12 september 2017 | Categorie: Studiekeuze

Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Worstelt uw zoon of dochter met de studiekeuze? Misschien kunt u een beetje meedenken. De eerste stap in het studiekeuzeproces is weten wie je bent en wat je wilt. Maar tegelijkertijd zal de studiekiezer ook opleidingen opzoeken op het internet. Hoe kun je universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken? En hbo opleidingen dan? Over het hbo schrijf ik over een paar dagen…

Welke studies zijn er?

Verschillende studiekeuzesites

Er zijn verschillende studiekeuzesites. Dat is handig. Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken kan veel betekenen in het studiekeuzeproces. Een site van het ministerie is www.studiekeuze123.nl. Een andere belangrijke studiekeuzesite is www.kiesjestudie.nl. In dit artikel ga ik in op www.universitairebachelors.nl. Op hun home pagina staat het keurmerk: ‘meest bezochte studiekeuzesite’. De site is opgezet door de gezamenlijke universiteiten en niet commercieel.

Wie is verantwoordelijk voor de inhoud van de site?

De universiteiten leveren zelf de beschrijvingen van de opleidingen aan. Zo kan de informatie correct en actueel blijven. Daarnaast werken belangrijke organisaties mee aan de site zoals het Nibud, dat informatie geeft over studiekosten. De Nationale Studentenênquete is de basis voor de studentoordelen. Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken aan de hand van studentenoordelen is heel verhelderend.

Alle Open Dagen snel vinden

Op de homepagina kunt u alle Open Dagen meteen vinden. Open Dagen bezoeken is een klus die vooral in 5 vwo moet gebeuren. In de praktijk zijn er maar een paar zaterdagen waarop dat kan en vaak hebben twee universiteiten op dezelfde zaterdag een Open Dag. Goed plannen dus. Maar er zijn nog meer voorlichtingsactiviteiten zoals meeloopdagen. Die vind je onder de knop ‘voorlichtingsactiviteiten’ die op de home-pagina staat. Gaat u mee naar een Open Dag? Als uw kind dat op prijs stelt zou ik dat zeker doen. Op verschillende universiteiten zijn er ook speciale ouderprogramma’s. Zo kunt u universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken.

Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken per interessegebied

Er zijn verschillende manieren waarop je met de site aan de slag kunt. Heeft de studiekiezer nog geen idee waar hij naar moet kijken? Ikzelf vind de knop ‘opleiding zoeken’ vanaf de home-pagina het beste om mee te beginnen. Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken kan ook als je nog niet weet welke kant je op wilt gaan.
Ik raad de studiekiezer aan te beginnen met ‘interessegebied’. Dan verschijnt er een lijstje interessegebieden of thema’s. Als je klikt op een interessegebied dat je wel wat lijkt, komt er een lange lijst met universitaire bacheloropleidingen en de universiteiten waar die gegeven worden. Klik je op ‘profiel’, dan verfijn je de zoekopdracht. Klik op ‘zoek’ en je bent een hele stap voorwaarts.

Welke universiteit?

Er zijn nog meer filters, bijvoorbeeld de filter ‘universiteit’. Deze filter zou ik nog even met rust laten. Ik raad de studiekiezer aan eerst goed rond te kijken bij de verschillende opleidingen. Het gaat in de eerste plaats om een opleiding die bij je past. Daarna zou ik pas gaan kijken naar de universiteit en de stad. De meeste studiekiezers zullen kijken naar een voltijds opleiding. Dat klik je aan bij ‘vorm’. Als je nog geen opleidingsnaam weet is dat niet erg. In de rechterkolom staat immers de complete lijst.

Meer over een opleiding

De studiekiezer kan vervolgens klikken op een opleiding die hem wel wat lijkt. Al snel zie je een korte omschrijving van de opleiding en soms een filmpje. Rechts zie je wat feitelijke gegevens. Is er een numerus fixus of word je met het juiste profiel altijd toegelaten? Gaat het super goed, kun je dan een ‘honours programma’ volgen? En natuurlijk een link naar de opleidingswebsite.

De universiteit, het studieprogramma en het onderwijs

Aan de linkerkant vind je meer over de betreffende universiteit en hoe de opleiding gewaardeerd wordt. Je vindt hier ook het studieprogramma en het onderwijs. Vooral de vakken van het eerste studiejaar zijn belangrijk om te bekijken. En hoe worden de vakken gegeven? Past deze manier van lesgeven bij de studiekiezer? In het eerste studiejaar moet je voldoende studiepunten halen om een positief Bindend Studieadvies te halen.

KUniversitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Toelating en studiekosten

Vanzelfsprekend moet uw kind wel toelaatbaar zijn voor de opleiding. U zult zeker ook wel kijken naar de kosten van de opleiding. Het merendeel van de kosten is voor bijna alle opleidingen hetzelfde, denk aan collegegeld en kosten voor levensonderhoud. De hoogte van de kamerhuur kan flink per stad verschillen en ook de bijkomende studiekosten verschillen. Maar op het totaalbedrag van studiekosten maakt dat natuurlijk niet veel uit.

Studentenoordelen

Op de site staan ook wat verhalen van studenten en het studentenleven. Ik vind dat de studiekiezer dat eigenlijk het beste ‘life’ kan ervaren. Naar zo’n Open Dag gaan, en later een meeloopdag. Dat is een hele slimme manier om studenten te spreken (wat overigens heel erg belangrijk is).
Op de site staat ook bij ‘feiten en cijfers’ wat het oordeel van de studenten is in de Nationale Studentenenquête. Lees als ouder deze gegevens goed door. Ook de ‘studie in cijfers’ die u hieronder vindt zijn belangrijk. Studiekiezers kijken hier niet zo naar, maar ouders, het is echt belangrijk hoe studenten hun opleiding beoordelen… Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken? Dit is dé manier.

Universitaire opleidingen snel en makkelijk vergelijken

Na de studie

Wat word je na deze opleiding? Ouders kijken hier vaak naar, en terecht natuurlijk. U wilt weten wat de toekomstmogelijkheden van uw kind zijn. U wilt een idee hebben welke kant het op gaat. Maar de exacte loopbaan van een student krijgt  pas in de loop der jaren vorm. Tijdens de masteropleiding gaat hij zich specialiseren. Dan wordt het langzaam duidelijk wat het toekomstige beroep zal zijn. Ook na afstuderen zullen er nog heel wat mensen van loopbaan veranderen. Dat is wel de trend. Maar een breed universitair opgeleide professional is op veranderingen voorbereid. Wat het beroep van de toekomst is? Het blijft een vraagteken.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.