16 april 2025 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar

Is het slim om een tussenjaar te nemen?

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

De optie van een tussenjaar bespreken is altijd slim. Ook als er geen twijfel is over de studiekeuze. Is het slim om een tussenjaar te nemen?

slim om een tussenjaar te nemen

Leerplicht, studiefinanciering en succesvol studeren

Waarom praten over de optie van een tussenjaar als de studiekeuze al duidelijk is? Omdat ruim 1 op de 4 eerstejaars op hbo’s en universiteiten stopt met de studie. Weten wat je wilt studeren wil nog niet zeggen dat er sprake is van een goed gefundeerde studiekeuze. Bovendien is er meer nodig voor een goede studietijd.

Ben je minimaal 16 jaar en heb je een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 dan heb je een zogenoemde startkwalificatie en geldt de leerplicht niet meer. Doorstuderen kan goed zijn voor een fijne loopbaan. Maar dit hoeft niet per se aansluitend aan het eindexamen. Start je voor je 30e met studeren dan heb je recht op studiefinanciering.

Kansen en risico’s van een tussenjaar

Of een tussenjaar zorgt voor een betere overstap naar een vervolgopleiding is afhankelijk van hoe dat wordt ingevuld. Voor een goed tussenjaar zijn reizen en veel geld niet per se nodig. Maar studenten die een tussenjaar hadden stoppen gemiddeld niet minder vaak met hun opleiding.

In gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’ (leestijd +/- 15 minuten) beschrijf ik hoe 7 benodigdheden voor een fijne (studie)loopbaan kunnen worden versterkt. En hoe een tussenjaar hierop positieve en negatieve effecten kan hebben. Dit zijn die 7 benodigdheden voor een fijne (studie)loopbaan:

  • Sterke studiemotivatie
  • Een goed gefundeerde studiekeuze
  • Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen
  • Zelfstandigheid
  • Voldoende tijd en mentale gezondheid
  • Studievaardigheden
  • Geld

Is het voor mijn kind slim om een tussenjaar te nemen?

Ouders/verzorgers hebben – vaak onbedoeld – veel invloed op de studiekeuze en op de keuze voor een tussenjaar en invulling daarvan. Hierover lees je meer in gratis studiekeuze en tussenjaar e-gids voor ouders. Kijk samen met je kind naar mogelijkheden om een tussenjaar in te vullen in binnen en buitenland. En praat over risico’s die dit met zich mee kan brengen.

Dit goed bekijken en bespreken zorgt voor een meer bewuste keuze voor studeren. Kiest jouw kind voor eerst een tussenjaar, dan kun jij helpen dit een jaar te maken dat zorgt voor een betere overstap naar een vervolgopleiding.

Op 5 juni geef ik een gratis workshop Studeren of een tussenjaar? voor studiekiezers en ouders/verzorgers.

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.