15 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Keuzegids universiteiten, gids voor studiekiezers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Elk jaar verschijnt de Keuzegids universiteiten waarin alle universitaire bacheloropleidingen met elkaar worden vergeleken. Er is Ook een Keuzegids masters, een Keuzegids hbo en een Keuzegids mbo. Allemaal hebben ze als doel de studiekiezer en zijn ouders snel inzicht te geven in de vele opleidingen die er in Nederland zijn. Op de Middelbare School van uw kind is er vast een papieren of online versie van de Keuzegids aanwezig. Maar u kunt de keuzegids ook als particulier bestellen. Welke informatie vindt u in de keuzegids? In twee artikelen vertel ik meer over de keuzegids. Dit is het eerste artikel. Het tweede artikel gaat over hetevaluation essay sample.

my essay

De Keuzegids voor universiteiten, hoe werkt die?

De Keuzegids is een hulpmiddel om universiteiten en opleidingen te write a paragraph about homework. In het studiekeuzeproces is dat heel erg belangrijk. Het gaat niet alleen om ‘wat’ je studeert, het is ook belangrijk ‘waar’ je dat studeert. De manier van lesgeven en ook de dna essaykan heel anders zijn in stad X dan in stad Y. Een opleiding kan hetzelfde heten, maar heel anders zijn. Er zijn grote verschillen tussen universiteiten onderling.
De Keuzegids laat in een overzichtelijk schema zien wat de kenmerken van verwante opleidingen zijn. Daar is ook een oordeel aan gekoppeld. Iedere opleiding krijgt ‘punten’.

de keuzegids helpt opledingen te vergelijken

Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids? De feiten:

In een handig schema staan de universiteiten genoemd die een bepaalde opleiding aanbieden. Een bepaalde opleiding kun je bijvoorbeeld bij vijf verschillende universiteiten volgen. In een schema lees je een paar feiten zodat je die vijf opleidingen makkelijk kunt vergelijken. In welke taal wordt de opleiding gegeven? Hoeveel studiepunten moet je minimaal halen voor je bindend studieadvies? Is er een numerus fixus (beperkte toelating)? Hoeveel eerstejaars zijn er?

Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids? De oordelen:

Er wordt ook een oordeel gegeven. Dat gaat met een plusje, een minnetje of een 0’tje. Dit geeft aan of de opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde wo opleiding scoort. Staan er twee plusjes, dan is de opleiding bijzonder goed.
Er wordt op de volgende zaken gelet: Hoeveel studenten halen het eerste jaar? Hoe is het programma? Is de toetsing goed geregeld? Hoe zijn de docenten? Wordt er hard gewerkt aan je wetenschappelijk vorming? Is de opleiding voldoende praktijkgericht? Hoe zit het met de studeerbaarheid? Dus… is het haalbaar deze opleiding binnen redelijke tijd te halen? Is er voldoende begeleiding? Zijn de faciliteiten in orde? En tenslotte… wat vinden experts van deze opleiding. De oordelen zijn gebaseerd op studentenoordelen.  Het expertoordeel komt van de keuringsinstantie NVAO, dat is de commissie die vanuit het ministerie de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt.

Topopleidingen

Er zijn opleidingen die bovengemiddeld scoren. Deze opleidingen mogen zich ‘topopleiding‘ noemen. De studenten en de experts vinden dat deze opleidingen het extra goed doen. Een opleiding kan tussen de 20 en 100 punten scoren. Vanaf 76 punten is een opleiding ’topopleiding’. Dit jaar zijn er 66 opleidingen ’topopleiding’ geworden. Deze opleidingen mogen het zegel: ’topopleiding’ voeren. In reclame-uitingen zoals folders van de opleiding of de site, zult u dit zegel vaak zien. Opleidingen zijn er, terecht, trots op als ze ’topopleiding’ zijn.

Omschrijvingen en vakgebieden

De opleidingen worden ook, heel in het kort, beschreven. Ze staan gerangschikt in vakgebieden zoals onderwijs & opvoeding, economie & bedrijf, gezondheid, techniek etc. Bij het vakgebied vind je ook een tabel. Daarin lees je snel welk profiel je nodig hebt. Je ziet ook hoeveel studenten er instromen in het eerste jaar. Zo kan een studiekiezer inschatten hoe groot de groepen zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld ook vinden hoeveel contacturen er zijn, dus hoeveel uur je les hebt.

keuzegids

Niet ‘hoe hoger hoe beter’, maar iets kiezen dat echt bij je past.

De universiteiten beoordeeld

Er staat nog veel meer in de Keuzegids. Alle universiteiten worden kort beschreven. Je vindt er een overzicht van welke type opleidingen deze universiteit aanbiedt. De universiteiten worden onderling vergeleken. Zijn er veel opleidingen die goed beoordeeld worden, dan staat deze universiteit bovenaan in de ranglijst. Deze universiteit mag het kwaliteitszegel ‘beste universiteit van Nederland’ voeren. Ook dit jaar is Wageningen University tot beste universiteit gekozen.

Arbeidsmarkt, toelating en globalisering

De Keuzegids doet een soort voorspelling van baankansen en startsalaris. Dit is natuurlijk een belangrijk onderwerp. Ik ga daar in een volgend artikel op in. De Keuzegids gaat in op het arbeidsmarktperspectief van bèta-opleidingen maar geeft ook een duidelijke mening over alfa- en gammaopleidingen. Natuurlijk heeft ook de Keuzegids geen glazen bol. Maar het is interessant om hun visie op de toekomstige arbeidsmarkt te lezen.
De Keuzegids heeft het ook over ‘hoe je binnenkomt’ op een universiteit. Hier kom ik ook in een volgend artikel op terug. We gaan het dan hebben over de studiekeuzecheck en selectie bij fixus opleidingen.

Groeipijn, behalve in Wageningen

De Keuzegids geeft ieder jaar haar eigen visie op de ‘staat van het onderwijs’ op universiteiten. Dit jaar gaat de keuzegids in op ‘groeipijn’. Sinds twee jaar trekken universiteiten weer meer studenten uit binnen- en buitenland. Er zijn nu 52.000 eerstejaars. Dit levert op verschillende universiteiten problemen op. Maar gelukkig niet in Wageningen. De ‘groeibriljant’, noemt de Keuzegids Wageningen in haar persbericht In het persbericht staat bovendien hoeveel punten elke universiteit krijgt en daarmee de rangorde. Hoe wordt de universiteit waar uw kind misschien naartoe wil gewaardeerd?

Wat heeft de studiekiezer aan de Keuzegids?

De Keuzegids is voor veel studiekiezers en ouders een handig opzoekboek. Je hebt heel snel een overzicht van de verschillende vakgebieden. Is het interessant om met ‘aarde & milieu’ bezig te zijn of moet het ‘cultuur & kunst’ zijn? Twijfelende studiekiezers hebben meestal wel een idee van 2-3 richtingen die ze interessant vinden. Heel snel kom je te weten welke opleidingen er binnen dat vakgebied zijn. En je ziet in een oogwenk hoe deze opleidingen gewaardeerd worden door ouderejaars.

Samen met mijn vader heb ik in de Keuzegids gebladerd. We hebben eerst een paar interessegebieden gekozen en daarna zijn we naar opleidingen gaan kijken. We hebben samen heel wat Open Dagen bezocht. Dat kostte veel tijd. Maar nu zit ik echt op mijn plek. Iris.

Kies wat bij je past!

Maar hoe goed een opleiding ook gewaardeerd wordt… hoe hoog het salaris misschien ook is en hoe groot de baankans…. Zelfs als de studentenstad superleuk is… Het valt allemaal in het niet bij de kernvraag… Welke opleiding past het beste bij je. De allerbeste opleiding, de beste universiteit… is de universiteit en de opleiding waar de studiekiezer zich thuis voelt.

Start studeren

 

NB: Er is ook een keuzegids voor mbo, hbo en masteropleidingen.

De beste opleidingen op hbo en universiteit…

Wilt u weten wat de beste opleidingen zijn per vakgebied? Dat beschrijf ik in onderstaande artikelen. U vindt daar ook informatie over baankansen en startsalaris.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.