Met hbo propedeuse naar universiteit

Door: Hermien Miltenburg · 7 mei 2018
Categorie: Studeren

Een vraag die ik vaak van ouders (en studenten) krijg is: ‘Kan mijn kind (ik) ook met een hbo propedeuse naar de universiteit?’ Een vraag waar ik graag dieper op inga. Met hbo propedeuse naar universiteit?
Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Ook gaan we in op de doorstroom van hbo naar universiteit. Het volgende webinar is 28 januari 2021 aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

Met hbo propedeuse naar universiteit? Is dit passend voor uw kind? Is hij een denker of een doener?

Met hbo propedeuse naar universiteit? Is dit passend voor uw kind? Is hij een denker of een doener?

Twee bacheloropleidingen

Om de vraag ‘met hbo propedeuse naar universiteit?’ goed te beantwoorden wil ik eerst iets meer vertellen over de twee verschillende bacheloropleidingen.
Haast elke opleiding kun je op hbo of op wo (universitair) niveau doen. De hbo bacheloropleiding duurt vier jaar, de wo bacheloropleiding duurt drie jaar. Volg je de hbo opleiding biotechnologie dan word je opgeleid tot bijvoorbeeld projectleider of manager in de biotechnologie. Volg je de wo bacheloropleiding biotechnologie dan word je uiteindelijk wetenschapper in de biotechnologie. Dan moet je na je bacheloropleiding nog wel een aanvullende masteropleiding doen. Pas dan is je universitaire opleiding afgerond. Maar niet iedere universitair afgestudeerde wordt wetenschapper. Ook na een universitaire opleiding kun je projectleider of manager worden. Wat is dan het verschil?

Twee verschillende bacheloropleidingen

Twee verschillende bacheloropleidingen

Andere aanpak

Er zijn veel overeenkomsten tussen hbo en wo. Het zijn allebei opleidingen die heel wat van de student vergen. Je moet vooral gemotiveerd zijn om een van beide opleidingen te volgen. Je moet goed kunnen studeren en plannen. Ook moet je kunnen samenwerken met andere studenten. Je moet zelfstandig kunnen werken. En, heel belangrijk, het moet je ook lukken op tijd te ontspannen.
Beide opleidingen leiden op tot een beroep op hoger niveau.
Er zijn ook verschillen. Op het hbo zal de student veel meer toegepaste theorie krijgen. Hij krijgt veel meer praktijk. De student wordt primair opgeleid tot een professional die op hoger niveau kan werken. Op de universiteit krijg je veel meer theorie. De student leert hoe hij onderzoek moet doen. Hij wordt ook primair opgeleid tot wetenschapper.
In de praktijk is de scheiding niet zo zwart-wit, maar dit is wel het uitgangspunt.

Andere vragen

Ik heb leservaring op hbo én wo. Wat me altijd opviel was dat de studenten andere vragen stellen. Op het hbo hoorde ik heel vaak: ‘interessant wat je vertelt… Maar wat heb ik hieraan in de praktijk?’ Op de universiteit hoorde ik: ’interessant wat je vertelt… Maar is er ook bewijs voor? Is er nog aanvullende kennis? Zijn er ook andere visies?’
Ik breng het nu een beetje zwart-wit… Maar dit is wel de kern van de vragen die ik als docent kreeg.
Hbo studenten: Vooral veel interesse in praktische toepassingen.
Wo studenten: Vooral kritische vragen naar meer kennis.
De insteek van beide groepen studenten vind ik even belangrijk. Beide aanpakken zijn, denk ik, onmisbaar. En nogmaals… ook op het hbo wordt er goed onderzoek gedaan en op de universiteit gaat het ook om de praktijk. Beide typen onderwijs lopen deels in elkaar over. In het buitenland is er niet zoveel verschil, daar lopen de onderwijstypen meer in elkaar over.

In een notendop

Van de studiekeuzesite studiekeuze123 heb ik onderstaand schema gekopieerd. Overigens ben ik het niet helemaal eens met dit schema. Het lijkt alsof er op het hbo meer begeleiding is. Mijn ervaring is echter dat dit niet altijd zo is. Ik ken universiteiten die veel meer begeleiding geven en in kleinere groepen werken dan op sommige hbo’s gebruikelijk is. Vindt u het belangrijk te weten hoeveel begeleiding uw kind krijgt? Verdiept u zich dan eens in de Nationale Studentenenquête. Daarin kunt u precies vinden hoeveel begeleiding huidige studenten van die opleiding krijgen. Ook kunt u kijken naar de studiebijsluiter.

hogeschool (hbo: hoger beroepsonderwijs) universiteit (wo: wetenschappelijk onderwijs)
Leren voor beroep Leren onderzoek te doen
Beroepsbeeld is duidelijk Beroepsbeeld is nog niet duidelijk
Vooral praktisch Vooral theoretisch
Bestaande kennis toepassen in de praktijk Nieuwe kennis ontdekken en delen
Vaardigheden en houding voor beroep Vaardigheden voor onderzoek en wetenschap
Veel verschillende vakken Minder vakken, meer verdieping
Leerstof gespreid Leerstof vaak geconcentreerd, hoog tempo
Persoonlijke begeleiding/vinger aan de pols Minder persoonlijk, zelf zoeken/hulp vragen
Meer controle op huiswerk Minder of geen controle op huiswerk
Veel groepsgewijs les Veel zelfstandig leren
Vaak in klasverband Vaak in grote collegezalen
Je wordt opgeleid voor een beroep Je wordt opgeleid voor een functie

(Bron: Studiekeuzespecial 2017/2018 VvSL)

Wat is een propedeuse?

Je propedeuse halen, je P halen, zeggen studenten ook wel, betekent dat je al je studiepunten van het eerste jaar hebt gehaald. Op het hbo krijg je dan ook vaak een ‘propedeusediploma’. Op de meeste universiteiten leeft de term propedeuse niet zo.

Met hbo propedeuse naar universiteit?

Terug naar de vraag… Mijn kind zit op de havo. Hij of zij wil uiteindelijk naar de universiteit… Is dit mogelijk? Met hbo propedeuse naar universiteit?
Het antwoord is ‘ja’… onder bepaalde omstandigheden. Maar ik raad ouders en studenten aan hier heel goed over na te denken. Schakelen van hbo naar universiteit gaat niet zomaar.
Tot voor een paar jaar was het populair om met een hbo propedeuse naar de universiteit te gaan. In de praktijk bleek deze overstap voor studenten, die oorspronkelijk van de havo afkwamen, toch te zwaar. Het gevolg was dat deze studenten vaak gefrustreerd raakten, gedemotiveerd stopten met hun studie, hun zelfvertrouwen verloren en te maken kregen met studiestress.

Hogere eisen: vwo diploma

De basiseis om toegelaten te worden tot een universitaire bacheloropleiding is een vwo diploma met het goede profiel. Er zijn wel mogelijkheden om met een hbo propedeuse en (meestal) aanvullende vwo certificaten toegelaten te worden. Maar dan moet de student dus vaak naast zijn propedeuse nog voor een aantal vakken vwo examen doen. Dit is zwaar en kost ook vaak een jaar. Wil uw kind écht naar de universiteit terwijl hij of zij een havo diploma heeft? Eerst een vwo diploma halen is dan logischer.

Wat past bij uw kind?

Ik ontmoet wel eens ouders die redeneren: ‘hoe hoger hoe beter‘. Op zich super dat ouders het beste willen voor hun kind. Je moet je als ouder wel afvragen of ‘hoger’ ook echt ‘beter’ is. Ik vind het belangrijk dat studenten een studie kiezen die past bij hun ambitie en capaciteiten. En je moet je ook fundamenteel afvragen of een universiteit werkelijk ‘hoger’ is… Ik ken genoeg mensen die geen universitair diploma hebben en toch op heel ‘hoge’ en belangrijke posities terechtgekomen zijn. En los van dat alles… het gaat toch primair om het geluk van de student… De prestatiedruk in onze maatschappij is enorm groot. Levert ‘hoe hoger hoe beter’ ook meer levensgeluk op?

Van hbo naar universiteit

Er is wel een andere route die ik zeker aan kan raden als een student via havo en hbo naar de universiteit wil. Na een hbo bacheloropleiding kun je alsnog een universitaire master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Meestal moet een student over de jaren heen een 7 gemiddeld hebben gehaald. Ook zal de master aan moeten sluiten op de vakken die de hbo student heeft gevolgd (toelating master).

Contact opnemen met de masteropleiding

Ik raad hbo studenten, die naar de universiteit willen, aan om al in hun tweede hbo jaar contact op te nemen met de universitaire master van hun (master)keuze. De student kan dan in zijn vrije keuzeruimte de vakken volgen die nodig zijn om makkelijk aan te sluiten. Een student kan soms ook een minor volgen die speciaal bedoeld is om deze aansluiting te vergemakkelijken. Er zijn ook schakelprogramma’s. Soms duren die kort, soms zijn ze langer. Dat heeft te maken met wat de student al op het hbo heeft gedaan en de eisen die de masteropleiding stelt. Er zijn hbo’s en universiteiten die onderling afspraken hebben gemaakt over de doorstroom van hbo studenten naar de universiteit. Heeft uw kind hier interesse in? Vraag daar dan naar in de studiekeuzeperiode.

Met hbo propedeuse naar universiteit? Geldzaken

Uiteraard spelen geldzaken ook een rol. Kijk vooral naar het aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering. Daar zit namelijk een grens aan. Een student mag niet ‘eeuwig’ studeren.

Met hbo propedeuse naar universiteit?

Het mislukt vaak om de overstap vanuit de propedeuse naar de universiteit te maken. Na een hbo bachelor lukt dat beter. De student is rijper, heeft meer studievaardigheden en weet beter wat hij wil. Het lukt niet altijd.. met een hbo bachelor naar de universiteit. Maar… lukt de aansluiting naar de universiteit niet, dan is er niets aan de hand. De student heeft immers een prachtig diploma… Een hbo bachelordiploma is een mooie toegang tot de arbeidsmarkt. Met hbo propedeuse naar universiteit? Denk er goed over na…. Lees ook: Welke factoren zijn belangrijk bij succesvol studeren?

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 22 reacties.

 1. Door: June van Westing · 02-01-2021 om 20:59

  Beste Hermien, ook ik heb een vraag: Ik doe nu de opleiding HBO Sociaal Werk op de Hogeschool Leiden en zit in mijn eerste jaar. Ik wilde sowieso gaan studeren, ik wist echter nog niet wat ik wilde worden en dus vond ik Sociaal Werk een mooie studie; het paste bij mij. Ik heb mij nu verdiept en georiënteerd in wat ik echt wilde, want de opleiding Sociaal Werk op zich vind ik wel leuk, ik ben er alleen achter dat ik later tóch niks wil doen in deze branche. Ik wil graag naar de Universiteit van Leiden rechtsgeleerdheid gaan studeren. Weet u of het klopt dat ik dan mijn P van Sociaal Werk moet halen, en een Nederlands toets op VWO niveau? Ik weet vrij zeker dat dit zo is, ik vraag mij alleen af of ik dan een jaar vertraging op loop, aangezien de Nederlands VWO toets pas in juli/augustus is en je je al moet inschrijven voor Rechtsgeleerdheid Rechtsgeleerdheid ‘in afwachting van papieren’? Hoe gaat dit normaal als je in één keer door wilt met je P naar de Uni? Hoor graag van u, alvast bedankt!

  1. Hermien Miltenburg

   Vanuit het hbo op P niveau naar de universiteit is niet altijd zo makkelijk. Vaak moet je inderdaad naast je P ook vo certificaten halen of andere toelating op vwo niveau. Vraag aan de opleiding waar je naartoe wilt hoe ze de doorstroom zien en hoeveel tijd dit kost…

 2. Door: Thomas Femer · 20-10-2020 om 18:02

  Is het mogelijk om na me propedeusejaar een tussenjaar te nemen en na me tussenjaar beginnen aan me universitaire opleiding?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Thomas, je studie een jaar onderbreken kan in principe, maar moet je wel goed afstemmen met je opleiding. Blijven je studiepunten lang genoeg geldig? Je vraag over overstappen met een hbo propedeuse naar de universiteit is weer iets anders. Daarvoor gelden strenge eisen. Meestal moet je naast je hbo propedeuse ook nog een paar vwo certificaten halen. Hier zou je goed een tussenjaar voor kunnen gebruiken. Vraag aan de universitaire opleiding waar je naartoe wilt welke eisen ze stellen. In Nederland hebben opleidingen namelijk best veel vrijheid in het samenstellen van hun toelatingseisen. Overigens zijn universiteiten zo streng omdat een universitaire studie met een hbo propedeuse als vooropleiding niet zo makkelijk is. Veiliger is het eerst je hbo bachelor te halen en dan eventueel over te stappen. Gaat er dan iets verkeerd, dan heb je in elk geval al wel een mooi diploma op zak. Kies je voor deze route, dan is het slim om al vanaf je tweede jaar je keuzevakken zó te kiezen dat je toelating tot de universitaire master daarmee makkelijker gaat. En na je hbo bachelor kun je natuurlijk ook een tussenjaar doen. veel succes.

 3. Hermien Miltenburg

  Dag Sandy, ik vind het een heel goede vraag. Heel binnenkort zal ik hier een artikel over schrijven. Dat laat ik je dan weten.

 4. Door: Sandy · 10-03-2020 om 11:41

  Beste Hermien,
  Momenteel zit ik in mijn eerste jaar HBO. Ik hoor om mij heen dat veel studenten straks met hun P naar de Uni gaan. Ik heb ze gevraagd; waarom niet de HBO afmaken en dán de master gaan doen (WO master).

  Wat is het verschil tussen iemand die een HBO bachelor + WO Master heeft gedaan en iemand die WO bachelor + WO Master heeft gedaan? Beiden eindigen op hetzelfde niveau, omdat ze allebei een master hebben gedaan, toch?

  Ook zei een leerling dat een werkgever sneller voor degene zal kiezen die beide studies op WO niveau heeft afgerond..?

  Kunt u mij het verschil aangeven en de eventuele beweegredenen?

 5. Door: Dino · 10-02-2020 om 13:41

  Ik ben momenteel bezig met een opleiding business managment en ik zit in het laatste jaar MBO niveau 4. Ik zou daarna graag naar het HBO willen, mijn P halen en daarna door naar uni. Ik loop alleen tegen het punt aan dat ik geen/onvoldoende wiskunde heb gekregen. Moet ik hiervoor weer een extra jaar bijscholing nemen? of kan ik met mijn P meteen beginnen? Ik vraag dit af omdat ik als eis wiskunde A nodig heb (vwo niveau) voor de WO opleiding.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Dino, dat mag iedere opleiding zelf beslissen. Dus je moet dat vragen aan de universiteit van je keuze. Heel mooi dat je zo gemotiveerd bent. Dat is de basis voor succes!

 6. Door: floyd andriessen · 15-01-2020 om 04:24

  als je propedeuse jaar het toch voor elkaar weet te krijgen om naar de uni over te stappen. Begin je dan ook in jaar 2? Waardoor je alsnog effectief 1 jaar van je bachelor af weet te snoepen, indien alles zonder vertraging behaald wordt.

  Of is het zo dat je dan alsnog in jaar 1 moet beginnen, waardoor het tijds-technisch gezien niet veel uitmaakt of je HBO afmaakt of na je P overstapt?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Floyd, Dat hangt van de universiteit af waar je naartoe wilt. Vaak moet je toch weer in je eerste studiejaar beginnen. Mijn tip: navragen bij de opleiding van je keuze. Opleidingen hebben namelijk een grote keuzevrijheid in hun toelatingsbeleid en ze gaan er dan ook allemaal anders mee om.

 7. Door: miko · 07-10-2019 om 11:20

  ik zit op dit moment in 3 havo en ik weet niet of ik nu havo moet afmake en hbo gaan doen en daarna wo of van 3h naar 4 te gaan en dan vwo af temaken en dan wo doen welke is slimmer?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Miko,
   Ik adviseer je te doen wat op dit moment het beste bij je past. Doe dit ook in overleg met je mentor. Wat past bij je? Vind je het interessant je echt te verdiepen in de lesstof en vind je de havo eigenlijk te gemakkelijk? Dan is vwo misschien een goed idee. Moet je nu al zwaar blokken om goede punten te halen, doe dan gewoon lekker havo. Wil je na het hbo naar de universiteit, zoek dan op tijd contact met de universiteit waar je naartoe wilt. Dan kun je je lesprogramma en stages op het hbo daarop aanpassen. Want wo masters hebben wel toelatingseisen. Kijk daar ook naar bij je studiekeuze. Soms zijn er afspraken tussen tussen hbo’s en universiteiten over de doorstroom en dan is alles wel makkelijker. Je kunt me gerust bellen als je hierover door wilt praten. Maar ik ken je natuurlijk niet. Vraag vooral advies aan je mentor en misschien schooldecaan.

  2. Door: Danielle Penders · 04-12-2019 om 08:51

   In september 2019 gestart met HBO-opleiding, per 1-1-2020 uitgeschreven bij deze opleiding. Kind wil in september 2020 starten aan WO-bachelor Wageningen (heeft VWO-diploma).
   Welke rechten heeft mijn kind nu nog v.w.b. studiejaren en wat zijn de financiële gevolgen voor het kind/ons. Gaat hier op enig moment instellingscollegegeld van toepassing zijn?

   1. Hermien Miltenburg

    Dag Danielle,
    Na een hbo opleiding, als die niet is afgemaakt, krijg je subsidie op het collegegeld als je een andere bachelor gaat doen. Ik het geval van je dochter een bachelor op wo niveau. Dat wil zeggen, je betaalt het wettelijke collegegeld van €2083 per jaar. Het instellingsgeld, dat is de kostprijs van zo’n opleiding, betaal je alleen als je twee keer dezelfde studie op hetzelfde niveau doet. Gelukkig krijgt je kind daar dus niet mee te maken. Kijk nog wel even naar de jaren waarop ze recht heeft op studiefinanciering. Daarover vind je meer onder het kopje ‘financiën’. Lees ook https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/meer-studies-achter-elkaar-en-studiefinanciering/ Lees ook: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/overheidssubsidie-voor-studenten/

  3. Door: Femke · 15-11-2020 om 20:56

   Dus even voor de zekerheid: Kan je met een hbo propedeuse zonder verder vwo diploma of aanvullende certificaten wel of niet naar het wo?

   1. Hermien Miltenburg

    Dag Femke,
    Het hangt erg af van de opleiding waar je naartoe wilt hoe ‘streng’ ze zijn. Dat moet je dus zelf bij de opleiding infomeren. Veel universiteiten stellen naast een hbo propedeuse een of meerdere vwo certificaten verplicht. Dit om te voorkomen dat een student in de wo bachelor uitvalt. Wat dat betreft is het veiliger eerst een hbo bachelor te halen en dan eventueel een universitaire master te gaan doen. Valt dat tegen, dan heb je altijd nog een prachtig hbo diploma. Maar uiteraard moet je je eigen afwegingen maken. Misschien kun je ook je hbo opleiding verbreden of verzwaren? Of een paar vakken op de uni doen ter voorbereiding van je master? Veel succes, hermien

 8. Door: Jorn · 25-03-2019 om 20:25

  Beste Hermien,

  Wanneer je een hbo bachelor op zak hebt en door wil stromen naar een wo bachelor, moet dan het instellingstarief altijd betaald worden?

  Wat adviseerde je hierin altijd?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Jorn,
   Nee, dan betaal je gewoon het wettelijk collegegeld van €2080,- per jaar. Binnenkort zal ik in een artikel de regels over collegegeld nog eens goed op een rijtje zetten.

  2. Door: Mick Ruijgt · 16-07-2019 om 00:29

   Is het mogelijk om met een propodeuse van bijv werktuigkunde hbo naar industrieel ontwerper wo te gaan?

   1. Hermien Miltenburg

    Dag Mick, je vraag of je met je hbo propedeuse door kunststroming naar het wo is een vraag die je aan de betreffende opleiding moet vragen. Ze kijken dan ook naar welke vakken je gedaan hebt en welke cijfers je daarvoor gehaald hebt. Het is echt maatwerk. Vraag dan meteen ook na hoe het zit met de instroom na je bachelor. Want dat is vaak een minder risicovol traject. Groetjes, Hermien

 9. Door: Puck · 30-10-2018 om 10:30

  Het valt me op dat dit artikel niet ingaat op de financiële gevolgen van de verschillende keuzes. Iets wat bij de huidige leerlingen en ouders toch zeker ook zal meespelen. De overstap van hbo-propedeuse naar universiteit is aanmerkelijk goedkoper dan eerst je hbo bachelor afronden en dan een universitaire master doen. Dan ben je n.l. het instellingscollegegeld verschuldigd en dat kan oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar. Doorstuderen wordt op deze manier wel heel erg onaantrekkelijk (behalve als je rijke ouders hebt).

  1. Hermien Miltenburg

   Geachte Puck, Dank voor uw reactie. Natuurlijk spelen financiële zaken een rol bij studeren.
   Ik heb er echter nog nooit van gehoord dat iemand instellingscollegegeld moet betalen na een hbo.
   Om dit begrip ook voor andere lezers uit te leggen: het instellingscollegegeld, dat inderdaad op kan lopen tot 10.000 euro of meer, zijn de werkelijke kosten die een opleiding kost. De student betaalt maar een deel van de werkelijke kosten namelijk 2060 euro. Een uitzondering vormen de eerstejaars student die voor het eerst gaat studeren en de lerarenopleidingen. Dit hoge instellingsgeld betaal je als je bijvoorbeeld twee keer achter elkaar een bacheloropleiding doet. Doe je eerst een bacheloropleiding en dan een masteropleiding dan betaal je’slechts’ het gewone collegegeld van 2060 euro. De rest van de kosten wordt door de Rijksoverheid gedragen. Er is ook gewoon studiefinanciering voor de student die doorstroomt van een hbo bachelor naar een wo master. Het kan wel zijn dat er andere tarieven zijn voor schakeltrajecten van hbo bachelor naar wo master. Nog een reden om op tijd te werken aan je doorstroom. Want een universiteit kan inderdaad besluiten ‘instellingscollegegeld’ te heffen als er een ingewikkeld schakeltraject nodig is. Bij gebruikelijke doorstroomtrajecten heb ik er echter nog nooit van gehoord.
   De student krijgt ook gewoon studiefinanciering voor de volgende periodes:
   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

   Toch zal uw mail gebaseerd zijn op een concrete ervaring. Die zou ik dan graag willen horen, want dit is inderdaad interessant om te melden aan ouders. Kunt u aangeven welke die concrete ervaring is? Uiteraard weet ik ook niet alle regels die instellingen hanteren, maar nogmaals, ik heb nog nooit gehoord dat de gesubsidieerde universiteiten het instellingstarief hanteren bij gebruikelijke doorstroom van hbo bachelor naar wo master. Ik hoor dus graag nadere bijzonderheden van u om door te geven aan (andere) ouders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.