11 april 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating masteropleidingen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De Keuzegids masters is onlangs uitgekomen. Deze Keuzegids is een soort ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor universitaire bacheloropleidingen, voor hbo bacheloropleidingen, voor mbo opleidingen en voor masters. Alle hbo en wo masters worden in de gids met elkaar vergeleken én beoordeeld. In een vorig artikel heb ik uitgelegd wat je allemaal kunt vinden in de Mastergids. Dit artikel gaat over studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating. Belangrijke onderwerpen bij masterkeuze.

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating tot masteropleidingen.. de Keuzegids masters is een handig hulpmiddel

De kosten van een eerste masteropleiding

Begint een student aan zijn eerste universitaire masteropleiding, dan zijn de kosten te overzien. De student betaalt het wettelijk collegegeld. Dat is voor studiejaar 2018-2019 €2060,- per jaar per student. Dat zijn niet de werkelijke kosten. De Rijksoverheid betaalt het grootste deel van de kosten. De student krijgt een fikse korting. Terecht. Het is belangrijk dat iedereen die kan en wil studeren, daar ook de financiële mogelijkheden toe heeft. Deze korting geldt voor alle bekostigde studies van de universiteiten en hbo’s. Dat zijn verreweg de meeste opleidingen.

De kosten van een tweede masteropleiding

Ga je een tweede masteropleiding doen, dan moet een student flink wat zoekwerk doen. Verstandig om de kosten in dit geval na te vragen bij de opleiding. Vaak zal de student instellingscollegegeld moeten betalen. De instelling mag zelf bepalen hoe hoog het instellingscollegegeld is. Regelmatig is dit gelijk aan de werkelijke kosten. Voor een alfa studie (Taal, Cultuur enz.) is dit tussen de €10.000 en €12.000 euro. Voor een bèta studie (life sciences, wiskunde) moet de student rekenen op €13.000 – €15.000. Een medische opleiding kost nog meer, tussen de € 20.000 en €32.000. De bedragen zijn per jaar per student. Er staat een handige tabel in de Master Keuzegids.

De praktijk

Er zijn allerlei uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een master in het onderwijs of gezondheidszorg wilt doen en je eerder geen master in deze sectoren hebt gevolgd. Lees ook het verhaal van Rianne die twee masters tegelijkertijd doet en zo het hoge instellingsgeld omzeilt.
Een student die na een hbo bachelor een universitaire master wil gaan doen en daarvoor een pré-master moet doen, betaalt ook het ‘lage’ tarief. Hoeveel dat precies is hangt af van het aantal vakken/studiepunten dat je hiervoor moet halen. Gaat een student vanuit een hbo bachelor een hbo master doen, dan betaalt hij ook meestal het ‘lage’ collegegeld.  Meer over studiekosten

Samengevat

Doet een student zijn eerste bachelor of zijn eerste master, dan betaalt hij in principe het ‘lage’ collegegeld (€2060,-). Doet een student nadat hij zijn bacheloropleiding heeft gehaald nóg een bacheloropleiding? Doet een student nadat hij zijn masteropleiding heeft gehaald  nóg een masteropleiding?  Dan betaalt hij niet het ‘lage’ collegegeld. Hij bestaalt instellingscollegegeld. Het instellingscollegegeld is fors hoger dan het wettelijke ‘lage’ collegegeld dat voor de meeste studenten geldt.

studiekosten

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating… Studiekosten: De meeste studies worden gesubsidieerd. Maar een student moet dit goed uitzoeken.

Internationalisering, Nederlandse studenten naar het buitenland

Gelukkig zijn er veel Nederlandse studenten die (een deel van) hun opleiding in het buitenland volgen. Er zijn allerlei subsidieregelingen en beurzen.
Internationale ervaring doet het goed op het CV van de student. De meeste studenten vinden het ook heel verrijkend kennis te maken met mensen uit andere culturen. Problemen zijn er natuurlijk ook. Maar ook dat vinden de meeste studenten leerzaam en nuttig. In hun latere beroep zullen ze ook te maken krijgen met mensen met een andere culturele achtergrond. Belangrijk dat je tijdens je studie al ervaart hoe dat ‘werkt’.

Internationalisering, buitenlandse studenten naar Nederland

Er zijn ook steeds meer internationale studenten op de universiteiten. Dat verschilt van de ene universiteit tot de andere. Volgens de Keuzegids komt gemiddeld 15% van de wo bachelorstudenten van buiten Nederland. Op een masteropleiding (hbo en wo) is een kwart van de studenten ‘internationaal’. 60% van de masteropleidingen wordt in het Engels gegeven, 21 % van de bacheloropleidingen. Er zijn ook heel wat uitwisselingsprogramma’s. Internationale studenten komen dan een deel van hun opleiding in Nederland volgen. Die mogelijkheid hebben Nederlandse studenten ook.

 

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating… Internationalisering: Zelf naar het buitenland gaan en ook in Nederland studeren met mensen uit andere culturen. Een waardevolle ervaring.

Arbeidsmarkt

De Keuzegids bespreekt de masteropleidingen per vakgebied. In elk vakartikel vermeldt de Keuzegids hoe de baankansen van de laatste jaren waren. Er wordt ook een verwachting van de komende jaren gegeven, maar heel ver vooruit kijken is natuurlijk onmogelijk. Meer weten? Kijk dan naar:

  1. wat verdien je na een universitaire studie‘,
  2. arbeidsmarkt, je kansen inschatten als studiekiezer
  3. vaardigheden voor de toekomst
  4. studenten voorbereiden op de baan van de toekomst
  5. beroep van de toekomst
  6. ‘studiekeuze of beroepskeuze’
  7. ‘beroepen leren kennen op school’
  8. loopbaan met regie

Toelating tot de master

Na een wo bacheloropleiding kan een student een aansluitende master op dezelfde universiteit gaan doen. Maar de student kan ook kiezen voor een heel andere master. Of een heel andere universiteit. Een student die een hbo bachelor heeft afgerond kan gaan werken. Maar hij kan een hbo master gaan doen of een wo master.
Gaat een student een logisch volgende master op zijn bacheloropleiding doen op dezelfde universiteit, dan zullen er meestal geen toelatingseisen zijn. In de andere gevallen zijn er wel toelatingseisen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de studiepunten die je hebt gehaald voor bepaalde vakken. Een studiepunt is feitelijk een rekeneenheid. Daaraan kun je aflezen hoeveel tijd een student aan een bepaald vak heeft besteed. belangrijk dat u als ouder het systeem van studiepunten goed begrijpt. (artikel) Een opleiding kijkt meestal niet alleen naar studiepunten. Er wordt ook gekeken naar de cijfers die een student heeft gehaald.

Op tijd

Een student die vanuit het hbo naar een wo master wil gaan moet zich echt op tijd oriënteren op de toelatingseisen. In de vrije keuzeruimte van zijn bacheloropleiding en tijdens de minor kan hij de vakken kiezen die hij nodig heeft om toegelaten te worden. Dat is ook belangrijk voor wo bachelorstudenten die een heel andere master willen gaan doen of die naar een andere universiteit willen. Soms moeten er schakelvakken worden gevolgd. Dat heet ook wel pré-master. Volgens de Keuzegids zijn deze schakelprogramma’s steeds vaker ‘op maat’. Er wordt gekeken naar wat de student al heeft gedaan en wat er nog moet gebeuren. Iedere masteropleiding mag dat zelf bepalen.

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating masteropleidingen

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating masteropleidingen is best een ingewikkeld verhaal. De Keuzegids Masters geeft basisinformatie. Het is belangrijk dat de aanstaande masterstudent zich goed en op tijd oriënteert. Er zijn master Open Dagen, er zijn natuurlijk websites… maar belangrijk is ook dat de bachelorstudent praat met zijn studieadviseur, de studieadviseur met de master van zijn keuze en met ouderejaars studenten. Masterkeuze is dus, kortom, weer een echte studiekeuze.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.