29 december 2015 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studeren en religie, andere denkwijzen leren kennen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren en religie, andere godsdiensten leren kennen waar je je nog nooit in verdiept had, de meeste studenten vinden dat interessant. Zeker op internationale hbo’s en universiteiten kom je als student in aanraking met veel verschillende godsdiensten. Het artikel in de ‘Trouw’ van vandaag over Joodse studenten is de aanleiding voor dit artikel.

Studeren en religie is een onderwerp dat zeker op internationale hbo's en universiteiten speelt.

 

Studeren en religie, studentenpastoraat

Vandaag staat er in de Trouw een artikel over het leven van Joodse studenten in Leiden “Koosjer op kamers’. Studeren en religie wordt door deze studenten op een bijzondere manier ingevuld. Ze volgen verschillende opleidingen, maar wonen samen in een studentenhuis waar ze ‘Koosjer’ eten en de ‘Sabbat’ vieren. Hun religie is de verbindende factor. Een interessant artikel.
De meeste studenten met een religieuze achtergrond wonen niet samen in een huis, maar hebben soms wel gezamenlijke vieringen en er zijn studentenverenigingen met een bepaalde religieuze achtergrond. In elke studentenstad is er wel een studentenpastoraat. Vaak staat het studentenpastoraat open voor studenten met allerlei godsdienstige achtergronden. Er is ook een overkoepelend studentenpastoraat.
Studenten kunnen heel verschillende religies hebben. Er zijn Moslims, Hindoes, Sikhs, Boeddhisten, Christenen…een enorme diversiteit.

Studeren en religie, je eigen weg vinden

In de studententijd verandert er veel voor jongvolwassenen. Studenten met een godsdienstige achtergrond gaan soms ook kritisch naar hun eigen godsdienstbeleving kijken. Binnen studentengroepen wordt er natuurlijk ook over religie gepraat. Mij valt op dat dit over het algemeen op een heel respectvolle manier gebeurt. Een veel gehoorde reactie:

Ik heb zelf helemaal niets met de Bijbel, maar ik vind het wel interessant hoe jij erover praat. Mooi dat je iets hebt dat zo belangrijk voor je is, Quinten.

Het is wel verstandig voor studenten met een godsdienstige achtergrond om zich te realiseren bij hun studiekeuze dat er inhoudelijk misschien dingen aan bod komen die strijdig zijn met hun godsdienstige opvattingen. Kunnen zij de discussie aan?

Religie, enorme diversiteit

Zeker op een internationale hbo of universiteit merk je al heel snel dat je te maken hebt met mensen uit heel verschillende landen en culturen en dus ook religieuze achtergronden. De meeste universiteiten en hogescholen streven ernaar ook écht een interculturele gemeenschap te zijn. Voor de meeste studenten is dat een eye-opener.

Voor ik op deze universiteit kwam wist ik echt niet dat er zoveel verschillende godsdiensten zijn. Interessant om ook daarvan iets mee te maken in mijn studententijd, Jantien.

Het gaat niet alleen over een andere manier van eten of kleden, ook gebruiken en denkwijzen komen soms ‘uit een andere wereld’. Mooi als studenten tijdens hun studie ook leren van elkaars cultuur en achtergrond.

Studeren en religie, er zijn verschillen maar die leer je overbruggen

Studeren en religie, wat heeft dat met elkaar te maken?

Welke studie je ook oppakt, ons land is zó klein dat je altijd te maken zult krijgen met ‘het buitenland’. Steeds meer studenten lopen stage in het buitenland, doen een paar vakken op een buitenlandse universiteit, betrekken een andere cultuur bij hun onderzoek en ga zo maar door.

Ik heb een Katholieke achtergrond, maar op stage in de Filippijnen merkte ik dat er daar heel anders met de godsdienst wordt omgegaan, Nico.

Wil je succesvol zijn in een andere cultuur dan moet je zeker ook iets begrijpen van de religie van de mensen. Houd je daar geen rekening mee, dan kun je enorme blunders begaan. Een voorbeeld van een studente op stage in Afrika

De vrouwen hier moesten veel moeite doen om water te halen voor hun akkertje. Daarom had ik een voetpomp gemaakt. Maar niemand gebruikte hem. Het duurde even voor ik begreep wat er mis was. Bij het pompen liepen de vrouwen het risico dat hun enkels zichtbaar waren, iets dat in hun godsdienst taboe was. Toen ik van de voetpomp een handpomp maakte was iedereen tevreden en werd mijn pomp enthousiast gebruikt.

Goed als uw zoon of dochter al tijdens de studie leert dat religie een grote rol kan spelen bij mensen. En dat er mensen zijn met enorm veel verschillende opvattingen, mensen die allemaal recht hebben op respect voor wie ze zijn, wat ze denken en waar ze in geloven.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Fred van Iersel · 29-12-2015 om 16:40

    Voor de meeste mensen is – wereldwijd athans – religie een cultuurscheppende factor en ook belangrijk voor indivduele karaktervorming en oefeningen in solidariteit. Goed dat hier aandacht aan wordt gegeven. Al deze aspecten kunnen ook voor studenten zelf aan elke universiteit aan de orde zijn. Het is belangrijk dat universiteiten hiervoor veilige leeromgevingen zijn. Ze kunnen er natuurlijk ook een onderwijsaanbod in ontwikkelen…

    1. Door: Hermien miltenburg · 28-07-2016 om 22:46

      Nu we allen steeds meer schrikken van terreur, wordt het nog belangrijker dat jonge mensen elkaar ontmoeten en ook andere denkwijzen en religies leren kennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.