17 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

In de Keuzegids universiteiten worden alle universitaire bacheloropleidingen vergeleken. Hoe vind je de beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding? Er is ook een, al een wat ouder artikel, over de beste opleidingen onderwijs & opvoeding waarin ook info staat over hbo opleidingen.

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Wat is de Keuzegids?

De Keuzegids universiteiten is een handig naslagwerk waarin alle universitaire bacheloropleidingen beschreven staan. Je krijgt in één oogopslag veel informatie door de handige schema’s waarin opleidingen onderling vergeleken worden. Je kunt deze informatie ook online vinden, bijvoorbeeld bij Studiekeuze123.
Toch voegt het boek zeker iets toe. Ouders en studiekiezers vinden het prettig om de schema’s ‘op papier’ te lezen. Ikzelf liet, als moeder, het boek ook expres rondzwerven door de huiskamer om zo nu en dan iets op te zoeken. En vooral om mijn kinderen te stimuleren opleidingen te vergelijken. Alle opleidingen zijn namelijk anders. Jongvolwassenen kijken vaak naar de (studenten)stad. Maar belangrijker is het om de studiekeuze op de eerste plaats te baseren op de opleiding en dan pas te kijken of de stad je bevalt. En of je dan op kamers moet of juist niet. Een goede studiekeuze is de basis voor studiesucces. En een diploma is een prachtige rugzak voor je hele leven.

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Kiezen voor deze sector betekent dat je je bezig gaat houden met alles dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van een kind en met ‘leren’. Dat hoeft lang niet altijd ‘voor de klas staan’ te betekenen. En ‘leren’ is natuurlijk niet alleen iets voor kinderen maar ook voor volwassenen van alle leeftijden.
Ook binnen dit interessegebied zijn er veel mogelijkheden. Vaak zie je dat mensen zich, in de pakweg 50 jaar dat ze werken, ook binnen een interessegebied sterk ontwikkelen. Soms zijn studiekiezers bang dat ze hun hele leven aan een bepaalde keuze vastzitten. Maar dat is echt niet het geval. Ook binnen dit vakgebied zijn er veel mogelijkheden. En genoeg mogelijkheden om van beroep te veranderen.

Opvallende zaken volgens de Keuzegids

De Keuzegids begint ieder hoofdstuk met een paar opvallende zaken. Voor dit interessegebied zijn dat:

  • Voor de eerste twee jaar van je bachelor en het eerste jaar van je master betaal je maar de helft van het collegegeld.
  • 89% van de eerstejaars is vrouw.
  • 57% van de afgestudeerden werkt parttime.
  • De baankansen zijn goed. Maar 2% van de afgestudeerden zit zonder werk.

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding, de mogelijkheden

Binnen dit interessegebied zijn er vele mogelijkheden. Daar komt dan nog bij dat iedere universiteit weer eigen specialisaties, minoren en ‘tracks’ (leerwegen) heeft. Dit zijn de bachelors binnen dit vakgebied:

  • Pedagogische wetenschappen
  • Academische pabo
  • Onderwijswetenschappen

Na een universitaire bachelor volg je in principe een universitaire master. Pas dan is je wo opleiding compleet.

Vergelijk de beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Er zijn acht bachelors pedagogische wetenschappen die met elkaar worden vergeleken. Het hoogst gewaardeerd wordt de opleiding bij de VU in Amsterdam. Vooral de doorstroom naar het tweede jaar is hier goed. Daarna volgt Groningen om dezelfde reden.
Onderwijswetenschappen scoort het best in Utrecht. Bij alle opleidingen is het studiesucces (je bachelordiploma in vier jaar) bovengemiddeld. Alleen bij de UvA onderwijswetenschappen is het studiesucces ‘gemiddeld’.

Vergelijk de beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Educatieve minor

Je kunt ook een lesbevoegdheid halen als je een andere, inhoudelijke academische opleiding doet. Studeer je bijvoorbeeld biologie, dan kun je een educatieve minor volgen. Een half jaar lang volg je dan vakken en je doet stage om een lesbevoegdheid biologie te halen. Je hebt dan een beperkte tweedegraads bevoegdheid en dat betekent dat je les mag geven aan mavoleerlingen (vmbo-t) en leerlingen in de onderbouw van havo en vwo. Haal je bovendien een educatieve master na je bachelor, dan krijg je een eerstegraads lesbevoegdheid. Voor het hele onderwijsveld dus. Doe je een educatieve minor bij WUR, dan mag je ook lesgeven in het vmbo, mbo en praktijkonderwijs.

Meer informatie over de beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding

Een studiekiezer binnen dit interessegebied heeft veel mogelijkheden. Het is belangrijk studies en universiteiten goed met elkaar te vergelijken. Doe dit op een persoonlijke manier. Weet je van jezelf dat je bijvoorbeeld veel begeleiding nodig hebt.. Kijk dan naar de opleiding waar je de meeste begeleiding krijgt. Weet je van jezelf dat je graag zo min mogelijk online les krijgt… zoek dan naar de opleidingen met de meeste contacturen. Een opleiding vinden die bij je past, heeft te maken met je inhoudelijke interesse, maar ook met de manier waarop je les krijgt. Als deze feiten ‘achter de studie’ vind je op o.a. Studiekeuze123, het onderzoek van Elsevier en in de Keuzegids.

Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…

e beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.