19 december 2023 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024? Hoe zit het met de baankans en wat is het starterssalaris? De Keuzegids vertelt er alles over. In dit artikel een korte samenvatting. De Keuzegids geeft veel meer informatie. Ik ga in op de opleidingen op hbo en wo niveau.

Beste opleidingen economie en bedrijf 2022 op hbo en uni

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Je goed verdiepen in opleidingen is heel belangrijk. Dat kan goed met de Keuzegids. En het kan ook goed met allerlei studiekeuzesites. Je online, of met de Keuzegids, oriënteren voor je zelf gaat kijken op een instelling is handig. Dan heb je al veel informatie en je kent allerlei feiten en cijfers. Je krijgt een beeld van de kwaliteit van de opleiding. En dat wordt steeds belangrijker.

Opleidingen met elkaar vergelijken

Met de Keuzegids kun je alle opleidingen met elkaar vergelijken. De Keuzegids geeft ook voorbeelden van verwante opleidingen. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen… De manier van lesgeven is soms heel anders… De manier waarop je je studiepunten verdient is anders… De grootte van de groepen kan anders zijn… Een opvallend verschil is het percentage studenten dat zonder studievertraging, of maar een beetje, afstudeert.

Binnen redelijke tijd afstuderen… waarom is dat belangrijk?

Niet al te veel studievertraging oplopen is belangrijk als je binnen redelijke tijd een diploma wilt halen en wilt gaan werken. Het is ook belangrijk in verband met de basisbeurs en de studiefinanciering. Die krijg je namelijk maar een beperkt aantal jaren. Om het concreet te maken: het halen van een opleiding binnen het interessegebied Economie en Bedrijf duurt op de ene hbo gemiddeld vier jaar en op een andere hbo veel langer. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Dat is overal zo. Maar op de ene hogeschool lukt het de meeste studenten wél om het diploma te halen, op een andere hogeschool lukt het bij de helft van de studenten niet in vier jaar. Maar de basisbeurs en aanvullende beurs krijg je maar vier jaar… echt iets om op te latten. En bij universiteiten is het precies hetzelfde. Grote verschillen.

Kijken naar de kosten van studeren is sowieso belangrijk. Bij de meeste instellingen betaal je het wettelijk collegegeld (+/- €2500,- per jaar), bij particuliere instellingen kan dit veel hoger zijn. Je vindt dit op Studiekeuze123.

De beste opleidingen economie en bedrijf 2024

 

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding? Is er een numerus fixus?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Is de inhoud van de opleiding interessant? Hoe zijn de docenten? Word je goed voorbereid op je loopbaan? Hoe is de sfeer?)

De beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024? Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? (Nationale Studentenenquête)
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende organisaties universiteit en hbo
 • Baankansen: o.a ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerden monitor van hbo en universiteit

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen Economie en Bedrijf zijn op hbo en universiteit. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.

De beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024 op het hbo

Veel hbo studenten kiezen voor een opleiding binnen dit interessegebied. Kies je voor dit vakgebied dan heb je een ruime keuze. Binnen dit vakgebied kun je de volgende opleidingen doen:

 • Finance & control
 • Accountancy
 • Finance, tax & advice
 • Commerciële economie
 • International business
 • Ondernemerschap & retail management
 • Bedrijfskunde
 • Technische bedrijfskunde
 • Facility management
 • Events, hotelonderwijs & toerisme
 • Vastgoedkunde

Lijken de studies teveel op elkaar?

Lijken bepaalde opleidingen erg op elkaar en kan een student daarom niet kiezen? Ter geruststelling: Verderop in de opleiding ga je je steeds meer specialiseren. Is er veel vrije keuzeruimte binnen een opleiding, dan kun je je eigen accenten leggen. Een student kan dan ook aspecten van een nét iets andere opleiding doen. Zo combineer je als het ware het interessantste van meerdere opleidingen binnen een vakgebied. Belangrijk bij het vergelijken is hoe je je voelt bij een bepaalde opleiding. Verderop in de studie is er immers ruimte om inhoudelijk steeds meer je eigen weg te gaan.

Telkens andere accenten leggen

Mensen die al werken leggen ook telkens andere accenten. Ze starten met een bepaalde baan binnen een vakgebied. Vervolgens leren ze bij, natuurlijk verandert de baan, en na een paar jaar doen ze iets anders binnen het vakgebied waarin ze ooit gestart zijn. Dat komt steeds meer voor. Je kunt natuurlijk ook in een ander vakgebied gaan werken, maar dat gebeurt minder vaak.

Topopleidingen Economie en Bedrijf 2024

Er zijn ‘topopleidingen‘ in:

 • Zwolle (Finance & Control)
 • Leeuwarden NHL Stenden (Accountancy)
 • Middelburg HZ
 • Zwolle Windesheim CPCM
 • Vlissingen HZ
 • Zwolle Windesheim en Den Bosch Avans (Business innovation/lifestyle studies)
 • De TIO opleidingen in Utrecht, Amsterdam, Hengelo en Rotterdam (particulier)
 • Technische Bedrijfskunde in Tilburg/Avans, Den Bosch/Avans, Middelburg HZ, Deventer Saxion, Heerlen Zuyd
 • Diverse opleidingen Hotel (en Event) management (div. vestigingen TIO particulier), Amsterdam Breda BUas en Den Haag
 • Particuliere opleidingen (Eindhoven en Hilversum Notenboom, Amsterdam en Maassluis SDO, Doorn TMO)

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Voor bijna alle Economie en Bedrijf opleidingen schat het ROA de de baankansen voor pas afgestudeerden tussen de 75 en 80%. Het startsalaris ligt rond €3000,-. Kijk vooral in de Keuzegids voor exacte gegevens.

Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit.

economie en bedrijf

De beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024 op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen bacheloropleidingen als:

 • Economie en bedrijfseconomie
 • Bedrijfskunde
 • Fiscale economie
 • Econometrie
 • International business

De beste opleiding Economie vind je in Wageningen (Economie en Beleid)
De beste opleiding Bedrijfskunde is ook in Wageningen (Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen)
Verder zijn slechts twee particuliere opleidingen ‘topopleiding’ binnen dit interessegebied namelijk Business Administration bij Nyenrode Breukelen en Amsterdam (kosten).

Er zijn in totaal 41 universitaire bacheloropleidingen binnen dit interessegebeid, maar helaas dus maar vier topopleidingen. Daarvan zijn er slechts twee bekostigde opleidingen (in Wageningen), dat zijn opleidingen waar je ‘maar’ zo’n €2500,- collegegeld voor betaalt. De rest van de kosten worden gedragen door de Rijksoverheid. De twee particuliere universitaire opleidingen, waarvoor er dus geen subsidie is, zijn veel duurder (bijna 10x zoveel collegegeld per jaar).

De universitaire topopleidingen binnen het interessegebied Economie en Bedrijf vind je in Wageningen en bij Nyenrode.

Arbeidsmarkt na universiteit

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na een complete universitaire studie. Een bacheloropleiding én een masteropleiding, dus. Ook geeft de Keuzegids het startsalaris. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Economie: Baankans 93%, salaris €3051,-
 • Bedrijfskunde: Baankans 97%, salaris €3000,-
 • Fiscale economie: Baankans 97%, salaris €3025,-
 • Econometrie: Baankans 98%, salaris €3300,-
 • International business: Baankans 96%, salaris €3200,-

De beste opleidingen Economie en Bedrijf 2024, is dat belangrijk?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het waarschijnlijk een goede studiekeuze. Veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces. En op een kwalitatief goede opleiding heb je een grotere kans op tijdig afstuderen. En dat is weer belangrijk voor je studiefinanciering. Tenslotte heb je natuurlijk veel meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt als je een waardevol diploma kunt laten zien.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.