23 augustus 2018 | Categorie: Geldzaken

Inkomen student, wat verdien je als je studeert?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat verdien je als je studeert? Studeren is duur. Je hebt veel uitgaven. Maar studenten hebben ook inkomsten. Denk daarbij aan studiefinanciering, ouderbijdrage, zorgtoeslag, soms huurtoeslag en natuurlijk de bijbaan. Meer hierover in dit artikel: inkomen student.

inkomen student

Duidelijk… een student heeft veel uitgaven, collegegeld, boeken…. Maar hoe zit het met het inkomen?

Inkomen student

Het inkomen student bestaat uit verschillende onderdelen:

Best lastig om het inkomen student goed op een rijtje te krijgen. Ik bespreek alle onderdelen apart.

Studielening

Een student kan best veel lenen. De DUO spreekt over: studielening en collegegeldkrediet. Het collegegeldkrediet is bedoeld om het collegegeld te betalen. De lening voor de andere kosten. Maar allebei is het gewoon een lening. Daarover moet je (lage) rente betalen en je moet je lening ook weer terugbetalen. Daar mag je 35 jaar over doen. Heb je een laag salaris dan hoef je niet alles terug te betalen. Een student kan tot meer dan €1000,- per maand lenen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. (meer over studiefinanciering)

OV kaart

De OV kaart is een gift. Je kunt kiezen of je een OV kaart wilt voor het weekend of voor door de week. Er is maar één verplichting. Binnen tien jaar moet je een diploma halen. Haal je geen diploma, dan moet je de kosten (+/- €95,- per maand) van je OV kaart terugbetalen.

aanvullende beurs

Aanvullende beurs

Het is heel eenvoudig een aanvullende beurs aan te vragen. Doe dat altijd. Een student krijgt een aanvullende beurs als zijn biologische ouders minder verdienen. Maar ook als er meer studerende broers en zussen zijn, telt dat mee. Soms krijg je niet het hele bedrag, maar een deel. Dan verdienen de ouders bijvoorbeeld nét een beetje meer, en krijgt de student dus minder aanvullende beurs. De aanvullende beurs is écht een beurs. De student mag dit geld houden. Er is maar één verplichting. De student moet binnen tien jaar een diploma halen. Anders moet hij alles terugbetalen. Krijgt een student een aanvullende beurs, dan kan hij minder lenen. De studiefinanciering kan nooit meer zijn dan zo’n €1100,- per maand.

Ouderbijdrage

Ouders zijn niet verplicht om een ouderbijdrage te geven. De Rijksoverheid gaat er van uit dat ouders die dat kunnen zo’n € 400,- per maand aan hun kind geven. Kunnen ouders dat niet betalen, dan is er de aanvullende beurs (soms gedeeltelijk). Hoe ouders deze bijdrage geven aan hun kind moeten ze samen afspreken met de student. Sommige ouders betalen het collegegeld, andere ouders geven gratis kost en inwoning. Er is overigens wel een zorgplicht voor ouders met een kind dat nog geen 21 jaar is. Die zorgplicht bestaat uit bijvoorbeeld het geven van eten en onderdak. Maar dat betekent dus niet dat ze de kamerhuur moeten betalen.

Inkomen student

Uitgaan hoeft niet duur te zijn. Gemiddeld besteden studenten € 146,- aan ontspannen, uitgaan en sport

Inkomen student: Bijbaan

Veel studenten hebben een bijbaan. Gemiddeld verdienen ze volgens het Nibud € 400 per maand met hun bijbaan. Studenten werken ook vaak op de hogeschool of universiteit zelf. We zien dat studenten die werkervaring hebben het beter doen als ze gaan solliciteren na afstuderen. Er is natuurlijk ook een risico. Een student moet niet zoveel werken dat hij daardoor studievertraging oploopt. Of teveel stress krijgt in zijn leven.
Sommige studenten hebben een studie waarbij ze veel op de Campus moeten zijn. Dan is een bijbaan lastig. Ook eerstejaars doen er goed aan niet teveel te werken. In het eerste jaar moet de student echt de focus op de studie houden. Er moeten voldoende studiepunten worden gehaald om een positief Bindend Studieadvies te krijgen. Pas dan mag de student doorgaan met zijn studie.

Inkomen student: Zorgtoeslag en eventueel huurtoeslag

Iedereen die weinig inkomsten heeft krijgt zorgtoeslag. Die is bedoeld om de zorgverzekering te betalen. Het gaat om een kleine €100,- per maand. Onder bepaalde omstandigheden krijg je ook huurtoeslag. De belastingdienst regelt de toeslagen.

Uitgaven student

We hebben het gehad over het inkomen student. Er zijn natuurlijk ook uitgaven (berekening Nibud):

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon 26,-

Lees meer over ‘wat kost studeren

Salaris als je werkt

Misschien ook handig om te kijken naar je toekomstige startsalaris na afstuderen en wat het salaris is na vijf jaar werken. Salaris hbo, salaris universiteit. Wat betekent dit voor het aflossen van de studieschuld?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Maaike · 14-09-2022 om 16:49

  Mijn zoon heeft door de corona omstandigheden niet genoeg punten. Nou hebben ze een bezem klas bedacht. Je doet jaar 1 over door de punten te halen die je nodig hebt. Dan ga je volgend jaar naar jaar 2. Dit betekent dat je studiefinanciering maanden ophouden. Kan je nog iets krijgen om het laatste jaar te betalen?

  1. Dag Maaike,
   ja, er zijn speciale soepele voorwaarden voor studenten die door corona in de problemen zijn gekomen. DUO kan je daar meer over vertellen. https://duo.nl/particulier/corona/tegemoetkoming-voor-extra-kosten-studievertraging.jsp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.