen gaan op : ‘Studentenverenigingen, wat zijn dat?’ Reageren kan in het blok hieronder.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: sparenberg · 27-08-2016 om 07:27

    Gisteren in Delft, jongetjes in smerige bevlekte jacquet om 15.00 uur bij de grote kerk met flesjesbier de mond. (hoezo geen alcohol en voorbeeld gedrag) Gedrag passend bij de macht over de paar honderd in paars geklede studenten die aan de voorzijde de kerk in wilde. ( hoezo hartelijkheid en een uitgestoken hand voor de nieuwkomers) Vind niet veel terug wat het artikel als positief benoemt. Afschaffen en gewoonsterk worden vanuit jezelf, je ambitie iets te willen leren en sociaal te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.