27 december 2018 | Categorie: Studeren

Werken na de studie, wat zijn de verwachtingen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Qompas heeft een ‘whitepaper’ (overzichtsartikel) geschreven over de oriëntatie van studenten en starters op de arbeidsmarkt. Daarin geven ze uitkomsten van een enquête onder 1.210 studenten en 423 starters. Werken na de studie? Wat verwachten de studenten?

werken na de studie

Wie deden mee aan het onderzoek?

De deelnemers aan de enquête zijn geen representatieve vertegenwoordiging van de totale groep studenten en starters. je kunt dus ook geen wetenschappelijk gefundeerde conclusies trekken uit het ‘whitepaper’. Maar het geeft wel een beeld. Goed om over na te denken.
De groep studenten en starters (geboren tussen 1985 en 2000) is opgegroeid in een tijd van economische welvaart met grote technologische vernieuwingen. Ze zijn opgegroeid met het internet en informatie is voor hen altijd beschikbaar (Bron: YoungWorks).
Ik geef een korte samenvatting.
Interessant? Download dan vooral het complete onderzoek. Lukt dat niet? Mail me dan, ik stuur het dan op.

Economie

Omdat het goed gaat met de economie zijn er meer banen (CBS, 2018). Uit onderzoek van ROA (2017) blijkt dat het aantal beschikbare banen groter is dan de instroom van mensen op de arbeidsmarkt. Het is dus makkelijker om een baan te vinden.

Baankansen

De vooruitzichten zijn het gunstigst voor wo-studenten met een studierichting gedrag en maatschappij, techniek en informatica of met een medische richting. Het minst aantal banen is er voor wo-studenten met een economische
of rechtenstudie.
Hbo-studenten met een technische opleiding of onderwijsopleiding hebben goede baanperspectieven. Studierichtingen in de economische sector doen het helaas minder goed.
Je kunt de baankansen ook per studierichting bekijken.
69% van de starters vindt binnen twee maanden een baan. Werken na de studie? De vooruitzichten zijn gunstig.

Hoe zoek je een baan?

Hbo’ers maken veel gebruik van de contacten die ze opdoen tijdens stages (77%). Dat is bij wo’ers minder. Studenten gebruiken LinkedIn, vrienden, bekenden, studiegenoten en vacaturewebsites om zich te oriënteren op hun toekomstige baan. De helft van de ondervraagden gebruikt ook het eigen netwerk. 40% van de wo’ers gebruikt
de studievereniging. (voor hbo’ers op 8%). Bijna de helft van de wo’ers bezoekt carrièredagen. Bij hbo’ers is
dit een kwart.

Netwerken

Het opbouwen van een netwerk is enorm belangrijk. Zowel van digitale als ‘real life’ netwerken kunnen studenten enorm vele profijt hebben.  Een student moet zijn Linkedin profiel echt goed op orde hebben, daar wordt veel naar gekeken. En het is ook slim om professionele contacten te onderhouden met mensen die je ontmoet tijdens je (bij)baan, de studievereniging en de onderwijsinstelling. Volgens de mensen die de eunquête hebben ingevuld is dit de meest succesvolle manier om een baan te vinden.

Bron: Qompas

 

Wat is belangrijk bij werken na de studie?

Wat vinden de ondervraagden belangrijk bij een baan?

  1. Inhoud van de baan
  2. Doorgroeimogelijkheden
  3. Opleidingsmogelijkheden
  4. Leuke collega’s
  5. Salaris. Voor hbo-starters is het gemiddelde startsalaris €2.050,- per maand.  Wo-starters beginnen met €2.530,-

Hoe zit het met de aansluiting?

Meer dan de helft (56%) van de starters mist kennis of vaardigheden bij de aansluiting. Werken na de studie is best een overgang. 48 procent van de hbo-starters mist kennis en/of vaardigheden, 60 van de wo’ers. Voor meer dan de helft mist inhoudelijke en praktische kennis. 28 procent van de wo’ers en 24% van de hbo’ers heeft moeite met het dragen van verantwoordelijkheid. Bijna 1 op de 5 wo’ers mist computervaardigheden.

Bron: Qompas

Verschil?

Wat verklaart dit verschil? Mogelijk het feit dat hbo’ers meer stage lopen. Dit laat zien dat het lopen van stages bijdraagt aan je verwachting van de arbeidsmarkt en dat je als student dus beter kunt inschatten wat bij je past wanneer je een paar stages loopt tijdens je studie!
Bij ‘studie in cijfers’ wordt ook aangegeven hoe de aansluiting met de arbeidsmarkt is. En ook wat de baankansen zijn per opleiding. Nuttig voor studiekiezers, bachelor en master, om hier eens naar te kijken.

Voorbereiden op de arbeidsmarkt

Tenslotte mijn tip:
Het is belangrijk dat studenten zich in de laatste jaren van hun studie echt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Er is dan veel vrije keuzeruimte en die kun je goed benutten om je te oriënteren op wat je écht wilt. Ik merk dat veel studenten pas tijdens het laatste stukje van hun studie ontdekken welke kant ze specifiek op willen.
Inhoudelijk moet je goed op de hoogte zijn van wat er speelt in het vakgebied. Studenten moeten bovendien geoefend hebben in vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt. En ze moeten een goed netwerk hebben.

Mocht u interesse hebben in het gehele onderzoek neem dan contact op met Lars Noordman of Mirjam Bahlmann.

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.