28 februari 2020 | Categorie: Studiekeuze

Welke studie past bij mij en hoe ontdek ik dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De keuze uit studies die je kunt doen na een havo of vwo is enorm. Logisch dat jongeren nogal eens verzuchten: ‘Welke studie past bij mij? En hoe ontdek ik dat? In dit artikel een paar stapjes om het zoekproces in kleinere brokken te verdelen.

Studiekeuze? Eerst een geruststelling…

Natuurlijk… studiekeuze is hartstikke lastig. Maar uiteindelijk kiezen toch veel studenten een opleiding waar ze tevreden mee zijn. Studenten die eenmaal hun opleiding gekozen hebben, twijfelen natuurlijk ook nog wel eens. Met name in het eerste studiejaar. Maar als ze zich echt hebben verdiept in hun studiekeuze, dan komen ze toch meestal tot de conclusie dat deze keuze toch het beste was.
Ik hoor vaak dat leerlingen met een goed gevoel terugkijken op de Open Dagen die ze samen met hun ouders hebben bezocht. Aan het begin lijkt studiekeuze een hele hoge berg. Maar langzaam maar zeker vinden toch heel wat studiekiezers hun weg.

Welke studie past bij mij? Interessegebieden afstrepen!

Er zijn een paar vakgebieden oftewel interessegebieden waar je naar zou kunnen kijken:

  • Onderwijs & opvoeding
  • Taal & communicatie
  • Cultuur & kunst
  • Recht & bestuur
  • Economie & bedrijf
  • Gedrag en maatschappij
  • Gezondheid
  • Leven & omgeving
  • Exact & informatica
  • Ontwerp & constructie
  • Aarde en milieu

De meeste studiekiezers zullen er daar meteen al een paar van af kunnen strepen. Je weet echt wel welke interessegebieden echt niets voor je zijn. Mooi. Geen aandacht aan besteden verder. Het is prettig als een student maximaal drie of vier aandachtsgebieden over houdt.

Interessegebied kiezen, een belangrijke stap

Je interessegebied kiezen is een belangrijke stap. Het kadert je zoektocht in.
Veel mensen veranderen tijdens hun loopbaan van functie. Maar het interessegebied blijft best vaak hetzelfde. Wil je graag met dieren werken, dan blijft dat meestal wel zo. Misschien begint je interesse in ‘het verzorgen van dieren’ en word je, in je studie, gegrepen door ‘gezonde voeding voor dieren’. Binnen een opleiding kun je vaak je eigen deelinteresses volgen. Zit je goed met je interessegebied, dan zit je ook al snel goed met je opleiding. Wel een puntje om op te letten is of je de sfeer en het onderwijssysteem van de school/universiteit ziet zitten.

Veel opzoeken op het internet

Op Studiekeuze123 kun je binnen deze interessegebieden zoeken. Je zoekt bijvoorbeeld op ‘bacheloropleiding‘ en je ziet dan links een opsomming van de studierichtingen. Wil een student dokter worden? Er zijn genoeg opleidingen op het gebied van gezondheid. Handig om die eens door  te bladeren. Van elke opleiding krijg je namelijk een korte omschrijving. Lijkt je dit wat? Bewaar deze opleiding dan. Mijn advies is om binnen een interessegebied breed te kijken. Het is niet slim om alleen de opleiding tot dokter te bekijken. Er zijn binnen dit vakgebied nog zoveel meer mogelijkheden. Streep af wat je helemaal niks lijkt.

Studiebijsluiter lezen

Nadat een student een aantal studies heeft bewaard, kan hij ook naar de ‘studiebijsluiter’ kijken. Scrol je door na de opleidingsomschrijving, dan zie je gegevens als: hoeveel uur per week heb ik les? Hoe is de verhouding man/vrouw? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? En kijk ook naar de Nationale StudentenquĂȘte… Hierin kun je lezen hoe tevreden de huidige studenten zijn over deze opleiding.

Welke studie past bij mij?

Welke studie past bij mij?

Welke studie past bij mij? Open Dagen bezoeken!

Een Open Dag bezoeken is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. We adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Doe dat ook bij meerdere instellingen en kijk ook eens naar opleidingen op een ander niveau. Vergelijk de manier van lesgeven op hbo en wo en op mbo en hbo. Welk niveau past het beste?
Open Dagen zijn soms heel druk. belangrijk om die goed te plannen. En je erop voor te bereiden.

Welke studie past bij mij? Met studenten praten!

Ik adviseer studiekiezers vooral veel met studenten te praten. Dat kan goed op een Open Dag. Maar ook de meeloopdagen zijn heel belangrijk. Studenten zeggen achteraf dat ze vooral veel hebben gehad aan een een-op-een meeloopdag. Je loopt dan een hele dag mee met een ouderejaars student. Zo ervaar je hoe de sfeer op een instelling is. Helaas doen aanstaande hbo studenten dit niet zo vaak. Maar toch is het een aanrader. Aanstaande universitaire studenten doen veel vaker mee met een meeloopdag.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Veel praten

Het studiekeuzeproces kost veel tijd. Belangrijk dat een studiekiezer veel praat over wat hij ziet, denkt en voelt. De meeste studiekiezers praten vooral graag met hun ouders over hun afwegingen. natuurlijk kunnen ook de decaan en mentoren op school flink helpen. En een gesprek met vrienden of studenten die al een keuze hebben gemaakt is ook een aanrader. Houd het tenslotte allemaal vooral een beetje relaxed… En komt een studiekiezer er echt niet uit? Kijk dan eens naar de artikelen onder het subkopje ‘tussenjaar‘ op deze site..

Studiekeuze Stripboek

stripboek.gif

Van alle stappen in het studiekeuzeproces hebben we een stripboek gemaakt. Bij elke strip staan vijf tips. Studiekeuze Stripboek.pdf

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.