3 mei 2017 | Categorie: Studiekeuze

Zeker van een baan… met welke studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Zeker van een baan.. bestaat dat nog? Veel ouders vragen op een Open Dag naar de toekomstmogelijkheden van hun zoon of dochter. Terecht. Studenten en ouders moeten ook veel investeren in een opleiding. Waar moet je als ouder op letten als je je afvraagt: Is mijn kind na afstuderen zeker van een baan?

Zeker van een baan, bestaat dat nog?
Hoe is het met de werkgelegenheid?

Op zich is het heel eenvoudig om op te zoeken hoe het met de werkgelegenheid zit van de opleidingen die er zijn op hbo en wo. Een heel handig middel is bijvoorbeeld de Keuzegids. Er is een Keuzegids voor mbo, hbo en wo. In de Keuzegids vindt u alle opleidingen gerangschikt. Per aandachtsgebied vindt u hier een beschrijving van alle studies. In de gids voor wo vindt u gegevens van de pas afgestudeerde masters. Welk percentage afgestudeerden heeft meer dan 12 uur werk per week? Wat verdient zo iemand? En heeft de opleiding hem goed voorbereid op een baan?

Zeker van een baan, bestaat dat?

Maar u begrijpt het al. Dit zijn de cijfers van NU. Hoe is het over vijf jaar als uw kind afstudeert? En over tien of twintig jaar? Uw kind zal na afstuderen nog vijftig jaar werken…
Helaas is daar geen antwoord op te geven. En daar komt nog bij: Is de baan die je nu kunt krijgen na afstuderen nog dezelfde over 10 jaar? Alle banen veranderen heel snel. En er komen banen bij en er verdwijnen banen. De helft van de werkenden heeft op dit moment dan ook niet meer de baan ‘waar hij voor geleerd heeft’. Wat is er dan wel voor garantie? Dat is moeilijk te zeggen. Ik geef u wel graag wat ‘stof tot nadenken’. Ik noem vijf punten:

1: Vaardigheden van de 21 ste eeuw

Naast basale vakkennis zullen aanstaande werknemers ook veel vaardigheden moeten bezitten. Opleidingen op universiteit en hbo houden hier ook rekening mee. In de afbeelding ziet u de vaardigheden waarvan men in onderwijsland veronderstelt dat die nodig zijn. Besteedt de opleiding waar uw kind voor kiest hier voldoende aandacht aan?

2: Kwaliteit van de opleiding

Als uw zoon of dochter een opleiding volgt die goed staat aangeschreven is dat zeker een pré. Het loont om te kijken naar hoe een hbo of universiteit gewaardeerd wordt. De Keuzegids benoemt ook ‘topopleidingen’. Dat zijn opleidingen die bovengemiddeld goed gevonden worden door studenten en beoordelingscommissies. Zeker van een baan ben je dan ook niet. Maar een goed aangeschreven opleiding is zeker mooi meegenomen.

3: Topsectoren

Op dit moment zijn er negen ‘topsectoren’. Dat zijn sectoren waar Nederland internationaal gezien al jaren goed in scoort. Onze overheid investeert ook in deze topsectoren, bijvoorbeeld met extra middelen voor onderzoek. De overheid verwacht dat er de komende jaren in deze sectoren ‘ geld te verdienen valt’ voor BV Nederland. En dat betekent dus ook ‘banen’

Topsectoren in beeld

 

4: Baan tijdens de studie

Het is al jaren goed zichtbaar dat studenten die werken tijdens hun opleiding, betere kansen hebben op een baan. Dat geldt zeker voor studenten die werkervaring hebben opgedaan met een bijbaan op het hbo of de universiteit waar ze ook studeren. Dat is ook zo als ze een bijbaan hebben in het werkveld waar ze voor opgeleid worden. Een bijbaan is zeker zinvol. Maar de student moet daardoor natuurlijk geen studievertraging oplopen. Maar heb je werkervaring, dan ben je meer zeker van een baan na afstuderen.

5: Zoek je specialisatie

Binnen elke opleiding kun je zelf accenten leggen. Ik adviseer studenten hun opleiding zó in te delen dat ze aan de ene kant nog alle kanten op kunnen… en aan de andere kant ook een uniek profiel hebben. Kun je bijvoorbeeld delen van andere opleidingen aan jouw opleiding ‘plakken’, dan ben je een unieke werknemer.

Ik heb Arabisch gestudeerd. Maar na de bachelor ontdekte ik dat ik eigenlijk meer wil weten over irrigatie.  Daar volg ik nu een opleiding in. Handig.. als ik straks watermanager ben in het Midden Oosten.. Dan kan ik ook communiceren met de mensen daar. Nicolas

Maar het belangrijkste blijft passie

Ik ben er geen voorstander van om een studie uit te kiezen met grote baanzekerheid. Ik vind dat je een opleiding moet kiezen die bij je past. Daarin kun je groeien.. kun je expert worden. Als je goed bent in wat je doet ben je meer zeker van een baan, dan mensen die de passie en de inspiratie missen… ook in een werkveld waar veel werkgelegenheid is.

Toen ik mijn opleiding koos, was daar geen droog brood mee te verdienen. Mijn vader heeft me daar ook voor gewaarschuwd. Ik ben die opleiding toch gaan doen. Maar… ik heb nooit zonder werk gezeten. Mijn passie maakte dat ik altijd de beste kandidaat was bij sollicitaties. Joanne.

Filmpje: Hoe gaan studenten om met hun studieschuld

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.