20 januari 2018 | Categorie: Studeren

Succesvol eerste studiejaar, tien tips

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een succesvol eerste studiejaar is een mooie basis voor een leerzame en leuke studententijd. Maar kun je als student werken aan een succesvol eerste studiejaar? Studieadviseurs en onderwijskundigen geven de (aanstaande) student en zijn of haar ouders graag tien tips. Alle tips verwijzen naar eerder verschenen artikelen op dit blog.

succesvol eerste studiejaar

Tip 1: Begin op tijd

De beste manier om je eerste studiejaar te halen is een degelijk studiekeuzeproces. Een succesvol eerste studiejaar realiseren begint al op de middelbare school. Begin op tijd aan je studiekeuzeproces, op zijn laatst in de vooreindexamenklas. Bent u een ouder van een (aanstaande) student? Stimuleer uw zoon of dochter echt te investeren in de studiekeuze. Meer informatie.

Tip 2: Schakel de netwerken in

Netwerken is belangrijk. Ben je een (aanstaande) student, praat dan met andere studenten, vrienden op de middelbare school en vrienden die al werken. Hoe krijgen zij regie op hun loopbaan? Gaat uw kind studeren? Stimuleer uw zoon of dochter veel te praten over zijn studiekeuze. Met u en ook met uw vrienden en bekenden. Zo leert de aanstaande student veel over allerlei beroepen. En hij leert veel over zijn motivatie voor deze opleiding. Meer informatie.

Tip 3: Praat met studenten

Ouderejaars kunnen heel veel informatie geven aan aanstaande studenten. Ga je naar een Open Dag, bezoek je een meeloopdag? Ga je proefstuderen? Praat met studenten. Zij weten hoe het leven van alledag eruit ziet. Ouders zijn ook welkom op een Open Dag. Zij praten vaak liever met docenten, studentendecanen of de oudervoorlichter. Ook heel zinvol. Scholieren durven dat soms niet. Meer informatie.

Tip 4: Wijs op de introductie

Tijdens de introductie ontmoet de student veel anderen. Studenten, ook van andere opleidingen, de studieadviseur, de docenten… Hij of zij leert de weg kennen in de stad en in de gebouwen. De introductie kan de aanstaande student echt niet missen. De introductie meemaken is het begin van een succesvol eerste studiejaar. Meer informatie.

Tip 5: Focus op de studie

Advies aan eerstejaars: Volg de colleges, doe de zelfstudie en maak de tentamens. Leg de focus op de studie. We adviseren niet teveel bijbanen te hebben in het eerste studiejaar. Laat je ook niet verleiden tot tijdsintensieve taken binnen studieverenigingen of studentenverenigingen. Besteed vooral 40 uur per week aan je studie. Meer informatie.

ontspannen is ook heel belangrijk

Tip 6: Iets naast de studie

Je moet je ook goed ontspannen tijdens zo’n eerste studiejaar. het eerste jaar is echt wel lastig. Vaak ligt het studieprogramma behoorlijk vast en krijg je basisvakken… niet die uitdagende vakken die je op de Open Dag misschien gezien hebt. Dat is meestal pas in het tweede jaar en hoger. Ontspanning is, naast inspanning, hartstikke belangrijk. Een student die zich goed kan ontspannen, kan ook beter studeren. Meer informatie.

Tip 7: Succesvol eerste studiejaar: Niet alles hoeft meteen goed te gaan

De studie draait ook om het halen van studiepunten. Om je Bindend Studieadvies te halen moet je een minimum aantal studiepunten gewoon halen. Raak niet in paniek als je eens een studiepunt mist. Er zijn altijd mogelijkheden om tentamens en projecten in te halen. Ben je nog studiekiezer? Vraag hier dan naar op de Open Dag. Op sommige instituten mag je een tentamen maar één keer per jaar overdoen. Op andere plekken kan dat veel vaker. Meer informatie.

Tip 8: Succesvol eerste studiejaar: De studieadviseur is de vraagbaak

Is de opleiding te zwaar of blijkt het toch niet de goede keuze te zijn… De student kan dit het beste zo snel mogelijk bespreken met zijn studieadviseur. Op sommige instituten heet deze persoon ook studieloopbaanbegeleider. Zijn er zaken waar de opleiding speciaal rekening mee moet houden? Heb je als student belemmeringen of handicaps? Meld dit zo snel mogelijk. Meer informatie.

Tip 9: Succesvol eerste studiejaar: Planning

Houdt de student overzicht? Denk dan niet alleen aan de studie maar ook aan allerlei huishoudelijke dingen. Studenten die op kamers gaan ontdekken hoeveel werk het is een ‘huishouden’ draaiende te houden. Woont de student nog bij zijn ouders? Dan is het goed ook naar reistijd te kijken. Reizen kost meer energie dan je denkt. Meer informatie.

Tip 10: Succesvol eerste studiejaar: Bent u vanaf nu overbodig?

Vrijwel alle studenten vinden de adviezen van hun ouder nuttig. Zelfs aanstaande masterstudenten, die toch al 22 of 23 jaar zijn, vragen nog vaak advies aan hun ouders. Kom vooral ook op bezoek bij uw kind, bekijk de onderwijsinstelling en de stad. Kondig uw bezoek wel van tevoren aan, dat is beter voor uw gemoedsrust. En de relatie. Meer informatie.

We willen allemaal dat de student zich goed voelt en het eerste studiejaar haalt

Een succesvol eerste studiejaar willen we allemaal voor de eerstejaars. De student wil succesvol zijn, zijn ouder(s) en familie hopen dat hij een succesvol eerste studiejaar heeft, zijn vrienden gunnen hem dat en ook de onderwijsinstelling ziet graag succesvolle studenten. De basis voor een succesvol eerste studiejaar is een goede studiekeuze, een studie waar je voor gaat, die je passie heeft.

Meer tips

Zie ook:
Tien tips voor een zinvol tussenjaar
Tien tips voor een goede studiekeuze

https://youtu.be/vQ80f_u0HcE

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.