Keuzegids universiteiten, gids voor studiekiezers
Elk jaar verschijnt de Keuzegids universiteiten waarin alle universitaire bacheloropleidingen met elkaar worden vergeleken. Er is ook een Keuzegids masters, een Keuzegids hbo en een Keuzegids mbo. Allemaal hebben ze als doel de studiekiezer en zijn ouders snel inzicht te geven in de vele opleidingen die er in Nederland zijn.

14 december 19.30 is er een webinar voor ouders en studiekiezers over het beoordelen van de kwaliteit van een opleiding op een hogeschool of universiteit. evaluation essay sample.
De Keuzegids voor universiteiten, hoe werkt die?
De my essay is een hulpmiddel om universiteiten en opleidingen te write a paragraph about homework. In het studiekeuzeproces is dat erg belangrijk. Het gaat niet alleen om ‘wat’ je studeert, het is ook belangrijk ‘waar’ je dat studeert. De manier van lesgeven en ook de dna essaykan heel anders zijn in stad X dan in stad Y. Een opleiding kan hetzelfde heten, maar heel anders zijn. Er zijn grote verschillen tussen universiteiten onderling.
De Keuzegids laat in een overzichtelijk schema zien wat de kenmerken van verwante opleidingen zijn. Daar is ook een oordeel aan gekoppeld. Iedere opleiding krijgt ‘punten’.
Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids? De feiten:
In een handig schema staan de universiteiten genoemd die een bepaalde opleiding aanbieden. Een bepaalde opleiding kun je bijvoorbeeld bij vijf verschillende universiteiten volgen. In een schema lees je een paar feiten zodat je die vijf opleidingen makkelijk kunt vergelijken. In welke taal wordt de opleiding gegeven? Hoeveel studiepunten moet je minimaal halen voor je bindend studieadvies? Is er een numerus fixus (beperkte toelating)? Hoeveel eerstejaars zijn er?
Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids? De oordelen:
Er wordt ook een oordeel gegeven. Dat gaat met een plusje, een minnetje of een 0’tje. Dit geeft aan of de opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde wo opleiding scoort. Staan er twee plusjes, dan is de opleiding bijzonder goed.
Er wordt op de volgende zaken gelet: Hoeveel studenten halen het eerste jaar? Hoe is het programma? Is de toetsing goed geregeld? Hoe zijn de docenten? Wordt er hard gewerkt aan je wetenschappelijk vorming? Is de opleiding voldoende praktijkgericht? Hoe zit het met de studeerbaarheid? Dus… is het haalbaar deze opleiding binnen redelijke tijd te halen? Is er voldoende begeleiding? Zijn de faciliteiten in orde? De Keuzegids gebruikt data uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) en studiesuccescijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).
Topopleidingen
Er zijn opleidingen die bovengemiddeld scoren. Deze opleidingen mogen zich ‘topopleiding‘ noemen. De studenten en de experts vinden dat deze opleidingen het extra goed doen. Deze opleidingen mogen het zegel: ‘topopleiding’ voeren. In reclame-uitingen zoals folders van de opleiding of de site, zult u dit zegel vaak zien. Opleidingen zijn er, terecht, trots op als ze ‘topopleiding’ zijn.
Omschrijvingen en vakgebieden
De opleidingen worden in de Keuzegids, heel in het kort, beschreven. Ze staan gerangschikt in vakgebieden zoals onderwijs & opvoeding, economie & bedrijf, gezondheid, techniek etc. Bij het vakgebied vind je ook een tabel. Daarin lees je snel welk profiel je nodig hebt. Je ziet ook hoeveel studenten er instromen in het eerste jaar. Zo kan een studiekiezer inschatten hoe groot de groepen zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld ook vinden hoeveel contacturen er zijn, dus hoeveel uur je les hebt.
De universiteiten beoordeeld
Er staat nog veel meer in de Keuzegids. Alle universiteiten worden kort beschreven. Je vindt er een overzicht van welke type opleidingen deze universiteit aanbiedt. De universiteiten worden onderling vergeleken. Zijn er veel opleidingen die goed beoordeeld worden, dan staat deze universiteit bovenaan in de ranglijst. Deze universiteit mag het kwaliteitszegel ‘beste universiteit van Nederland’ voeren. Ook dit jaar is Wageningen University tot beste universiteit gekozen.
Wat heeft de studiekiezer aan de Keuzegids?
De Keuzegids is voor veel studiekiezers en ouders een handig opzoekboek. Je hebt heel snel een overzicht van de verschillende vakgebieden. Is het interessant om met ‘aarde & milieu’ bezig te zijn of moet het ‘cultuur & kunst’ zijn? Twijfelende studiekiezers hebben meestal wel een idee van 2-3 richtingen die ze interessant vinden. Heel snel kom je te weten welke opleidingen er binnen dat vakgebied zijn. En je ziet in een oogwenk hoe deze opleidingen gewaardeerd worden door ouderejaars. En zeker handig… je kunt ook snel ontdekken of een interessegebied helemaal niet bij je past. Dat kun je dan wegstrepen. Heel handig. Er zijn meer dan 2200 opleidingen in het Hoger Onderwijs. Als je er zo een paar honderd af kunt laten vallen, scheelt dat een heleboel.
Samen met mijn vader heb ik in de Keuzegids gebladerd. We hebben eerst een paar interessegebieden gekozen en daarna zijn we naar opleidingen gaan kijken. We hebben samen heel wat Open Dagen bezocht. Dat kostte veel tijd. Maar nu zit ik echt op mijn plek. Iris.
Webinar 14 december 19.30-20.30, Hoe vind ik een studie die goed staat aangeschreven? Aanmelden
Er grote kwaliteitsverschillen tussen opleidingen. Hoe ontdek je welke opleidingen de beste zijn voor jou/jouw kind? Waar kun je allemaal op letten? Denk dan aan contacttijd, begeleiding, voorbereiding arbeidsmarkt enz. Maar ook op het percentage studenten dat binnen redelijke tijd een opleiding afrondt. Studenten vertellen waarom het belangrijk is te letten op de kwaliteit van opleidingen. Tijdens het webinar laat ik sites zien die helpen objectieve feiten en resultaten met elkaar te vergelijken. Het gaat dan over hbo en universitaire opleidingen. Ik laat zien hoe de Keuzegids ‘werkt’ en geef ook informatie over de studiekeuzewebsite ‘Studiekeuze123’.
Kies wat bij je past!
Maar… hoe goed een opleiding ook gewaardeerd wordt… hoe hoog het salaris misschien ook is en hoe groot de baankans…. Zelfs als de studentenstad superleuk is… Het valt allemaal in het niet bij de kernvraag… Welke opleiding past het beste bij je? De allerbeste opleiding, de beste universiteit… is de universiteit en de opleiding waar de studiekiezer zich thuis voelt.