19 augustus 2020 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekeuze kost veel tijd. Hoe kun je als ouder, en leerling, dat studiekeuzeproces goed plannen. De beschrijving van de studenten in dit artikel ging over 1 september. Op 6 oktober geef ik, samen met studenten, opnieuw een interactief webinar. Aanmelden kan via deze knop. We beginnen om 19.30. Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, op 6 oktober met als thema ‘je passie ontdekken’.

studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers

Studiekeuzeproces

Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo moeten heel wat stappen zetten om tot een goede studiekeuze te komen. Dat kost veel tijd. Het is niet slim om daarmee pas in de eindexamenklas te beginnen. Tijdens het webinar bespreken we stap voor stap de verschillende activiteiten die ouders en leerlingen kunnen zetten in het studiekeuzeproces. Ook in coronatijd.

Studeren

Een degelijk studiekeuzeproces is de beste garantie voor studiesucces. Maar hoe kom je erachter waar je precies voor moet kiezen? Studenten en ik vertellen meer over wat een bacheloropleiding inhoudt. Hoe is de opbouw van een bacheloropleiding? Wat houdt een masteropleiding in? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een bachelor op een hbo en een universiteit? Elisa en Loraine delen hun eigen ervaringen.

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, tips van Elisa

Elisa Bant

Elisa Bant

Elisa is nu een jaar geleden afgestudeerd. Ze heeft een hbo bachelor gedaan. Ze had natuurlijk een master kunnen doen na haar bachelor, maar daar heeft ze niet voor gekozen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Met een hbo bachelor ben je een volwaardige professional die meteen de arbeidsmarkt op kan. Maar Elisa realiseerde zich, heel terecht, dat ze nog veel kan leren. Nu is ze trainee bij Boskalis. Elisa vertelt graag meer over hoe ze tot haar studiekeuze is gekomen. Ze deelt haar ervaringen tijdens de studie en hoe haar voorbereiding op de arbeidsmarkt was. Elisa heeft de major (specialisatie) grond-, weg- en waterbouw gedaan.

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, tips van Loraine

Loraine zegt: ‘Er zijn altijd meerdere keuzes. Er is niet persé één goede weg om te komen waar je wilt zijn.’ Heel verstandig van Loraine. Zelf heeft ze dat ook in de praktijk ondervonden. Ze heeft verschillende mogelijkheden overwogen en uitgeprobeerd. Na haar vwo heeft ze korte tijd gestudeerd bij Universiteit Utrecht. Nu volgt ze een studie die lijkt op die van Elisa, maar dan op universitair niveau bij WUR. Daarvóór heeft Loraine een tussenjaar gedaan.

Tussenjaar? Bachelor op het hbo? Bachelor op de universiteit?

Beide jonge vrouwen delen op 1 september graag hun afwegingen. Daarbij gaat het niet om een speciale universiteit of hbo. En ook niet om een specifieke richting. Elisa en Loraine vinden het belangrijk om te laten zien dat er veel mogelijkheden zijn na een havo of vwo opleiding. En ook dat het soms goed is een ‘denkpauze’ te nemen in de vorm van een tussenjaar. Tijdens het webinar praten we (kort) over het kiezen voor een tussenjaar.
Overigens gelden bovenstaande afwegingen ook voor leerlingen op het (v)mbo, maar onze expertise heeft vooral te maken met hbo/wo.

Studiekosten, studiefinanciering en arbeidsmarkt

Juist in deze onzekere tijden is het belangrijk ook naar geldzaken te kijken. Wat kost studeren? Hoe zit het met de studiefinanciering? Hoe kun je je kansen op de arbeidsmarkt inschatten en wat verdien je dan na afstuderen? Wat betekent dit voor de aflossing van de studieschuld.
Helaas kunnen we maar kort ingaan op deze onderwerpen, maar in de presentatie, die ik graag toestuur, staan links naar verdiepende artikelen.

Graag vragen stellen!

Het is fijn als ouders en studiekiezers vragen stellen tijdens het webinar. Dat kan via een chat-mogelijkheid. En vragen aan Elisa, Loraine en mij kunnen ook van tevoren worden opgestuurd. Ook na afloop kunnen er nog vragen gesteld worden, via mail of telefoon.
Meedoen aan het webinar geeft geen enkele verplichting, er is geen reclame en we doen helemaal niets met uw/jullie persoonlijke gegevens.

Terugblik op ‘studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers’

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 13 reacties.

 1. Door: Antoinette Klarenbeek · 15-10-2020 om 21:23

  Dank je wel, Hermien. Hier hebben ouders echt wat aan.

 2. Door: Liesbeth Rommens · 21-09-2020 om 14:21

  hallo,
  Graag ontvang ik de presentatie op de mail. Zodat ik op de links kan klikken.
  Ik vind het een nuttige en duidelijke presentatie. Dank u wel.

  1. Dag Liesbeth, ik stuur de presentatie op. 6 oktober is er weer een webinar met deels een andere inhoud. En thuiswerkopdrachten voor ouders en studiekiezers.

 3. Door: Ingrid · 11-09-2020 om 15:50

  Kunt u ons de presentatie toesturen zodat we de diverse links kunnen bekijken?

  Bij voorbaat hartelijk dank!

  1. Dat zal ik doen.
   6 oktober en 11 november komen er opnieuw webinars over studiekeuze.

 4. Door: Kees de Looff · 01-09-2020 om 21:17

  Bedankt voor de webinar, was nuttig en leerzaam.

  Kunt u ons de powerpoint doorsturen?

  We willen graag verschillende links verder inzien.

  bedankt/groet,
  Kees

  1. Dag doe ik kees. 6 oktobe en 11 november is er weer een webinar. Nu met en iets ander theam.

 5. Door: Corrie · 01-09-2020 om 15:12

  Wat als je kind nog totaal niet weet welke richting ze in wil gaan.

  1. Dag Corrie, dat komt veel voor. Vanavond tijdens het webinar gaan we ook daar op in. Misschien heb je ook iets aan de ‘tussenjaartips’ op dit blog (zoekfunctie tussenjaartips) of ‘mijn kind kan niet kiezen’ https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/mijn-kind-kan-nog-niet-kiezen-tip-9-studiekeuze/

 6. Door: Sandra Ronquillo · 31-08-2020 om 10:50

  Goede morgen,

  Ik ben de moeder van Astrid van Heereveld Havo 5 (Het Rijksschool) en ik wil me aanmelden voor de interactieve webinar studiekeuze.
  Met vriendelijke groeten,
  Sandra van Heereveld- Ronquillo

 7. Door: Monique · 27-08-2020 om 17:13

  Wordt het webinar opgenomen zodat ik het op een ander tijdstip kan bekijken? Ik ben namelijk geïnteresseerd maar heb al een andere afspraak staan.

  1. Dag Monique, ja over een week of twee zet ik het filmpje van dit webinar op dit blog. Je kunt dan ook nog achteraf vragen stellen door mij te mailen of te bellen.
   Groetjes, Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.