4 september 2018 | Categorie: Studeren

Van hbo naar universiteit… gewoon doen zegt Wia

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Van hbo naar universiteit? … gewoon dóén zegt Wia Barkema. Wia is nu bijna afgestudeerd in Voeding en Gezondheid. ‘Ik heb op de havo gezeten en mijn punten waren niet zo geweldig. Ik ging naar het hbo en daar werd ik echt gegrepen door mijn onderwerp: ‘voeding’. Toen wou ik daar ook alles van weten. Ik ging een master doen op de universiteit.’ Natuurlijk wil ik alles weten over haar groeiproces van hbo naar universiteit.  En vooral over die uitspraak ‘gewoon dóén’. Want van hbo naar universiteit is echt niet zo gemakkelijk.

Van hbo naar universiteit? Gewoon doen zegt Wia

Van hbo naar universiteit? Gewoon doen zegt Wia

Mijn hbo opleiding

Ik heb mijn hbo opleiding in Groningen gedaan. Voeding en Diëtetiek. Dat was een goede keuze. Voeding en het effect daarvan op gezondheid is echt mijn passie. Halverwege mijn derde jaar begon ik te denken aan een masteropleiding.
Het ging harstikke goed met mijn hbo opleiding en dat betekende dat ik pas 21 was bij afstuderen. Dat vond ik gewoon te jong om al te gaan werken.
En ik wou me ook graag nog veel meer verdiepen in voeding. Toen begon ik dus na te denken over een master op de universiteit’.

Van havo naar vwo?

‘Waarom ben je niet van havo naar vwo gegaan, als je toch graag naar een universiteit wilt? vroeg ik Wia.
‘Ja’,
zegt ze, ‘mijn cijfers op de havo waren niet zo denderend. En ik had toen ook nog niet de wens om naar de universiteit te gaan. Ook na mijn eerste jaar op het hbo wou ik dat nog niet. Er zijn wel medestudenten met hbo propedeuse naar de universiteit gegaan, maar die hadden al een vwo diploma.
Ik wou liever eerst mijn hbo afmaken. Van hbo naar universiteit was een gedachte die nog niet bij me opkwam. Ik had die jaren op het hbo ook echt nodig. Ik had nog niet de rijping om naar de universiteit te gaan’.

Het hbo

‘Al die stof leren vond ik echt lastig. het was wel veel. Maar gelukkig kreeg ik de stof in kleine stapjes en na een tijdje ging je dan alle voorgaande stappen herhalen en samenvoegen. Zo ontdekte ik stap voor stap meer over voeding. Maar het was wel af en toe ‘stampen’. Gelukkig kreeg ik ook veel praktijk. Dat maakte het allemaal leuk. Want voeding is echt mijn passie. Omdat ik het zo interessant vind, kan ik er echt voor gaan zitten’.

Van hbo naar universiteit, gewoon doen?

‘In mijn derde jaar begon ik na te denken over mijn master. Achteraf hoorde ik dat het verstandig is al contact op te nemen met de master zodat je je hbo programma alvast een beetje af kon stemmen op de universiteit. Maar dat is achteraf. Ik had zoiets: Van hbo naar universiteit… gewoon dóén! Lukt het niet dan heb ik toch mijn hbo diploma.
Ik ging naar Open Dagen om mijn check my essay te maken. Ik ben twee keer naar een master Open Dag geweest. Toen heb ik ook een toets Engels gedaan, voor Engels moet je een bepaald niveau hebben om https://weblog.wur.eu/good-informative-essay-topics/ te worden. Je moet ook voor alle vakken een 7 gemiddeld hebben op het hbo om toegelaten te worden op mijn masteropleiding. En ik had een 6,94 gemiddeld. Maar ik mocht toch komen. Ik heb geluk gehad’.

Vastbijten

‘In het begin was het wel vastbijten. Ik moest bijvoorbeeld best veel statistiek doen. Dat is natuurlijk belangrijk voor onderzoek. Maar statistiek vind ik echt niet leuk. Dat was wel doorzetten. Ik kreeg een vast programma dat speciaal gemaakt is voor instromers vanuit het hbo. En statistiek was daar een belangrijk onderdeel van. Maar ik wou juist een masteropleiding doen om mijn kennis op het gebied van voeding te verdiepen en te verbreden. Daarom heb ik daarnaast nog extra vakken gevolgd. Dat betekent wel dat ik een half jaar langer over mijn studie doe. Maar ja, wat is nou helemaal een half jaar als je met interessante dingen bezig bent’?

van hbo naar universiteit

Voeding en gezondheid is echt mijn passie, zegt Wia

Afstuderen

‘Ik heb mijn afstudeeronderzoek net afgerond. Op het hbo had ik al een https://weblog.wur.eu/5th-grade-essay-prompts/ gedaan in e-health, over gezond opgroeien voor kinderen. Mijn afstudeeronderzoek gaat ook weer over e-health. Het komende half jaar ga ik op stage naar Canada. Daar ga ik ook een onderzoek doen naar gezondheid. Ik ga kijken naar de voeding van oudere mensen die lijden aan dementie. Wat is de invloed van voeding hierbij?
Wat ik hierna ga doen? Ik weet het nog niet. Mijn vader vraagt ook regelmatig: ‘Wat word je nou eigenlijk?’ maar mijn toekomst ligt nog open. Daar maak ik me nu nog niet druk over. Misschien word ik adviseur bij een bedrijf? Misschien ga ik onderzoek doen naar gezondheid? Ik zie wel. Mijn ouders zagen wel dat ik mijn weg wel zou vinden. Soms hebben ze me een beetje gestuurd, maar ze hebben me vooral mijn eigen keuzes laten maken’.

Lees ook: ‘groeien in studie en werk‘ een interview met lector Dirk Bekke.

presteren in het hoger onderwijs

Met een hbo diploma naar de universiteit? Gewoon doen zegt Wia.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.