Studiekosten.. waar moet u op rekenen?

Door: Hermien Miltenburg · 13 juli 2018

Studeren kost geld, veel geld. Op hoeveel studiekosten moet je rekenen? Hoeveel is het collegegeld? Wat zijn de bijkomende kosten voor de opleiding? En hoeveel moet je rekenen voor je levensonderhoud? Het is belangrijk met uw zoon of dochter al voor de studie begint een overzicht te maken van de uitgaven. Het Nibud kan hier goed bij helpen. Tips van studenten: Samen eten is een goed plan om de kosten te drukken. En het is nog gezellig ook.

Samen eten kan helpen de studiekosten te beperken

Studiekosten, collegegeld en leermiddelen

Het collegegeld dekt over het algemeen niet de kosten die de universiteit of hogeschool maakt. Het kost gemiddeld zo’n 8000 – 10.000 euro om een student een jaar te laten studeren. De student betaalt daar maar een deel van (ongeveer 2000 euro). Nieuwe eerstejaars bachelorstudenten zelfs maar de helft. De rest wordt betaald door de Rijksoverheid. Wij vinden het in Nederland belangrijk te investeren in de opleiding van jonge mensen. Ons land heeft veel baat bij goed opgeleide inwoners. Daarom wordt er veel belastinggeld geïnvesteerd in opleidingen. Om de studiekosten voor studenten laag te houden wordt een groot deel van de opleiding dus gesubsidieerd.

Wat betaalt de student?

De student zelf betaalt daarom maar zo’n 2000 euro collegegeld. Kom je uit het buitenland of volg je meerdere opleidingen, dan zijn er soms andere tarieven.
Naast collegegeld moet een student ook rekenen op bijkomende kosten, de kosten voor boeken, stages, excursies, computer of andere hulpmiddelen. Dat kan flink oplopen. Bij de opleiding kunt u informeren hoe hoog deze kosten zijn, er zijn grote verschillen. Het Nibud rekent hiervoor gemiddeld zo’n 60 euro. Bij het berekenen van de studiekosten is het handig een totaalplaatje te maken. De meeste studenten zullen dat zelfstandig kunnen, maar het kan geen kwaad als u eens een keertje meekijkt.

Kosten voor levensonderhoud

Een student maakt naast studiekosten ook kosten voor levensonderhoud, gemiddeld zo’n 800-900 euro per maand. Het Nibud heeft berekend dat de gemiddelde uitwonende student de volgende kosten per maand maakt (los van collegegeld):

• Collegegeld € 172,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
  • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld € 417,- (verschilt erg per stad/dorp)
  • Boodschappen € 181
  • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
  • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) € 63,-
  • Ontspanning, uitgaan sport € 146,-
  • Kleding en schoenen € 47,00
  • Zorgverzekering € 106,-
  • Telefoon € 26,-

Individuele verschillen

Natuurlijk zijn er individuele verschillen. Kamers in de Randstad zijn vaak duurder dan kamers in de kleinere studentensteden. Woont uw zoon of dochter nog in het ouderlijk huis, dan zult u geen kamerhuur rekenen.
Voor boodschappen rekent het Nibud op 181 euro per maand. Hier zijn natuurlijk vel individuele verschillen.

Wij eten in ons studentenhuis allemaal samen, en we eten meestal vegetarisch. Dat scheelt enorm veel in de kosten. Vlees eten doe ik wel als ik bij mijn ouders ben

Ook denken studenten anders over uitgaan. De een kan niet zonder de wekelijkse disco, de ander sport in het sportcentrum van de universiteit. Dat is meestal heel goedkoop. Voor ontspanning rekent het Nibud op 146 euro per maand.

Inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten.

Hoe help je je zoon of dochter met budgetteren?

Waarschijnlijk heeft uw kind al jaren een bijbaantje en eigen geld. Dit zijn allemaal hele goede manieren om te leren hoe je uit moet komen met je geld. Toch kan ongeveer 9% van de studenten niet goed uitkomen met zijn budget. Helemaal niet gek als u in het begin af en toe eens meekijkt met uw kind of alles ‘onder controle’ is.

Voor u en uw kind zijn er ook handige hulpmiddelen. Het Nibud heeft bijvoorbeeld een heel handig rekenmodel om zicht te krijgen op je studiekosten. Door een paar vragen te beantwoorden kun je jouw inkomsten en uitgaven vergelijken met die van andere studenten. Er zijn ook veel folders. Lees die samen eens door.

Zo helpt u uw kind echt een goede start te maken met het studentenleven.