23 januari 2021 | Categorie: Studeren

Twee wo masters na hbo bachelor?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Misschien hebt u het gelezen… Vorige week vroeg Lisa via dit blog of je twee universitaire masters kunt doen na je hbo bacheloropleiding. Een goede vraag. Twee wo masters na hbo bachelor? Kan dat? Hoe gaat dat en wat kost dat? 16 februari 2022 is er een webinar (19.30-20.30) over doorstroom van hbo naar universiteit. Aanmelden

Twee wo masters na hbo bachelor

Vraag van Lisa

Beste Hermien, Ik heb een vraag over de mogelijkheden die er zijn om door te studeren aan de universiteit na/tijdens een hbo bachelor. Ik ben namelijk nog vrij jong en ik zou graag nog een tweede bachelor doen maar dit lijkt een dure en tevens weinig voorkomende optie. Ik zie natuurlijk wel dat veel mensen een wo master na hun hbo bachelor starten, is het dan mogelijk om uiteindelijk twee masters te doen? Wat adviseert u? Alvast bedankt. Mvg Lisa

 Bedankt voor alle vragen

Dag Lisa, dank je wel voor je vraag. Die wil ik graag uitgebreider beantwoorden, want deze vraag krijg ik vaker.
Ouders en scholieren/studenten… ik ben altijd blij met vragen via dit blog, op de mail of op ouderavonden. Die kan ik dan weer als basis gebruiken voor een artikel.

Wat kost een (hbo) bacheloropleiding?

Om je vraag goed te beantwoorden wil ik eerst iets vertellen over de kostprijs van een bacheloropleiding. Je betaalt als student voor een bacheloropleiding op een hogeschool of universiteit ‘maar’ €2083 collegegeld per jaar. Veel geld, maar bij lange na niet de kostprijs. Die ligt tussen de €5500,- en €20.000 (medisch) per student per jaar. Er gaat dus veel overheidssubsidie naar studenten. Per jaar per student tussen de €300,- en €18.000 euro. Terecht. Het is belangrijk dat iedereen die dat kan en wil ook kan gaan studeren. Daar heeft iedereen baat bij.

Niet twee keer een bacheloropleiding

Deze subsidie is eenmalig. Je mag best twee bacheloropleidingen na elkaar doen. Voor je eerste bacheloropleiding krijg je die overheidssubsidie en betaal je ‘maar’ €2083,- per jaar collegegeld. Rond je de bacheloropleiding af en wil je nog een bacheloropleiding doen, dan krijg je die subsidie niet. Dan betaal je de kostprijs van de studie. Veel geld dus. De gedachtegang is dat twee keer een studie op hetzelfde niveau een beetje overbodig is. Wat wel kan is twee bacheloropleidingen tegelijkertijd volgen. Dan krijg je wel de korting op het collegegeld en betaal je dus die €2083,- Sommige hogescholen en universiteiten bieden deze mogelijkheid. In de praktijk betekent het dan dat je bijvoorbeeld een jaar langer studeert.
Stop je halverwege met je bacheloropleiding en begin je met een andere bacheloropleiding, dan betaal je het gewone  collegegeld, dus €2083. Het betalen van de werkelijke kostprijs is alleen aan de orde als je al een bachelordiploma hebt.

Een wo master na je hbo bachelor

Het komt inderdaad veel voor dat studenten na hun hbo bacheloropleiding een wo master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Je Engels moet bijvoorbeeld op een hoog niveau zijn en in principe moet je een zeven gemiddeld voor je hbo vakken hebben gehaald. Ook moet je master inhoudelijk aansluiten op de hbo bachelor. Maar iedere master stelt zijn eigen toelatingseisen. Soms zijn die best pittig.

Twee wo masters na hbo bachelor? Wat zijn de afspraken?

Soms zijn er afspraken tussen hogescholen en universiteiten over de doorstroom naar een of twee universitaire masters. Dan gaat de doorstroom makkelijker. In je hbo opleiding krijg je dan al vakken die je voorbereiden op de universiteit. Soms hoef je dan helemaal geen of maar een korte pré-master te doen. Een pré-master bestaat uit vakken die je volgt om een goede aansluiting te hebben.
Zijn er geen afspraken tussen de hogeschool en de universiteit, dan is het belangrijk dat de hbo student op tijd, in zijn tweede of derde jaar, contact opneemt met de universiteit. Een student kan dan vragen welke vakken hij in zijn vrije keuzeruimte tijdens de bacheloropleiding moet volgen. Want tijdens een bacheloropleiding kun je uit een heleboel vakken kiezen. Slim als de student dan vakken kiest die de doorstroom vergemakkelijken.

binnen de studie ontdekken wie je bent

Het hoeft niet, natuurlijk

Mooi als een student door wil stromen, maar het hoeft niet natuurlijk. Een hbo opleiding is een prachtige opleiding die goed voorbereidt op werken. Misschien is het wel interessant eens te kijken naar de baankansen van de bacheloropleiding en de baankansen na een masteropleiding. (Studie en werk). Maar voorop staat toch altijd of een student echt gemotiveerd is voor een opleiding en het type onderwijs. Een hogeschool is echt wel iets anders dan een universiteit. Op een hogeschool krijg je pittige theorie die te maken heeft met de toekomstige werksituatie. De universiteit bereidt een student voor op een carrière als wetenschapper. Voelt een student daar niet voor maar wil hij toch, eventueel na een paar jaar werken, toch doorstuderen, dan zijn er ook hbo masters.

Twee wo masters na hbo bachelor? terug naar Lisa?

Lisa wil niet één maar twee masteropleidingen gaan doen. Dat kan. Ook hiervoor geldt: de student krijgt overheidssubsidie. Voor een master betaal je ‘maar’ €2018,-. Maar doe je twee keer achter elkaar een opleiding op hetzelfde niveau, dan krijg je die subsidie niet. Daarom kiezen studenten er in dit geval voor twee masters tegelijkertijd te doen. Dat is natuurlijk pittig. Vaak regelt de universiteit dan een speciaal programma voor de student. Achter de link staat een verhaal van een studente die dat doet. In totaal doe je dan bijvoorbeeld niet twee maar drie jaar over de twee masters die je tegelijkertijd doet. Een aantal vakken ‘tellen’ voor allebei de masters. De studente in het artikel doet twee masters die elk twee jaar duren, dus 2 x 120 studiepunten. Door slim vakken te combineren samen met haar studieadviseur heeft ze genoeg aan 180 studiepunten, dus drie jaar. Dan heeft ze een dubbele mastertitel. Een hele prestatie.

Vraag advies

Dus Lisa, vraag advies aan de universiteit van je keuze. Vraag een gesprek aan met de studieadviseurs van de masters die je wil gaan volgen en stel samen een programma op maat op. Ik wens je veel succes!

Reactie van Jetske, studiekeuzeadviseur NHL:

Duidelijk verhaal, Hermien! Kleine aanvulling: als de tweede bachelor- of masteropleiding die je gaat doen, op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg ligt, en je eerste opleiding niet, dan betaal je voor de tweede opleiding het wettelijke collegegeld en niet het instellingscollegegeld (de kostprijs). De overheid wil de instroom in deze sectoren stimuleren en legt daarom in dit geval wel geld bij (mits je dus nog geen bachelor- of masterdiploma op een van deze gebieden hebt behaald). Dag Jetske, dank je wel. Een goede aanvulling.

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Word dan lid van de Facebookgroep

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 16 reacties.

 1. Door: Aga · 14-01-2023 om 14:33

  Hoi, als ik bijvoorbeeld in september twee masters programma zal beginnen op de verschillende Universiteiten betaal ik dan 2 x 2083 e? Wat als ik 1 van deze 2 sneller zal afronden, moet ik dan andere bedrag betalen?
  Alvast bedankt voor jou antwoord:)

  1. Dag Aga,
   Nee als je twee masters tegelijkertijd doet betaal je gewoon maar 1x collegegeld. Je moet dit wel goed afstemmen met je universiteiten, ook qua rooster. Veel succes en misschien wil je over een tijdje je verhaal eens doen op dit blog.

 2. Door: Marcel Muller · 27-04-2022 om 16:13

  Geachte Hermien,
  Ik heb bij KPN in Antwerpen een postbachelor gevolgd. In belgie is dit officieel een bachelor. Een Banaba. Kan ik met dit certificaat een master opleiding gaan doen? Scheelt mij namelijk 3 jaar studeren. Ik weet wel dat Nyenrode het wel als een bachelor accepteerd. Maar dat is een prive universiteit. Als je geld meebrengt zijn er mogelijkheden zolang je wel de kennis en vaardigheden hebt. Ik vroeg me af hoe dat bij een staats universiteit zit.

  1. Beste Marcel, heel goed dat je nadenkt over een master. De toelatingseisen voor een master die bekostigd wordt door de Rijksoverheid hangen erg af van je CV. Welke vakken heb je al gedaan en hoe wordt dit beoordeeld. Hoe dichter je bachelor tegen de master van je keuze ‘aanligt’ hoe makkelijker dit is. Anders moet je een pre-master volgen. Het slimste kun je de master van je keuze benaderen (en kies er een die dicht tegen je vakgebied aanligt als je dat interessant vindt) en vraag er gewoon naar. Doe dat ook bij meerdere hogescholen en universiteiten. Ze zijn lang niet overal even streng. Toelating master Op http://www.studiekeuze123.nl kun je vinden welke masters er allemaal zijn. Veel succes.

 3. Door: Elisa Brekelmans · 21-10-2021 om 18:31

  Hoi Hermien!
  Ik heb een vraag over twee studies tegelijk volgen. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn HBO Bachelor maar wil hierna een tweede studie gaan doen. Dit is helaas een beetje prijzig dus bedacht ik dat ik met de tweede studie (die ik op WO niveau wil doen) aan het einde van jaar 3 wil beginnen (of begin jaar 4 van mijn huidige opleiding). Nu weet ik dat je dan maar voor één studie collegegeld hoeft te betalen, maar stopt de studiefinanciering als ik eenmaal mijn HBO heb afgerond? En hoe zit dat dan met een master, betaal je daar het normale tarief of het dubbele tarief?
  Alvast bedankt!

  1. Dag Elisa,
   Wat goed dat je nog een bachelor wilt doen. je moet dit inderdaad tegelijkertijd met je huidige bachelor doen, anders moet je het zgn. instellingsgeld betalen. De subsidie op je collegegeld krijg je maar één keer voor hetzelfde niveau. je master is weer een nieuw niveau dus hiervoor krijg je ook weer subsidie, dan betaal je dus zo’n 2100 euro collegegeld en niet het instellingsgeld. je krijgt voor je master ook weer gewoon studiefinanciering. Voor je bachelorperiode ga je dus ‘uitloop’ krijgen. Ik weet niet of je nog extra jaren studiefinanciering krijgt hiervoor. Vraag dit na bij DUO en lukt dat niet , laat het dan weten, dan vraag ik het voor je. Via bijgaande link kun je zien hoeveel jaren je in het ‘reguliere’ traject recht hebt op studiefinanciering.

   1. Door: Juliette Karreman · 05-02-2023 om 21:58

    Hoi!

    Ik studeer momenteel aan Academie Artemis (particuliere 4 jarige hbo opleiding) in mijn laatste jaar en studeer in juni af. Ik verhuis in augustus naar Rome omdat ik daar aan de universiteit een wo bachelor ga volgen van 3 jaar. Ik vroeg me af of ik dan wel gewoon studie financiering blijf krijgen, omdat dit een tweede bachelor is. Ik dacht zelf van wel!

    Groeten,

    Juliëtte

    1. Dag Juliette, Hoeveel jaar je nog studiefinanciering krijgt hangt af voor hoeveel jaar je al gebruikt hebt. Dat moet je echt even met DUO overleggen. Ik schat in dat je nog 1 jaar mag lenen. En fantastisch Rome, geniet daar vooral erg van!

 4. Door: Noa Kemper · 13-03-2021 om 11:18

  Fijn om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zelf rond ik in april mijn HBO opleiding af. Ik wil in augustus beginnen met een pre master om vervolgens de master te volgen. Doordat ik in mei al afgestudeerd ben vroeg ik mij af of deze kleine ‘pauze’ het collegegeld beïnvloedt of dat ik gewoon het wettelijke collegegeld (met subsidie) betaal? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie!

  1. Dag Noa,
   Goed dat je nog een master gaat doen. Nee, een kleine pauze zorgt er niet voor dat je geen subsidie meer krijgt op het collegegeld. je betaalt pas de volle mep, dus het instellingscollegegeld, als je meer dan een keer hetzelfde niveau wilt gaan doen. je hebt nog geen master, dus je kunt gewoon lekker een master gaan doen en betaalt dan zo’n 2100 euro collegegeld. Veel succes hierbij.

 5. Door: Ruben · 14-07-2020 om 11:11

  Er is nog een optie om twee masters achter elkaar te volgen zonder het instellingscollegegeld te betalen: rond de eerste master niet officieel af (maar behaal wel alle/het merendeel vd punten) en schrijf je in voor je 2e master voor de inschrijfdeadline van deze master. Vervolgens betaal je voor een tweede jaar van de 1e master (je verlengt en blijft dus ingeschreven staan) en gebruikt dit bewijs van inschrijving voor je 2e master aan een andere universiteit. Je scriptie schrijf je dan voor de start van de 2e master, gedurende de 2e master, of beide scripties aan het eind van de rit! Weinig HBO-studenten weten dit, maar op WO wordt dit vaak gedaan – ik kom zelf van HBO en ga dus in september met een tweede master beginnen 🙂

  1. Dag Ruben, ja, dit is helemaal correct. Zolang je nog met je eerste master bezig bent kun je ook tegelijkertijd een tweede master doen. Knap dat je dat doet, trouwens. Mag ik je een keer hierover interviewen voor het blog? Groetjes, hermien

 6. Door: Margot · 02-12-2019 om 05:10

  Ik heb een vraag over hoelang je recht hebt op studiefinanciering als je verschillende opleidingen achter elkaar wilt doen .
  Mijn dochter is bijna klaar met haar MBO en wil doorstuderen. Ze twijfelt of ze in een jaar haar HBO propedeuse gaat [proberen te]halen en vervolgens naar de Universiteit wil gaan , of dat ze een volledige HBO gaat doen en daarna alsnog een universitaire studie.
  Bij de laatste optie weten we eigenlijk niet of ze al die jaren recht houdt op studiefinanciering? Ze is 20 als ze klaar is met haar MBO en dan dus start met HBO.
  Bij DUO kan ik wel vinden dat je door kan stromen van MBO naar HBO en dat dan je 10 jaar stufi opnieuw gaat tellen. Maar ik kan niks vinden over het eventuele doorstromen ook nog naar de universiteit daarna . Ze zal dan nog wel onder de 30 zijn. Weet u meer?

  1. Dag Margot,
   Ik heb een artikel geschreven waarin je dan het antwoord op de vraag kunt vinden. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/meer-studies-achter-elkaar-en-studiefinanciering/ Ik ben overigens altijd blij met dit soort vragen, juist als er dan vervolgens een aanleiding is om er een artikel over te schrijven.

 7. Door: Jetske Nieuwenhuis (studiekeuzeadviseur NHL Stenden) · 27-11-2019 om 15:28

  Duidelijk verhaal, Hermien! Kleine aanvulling: als de tweede bachelor- of masteropleiding die je gaat doen, op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg ligt, en je eerste opleiding niet, dan betaal je voor de tweede opleiding het wettelijke collegegeld en niet het instellingscollegegeld (de kostprijs). De overheid wil de instroom in deze sectoren stimuleren en legt daarom in dit geval wel geld bij (mits je dus nog geen bachelor- of masterdiploma op een van deze gebieden hebt behaald).

  1. Dat is helemaal correct. Hartelijk dank voor deze goede aanvulling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.