17 juli 2018 | Categorie: Tussenjaar

Mijn kind kan nog niet kiezen… tip 9 studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Mijn kind kan nog niet kiezen! Ik hoor het steeds vaker. Het leven van jongvolwassenen is ook erg ‘gevuld’. Natuurlijk moet het schoolwerk gedaan worden. Steeds meer jongeren hebben daarnaast twee of drie hobby’s. Er is tijd nodig voor de vriendenkring, en de bijbaan… Een druk bestaan dat ook vaak stress oplevert. En dan ook nog keuzes maken voor je toekomst…

Mijn kind kan nog niet kiezen

Jongeren hebben een druk leven.. en dan ook nog nadenken over je toekomst… Er valt zoveel te kiezen!

Zo veel keuzes…

Het is natuurlijk prachtig dat jongvolwassenen van nu een overvloed aan toekomstmogelijkheden hebben. Maar welke daarvan kies je? De toekomst lijkt soms een overvolle snoepwinkel. Wat wil je het liefst? En kies je voor het ene , dan betekent dat automatisch dat je iets anders dus niet kiest… “Mijn kind kan nog niet kiezen..” een veel gehoorde verzuchting van ouders.
Wat wil uw zoon of dochter gaan doen na havo of vwo? Werken? Een eigen bedrijf starten? Of doorstuderen?

diploma halen

Doorstuderen?

De meeste scholieren zullen kiezen voor doorstuderen… Maar wat dan? En op welk niveau? En waar? Er zijn duizenden opleidingen op hbo en wo niveau… Ga er maar aan staan.
Gelukkig zijn er wel heel wat ‘hulpmiddelen’ voor de aanstaande student.. Op school zullen de decaan en mentor ondersteunen. Er zijn Open Dagen en meeloopdagen, er zijn talloze studiekeuzetesten en speciale studiekeuzesites.

Puberbrein

Er zijn heel veel mogelijkheden… maar het puberbrein is nog niet altijd toe aan het maken van deze keuzes. Het duurt gewoon een tijd voordat de hersens van jongvolwassenen ‘af’ zijn. Bepaalde verbindingen tussen hersens zijn gewoon nog niet klaar in het hoofd van de jongere. Voor jongens duurt dit proces van ‘rijping’ nog iets langer dan voor meisjes. Vooral voor jongens kan een studie kiezen heel lastig zijn.
Het ‘verstandige’ stukje van de hersens van een puber is nog niet af. De emoties overheersen. Omdat de hersens nog ‘niet klaar’ zijn , is het lastig vooruit te kijken, je toekomst te overzien. Onderstaand filmpje gaat over drugs. Maar er is ook uitleg over hoe het puberbrein werkt. En waarom het lastig is de toekomst te overzien, voor pubers.

https://www.youtube.com/watch?v=DKkj7o32cto

Mijn kind kan nog niet kiezen

Ouders klagen er veel over.. Waarom moeten belangrijke beslissingen als studiekeuze, al zo jong genomen worden. Maar dit is wel de werkelijkheid waar uw kind mee geconfronteerd wordt. Niet zo gek dat zo’n 10% van de jongeren die havo of vwo hebben afgerond kiest voor een ‘tussenjaar’.
Vooral jongeren die ‘helemaal niets leuk vinden’ kunnen niet tot studiekeuze komen. Maar ook scholieren die eigenlijk alles wel interessant vinden, kunnen niet tot een keuze komen. Ze zitten er vaak mee dat als ze voor het ene kiezen, het andere dus niet kan.

Spring niet in het diepe

De meeste ouders willen graag dat hun kind doorstudeert op hbo of wo. Toch adviseer ik ook deze jongeren.. spring niet in het diepe. Teveel eerstejaars concluderen dat ze de verkeerde studie hebben gekozen. Dat is verspilling van tijd en geld en levert ook een teleurstelling op. Beter is het om dan te kiezen voor een tussenjaar. Maar ook dit is een keuze…

Tussenjaar? Ok maar dan wel bewust gekozen

Kiest uw zoon of dochter voor een tussenjaar? Maak dan samen een verstandig plan voor een goed tussenjaar. Een tussenjaar moet gebruikt worden om goed na te denken over de toekomst. In een tussenjaar kan een jongere veel leren. Maar dan moet er wel een plan achter zitten. Op deze site staan heel wat suggesties voor een goed gepland ‘tussenjaar‘. “Mijn kind kan nog niet kiezen.” kan het begin zijn van een waardevolle zoektocht, waar uw zoon of dochter uw hulp goed bij kan gebruiken.

Geen zorg

Als ik op een ouderavond spreek over ‘tussenjaar’, zie ik altijd heel wat bezorgde blikken van ouders. Ik begrijp die ongerustheid, maar het is misschien toch niet terecht. Na een goed besteed tussenjaar volgt haast nooit meer een verkeerde studiekeuze. En het wennen aan studeren? Nadat je een jaar hebt gewerkt? Dat is inderdaad even lastig, maar de student die de goede studie heeft gekozen, heeft het studieritme weer snel ‘te pakken’.

Filmpje over ‘tussenjaar’

Webinar over ‘tussenjaar’

Tien tips voor een goede studiekeuze en wat u als ouder hieraan kunt bijdragen…

Tip 1: begin op tijd met studiekeuze
Tip 2: vraag door en stel de goede vragen
Tip 3: let op de kwaliteit van de opleiding
Tip 4: studiekeuze en carrièreperspectief
Tip 5: let op studeerbaarheid
Tip 6: welke werkvormen zijn er?
Tip 7: stad of studie?
Tip 8: enthousiasme?
Tip 9: mijn kind kan niet kiezen
Tip 10: verwennen mag

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

NOS journaal 16 juni 2016 tijd 15:15 over ‘tussenjaar’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.