7 april 2024 | Categorie: Studeren

Twee masters tegelijk, super interessant

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

‘Ik doe twee masters tegelijk’, zegt Rianne van Zandbrink. ‘Eerst heb ik de opleiding ‘Communicatie en Life Sciences gedaan’, maar ik raakte tijdens mijn opleiding steeds meer geïnteresseerd in ‘Voeding en Gezondheid . Ik doe nu twee masters tegelijk’ .

twee masters tegelijk

Twee masters tegelijk, Rianne Zandbrink

Twee masters tegelijk, is dat niet pittig doorwerken ?

‘Ik doe twee masters tegelijk. Ja, natuurlijk is het pittig om twee masteropleidingen te doen. Ik moet voor elke masteropleiding 60 unieke studiepunten halen. Ik moet ook voor beide opleidingen een thesis schrijven. Dat is je afstudeeronderzoek, een werkstuk waarmee je laat zien dat je op wetenschappelijk niveau een onderzoek kunt doen en dat ook helder op papier kunt zetten en erover kunt praten. De stage en sommige vakken mag ik voor deze twee masters tegelijk doen. In totaal moet ik dus 180 studiepunten halen. Daar doe ik drie jaar over. Ik betaal gewoon ongeveer €2500,- per jaar collegegeld. Dat moet dus wel een jaartje langer dus. Maar dan heb ik een dubbele titel. Ik ben dan Master of Science (MSc) in Communication, Health & Life Sciences en Nutrition & Health.’  

Hoe is dat zo gekomen, dat je twee masters tegelijk doet?

‘Ik ben begonnen met een bacheloropleiding Communicatie en Life Sciences. Dat duurde wel even voordat ik deze opleiding had gekozen. Toen ik op 4 vwo zat wou ik een hbo opleiding gaan doen. Ik wou naar de hotelschool. Een universitaire opleiding leek me niks… veel boeken lezen, dacht ik. Maar toen kwam ik in aanraking met ‘Voeding en Gezondheid’. Helaas kon ik deze studie niet doen. Daarvoor had ik niet het goede profiel. En eigenlijk vond ik juist het sociale aspect van voeding erg interessant. Hoe ‘verleid’ je mensen gezond te eten? Bij de bacheloropleiding Communicatie en Life Sciences kon ik mijn interesse in voeding kwijt en ik leerde ook heel veel van de sociale en communicatieve aspecten van gezondheid en voeding. En deze opleiding kon ik gelukkig wél doen met mijn profiel.’

twee masters tegelijk

Studeren op een universiteit: eerst een bacheloropleiding, dan een masteropleiding. Twee masters tegelijk kan ook.

Hoe ging je bacheloropleiding?

‘Het eerste studiejaar in je bachelor heeft een tamelijk vast programma. Je moet gewoon de vakken volgen die er voor je bedacht zijn. Maar in je tweede en derde bachelorjaar heb je steeds meer vrijheid. Je kunt steeds meer je eigen vakken kiezen. Ik ging meer en meer vakken op het gebied van voeding en duurzaamheid volgen. Een deel van je bacheloropleiding is je minor. Dan maak je in principe helemaal een eigen vakkenpakket. Je minor kun je gebruiken om je ‘eigen’ opleiding te verdiepen. Je kunt ook iets heel anders gaan doen. Ik deed steeds meer vakken op het gebied van voeding en gezondheid.
Je bacheloropleiding sluit je af met je bachelorthesis. Dat is een onderzoek waarmee je laat zien dat je een onderzoek kunt doen en dat je voldoende basiskennis hebt. Dat vond ik eigenlijk best wel leuk om te doen. Maar de voedingsvakken vond ik nog een beetje te oppervlakkig, daar wou ik eigenlijk meer van weten. Maar goed, ik had mijn 180 studiepunten gehaald en mijn bacheloropleiding afgerond.’

En na je bacheloropleiding?

‘Dan moet je in principe een masteropleiding doen om je universitaire opleiding af te sluiten. Een bacheloropleiding op de universiteit is eigenlijk geen volwaardige universitaire opleiding. Het is niet verplicht, maar wel de bedoeling dat je na je universitaire bachelor een universitaire master doet. Gedurende je master heb je je stage en je doet je onderzoek. Ikzelf wou heel graag nog wat doorstuderen.
Je masteropleiding kun je aansluitend aan je bacheloropleiding doen, maar je kunt ook voor een heel andere master kiezen. Een master duurt een of twee jaar, afhankelijk van je onderwerp. Ieder studiejaar moet je 60 studiepunten halen. De Master ‘Communication, Health and Life Sciences’ duurt twee jaar. De master Nutrition and Heath ook. Eigenlijk zou ik dus 2×120 studiepunten moeten halen. Maar omdat ik de stage voor de twee masters tegelijk mag doen hoef ik ‘maar’ 180 studiepunten te halen. In drie jaar ben ik dan klaar.

Later wil ik werk doen waarbij ik communicatie en voeding kan combineren, werk waarin communicatie een grote rol speelt. Ik wil niet alleen maar achter mijn bureau zitten.’

Wat vinden je ouders hier eigenlijk van?

‘Mijn ouders vinden het prima wat ik doe. Ik leg ze regelmatig uit waar ik mee bezig ben. ‘Wat doe je ook alweer?’ vragen ze dan. Soms vind ik dat moeilijk om uit te leggen, soms gebruik ik ongemerkt vaktaal waar mijn ouders niets van begrijpen. Maar ze zien aan me dat ik het leuk vind wat ik doe, en dat is voor hen voldoende. Ik probeer zo goed mogelijk te omschrijven wat ik doe. Als ik keuzes moet maken binnen mijn opleiding, dan zeggen ze wel eens: ik vraag me af of dit wel past bij jou als persoon. Al pratende kom ik dan toch verder met hun feedback. Oké, ze snappen inhoudelijk niet helemaal wat ik doe, maar ze kennen mij wel heel goed. Mijn ouders kunnen me echt wel ondersteunen, ook al hebben ze zelf niet op een universiteit gestudeerd. Fijn. Ik ben echt blij met de betrokkenheid van mijn ouders.’

Twee masters tegelijk en geldzaken

Er is een goede reden om, als je twee masters wilt doen, dit tegelijkertijd te doen. Rianne betaalde nu het wettelijk collegegeld. Dat zijn niet de werkelijke kosten. Die liggen veel hoger. Maar gelukkig krijg je deze vorm van subsidie als je gaat studeren.
Het is helaas wél zo dat je deze ‘subsidie‘ maar 1x krijgt per niveau, dus 1x voor een bacheloropleiding en 1x voor een masteropleiding. Wil je nóg een master doen, dan moet je het instellingscollegegeld betalen en dat gaat in de richting van de werkelijke kosten van een opleiding. Dat is dus veel duurder.
Maar combineer je de masters en sluit je ze tegelijkertijd af, dan betaal je ‘maar’ het wettelijke collegegeld.
Deze regel is hetzelfde als je twee bacheloropleidingen wilt doen. Doe je het tegelijkertijd, dan betaal je het wettelijke collegegeld, ongeveer €2500,- per jaar. Sluit je je bacheloropleiding af en wil je nog een bachelor doen, dan moet je meestal veel meer betalen. Sommige studenten laten één vak van hun eerste bachelor ‘even staan’, ze beginnen aan hun tweede bachelor en pas als die klaar is ronden ze het laatste vak van hun eerste bacheloropleiding af.

Werkelijke kostenWettelijk collegegeld
Bachelor€5.500 - €11.000+/- €2500,-
Master€8.000 - €20.000+/- €2500,-
Medisch€10.000 - €30.000+/- €2500,-

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 8 reacties.

 1. Door: Pieter · 02-11-2022 om 15:18

  Weet u of je in aanmerking komt voor de aangekondigde basisbeurs en reisproducten in 2023 als je een dubbele master doet die totaal 3 jaar duurt en waarvan het laatste semester sept 2023 (aanvang eerste basisbeursjaar) begint?
  Duo lijkt de betreffende dubbele master als een master van 2 jaar en een additionele master van 1 jaar te beschouwen. Maar je doet de masters tegelijkertijd, omdat ze complementair zijn.

  1. Dag Pieter, de nieuwe basisbeurs gaat waarschijnlijk voor alle studenten gelden. Ook voor jou. Lees ‘nieuws over de studiefinanciering‘. Maar hoe lang je de basisbeurs krijgt weten we nog niet. Maar een richtlijn is misschien ‘hoe lang krijg je studiefinanciering‘.

 2. Door: Chareese Teunissen · 22-03-2021 om 14:15

  Hoi,

  Ik zit er ook over na te denken om twee master studies tegelijkertijd te volgen. Nu is mijn vraag of dit aan twee verschillende universiteiten kan, en zo ja hoe dit met collegegeld zit?

  Hoe is/was dit bij jou geregeld?

  1. Dag Chareese, Je kunt inderdaad twee masters op twee verschillende universiteiten volgen, maar dat zal nogal wt regelwerk kosten. Ook zullen ze niet zo makkelijk studiepunten van elkaar accepteren. Dat moet je dus goed navragen. Ik weet niet wat dit betekent voor het collegegeld.

 3. Door: Tom Janssen · 08-11-2020 om 15:01

  Sorry hoor maar 180 studiepunten in 3 jaar is de standaard. Dus eigenlijk doet ze niet meer werk tegelijk, dit is hetzelfde als dat ze de studies achter elkaar zou doen.

  1. Klopt, maar het slimme is dat ze nu deze twee opleidingen voor zo’n 2100 euro per jaar kan volgen. Doe je twee masters achter elkaar, dan moet je voor de tweede master het instellingscollegegeld betalen en dat is vele malen hoger.

 4. Dag Alysha,
  Ik heb aan Rianne gevraagd of ze contact met je op wil nemen.
  Op voorhand wil ik je graag meegeven dat het heel belangrijk is dit allemaal goed af te stemmen met je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider.
  Alle universiteiten en hbo’s hebben weer andere regels.
  Maar aan de ervaringen van Rianne zul je zeker iets hebben.

 5. Zojuist heb ik het artikel ”Twee masters tegelijk, super interessant” gelezen. Dit artikel vond ik erg interessant, omdat ik zelf op dit moment overweeg om twee bacheloropleidingen tegelijk te gaan doen. Op dit moment ben ik aan het oriënteren in hoeverre dit een realistisch doel voor mij is. Hierom ben ik op zoek naar studenten die ervaring hebben met het volgen van twee opleidingen tegelijkertijd, zodat ik tips en de verhalen kan meenemen in mijn beslissing.

  Is het dan ook mogelijk om contact te krijgen met de studente over wie dit verhaal gaat? Ik zou haar graag een aantal vragen willen stellen over hoe zij dit in de praktijk aanpakt. Alysha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.