10 februari 2019 | Categorie: Geldzaken

Wat kost de studie van mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Zelfs heel jonge ouders vragen het: ‘Wat kost de studie van mijn kind?’ Ik ken heel wat ouders die jarenlang sparen om hun kind een mooie start te geven met een studie en een goed beroep. Daarom in dit artikel, en de andere artikelen onder het tussenkopje ‘financiën’, over: Wat kost de studie van mijn kind?

Wat kost de studie van mijn kind

De rol van ouders bij geldzaken, volwassen worden

Geld en studenten.. soms staat dat op gespannen voet. Zo’n 9% van de studenten heeft moeite om ‘uit te komen’. Met geld leren omgaan is belangrijk bij het volwassen worden. U zult uw zoon of dochter ook hiermee hebben begeleid naar volwassenen worden. Is uw zoon of dochter student, dan volgt er een nieuwe stap.

Wat kost de studie van mijn kind?

Onderstaand vindt u een overzicht gegeven van de kosten waar een uitwonende student per maand op kan rekenen. Dit overzicht is van het Nibud. Het Nibud heeft veel informatie voor studenten zoals bijvoorbeeld een kasboek.
Kijk ook eens naar ‘studiefinanciering in het kort‘. Er is ook een rekenvoorbeeld op de site van DUO waar je inkomen en uitgaven op in kunt vullen. Je ziet dan hoeveel studiefinanciering je nog nodig hebt. DUO geeft ook een rekenvoorbeeld voor de aanvullende beurs. Ik adviseer studenten en ouders ook van tevoren uit te rekenen hoeveel studieschuld er gaat ontstaan en wat dit betekent voor het aflossen.

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon €26,-

Een thuiswonende student heeft de kosten van de huur niet (artikel). Zij betalen soms wel kostgeld.

In hoeverre bent u verantwoordelijk?

Het is heel persoonlijk in hoeverre u zich verantwoordelijk voelt voor de financiën van uw studerende kind.
Studenten zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun financiële situatie. Studenten hebben gelukkig ook inkomsten. Veel studenten hebben een bijbaan, wat meestal heel gunstig uitpakt voor hun latere loopbaan. Er zijn toeslagen zoals zorgtoeslag en soms huurtoeslag. Er is een aanvullende beurs en studenten kunnen lenen. Er zijn ook studenten die werken en sparen tijdens een tussenjaar tussen middelbare school en studeren.
U bent als ouder beperkt verantwoordelijk voor de financiële situatie van uw kind. Er is wel een plicht om bij te dragen aan het levensonderhoud zolang een kind studeert en geen 21 is. Dat hoeft geen geld te zijn, deze plicht kan ook bestaan uit bijvoorbeeld onderdak geven.

Hoeveel draagt u bij aan de opleiding van uw kind?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat de studie door drie partijen betaald wordt: de overheid zelf, de student en de ouders. Voor studenten met ouders met een lager inkomen die niet kunnen bijdragen aan de opleiding van hun kind is er de aanvullende beurs. Een volledige aanvullende beurs is bijna € 400,-per maand. Krijgt de student geen aanvullende beurs? De overheid gaat ervan uit dat ouders dan zo’n € 400,- kunnen bijdragen aan de opleiding. Kunnen ouders dat gedeeltelijk, dan is er een gedeeltelijke aanvullende beurs. Volgens Nibud krijgt 57 procent van alle studenten geld van zijn of haar ouders. Het bedrag dat zij kregen was gemiddeld €173 per maand. Uw bijdrage is overigens geen verplichting. ‘Wat kost de studie van mijn kind?’ U bepaalt het voornamelijk zelf samen met de student.

Studieschuld van uw kind, hoe gaat u daarmee om?

De DUO geeft in principe geen gegevens over studieschuld aan derden. Ook niet aan ouders, ook niet als het kind minderjarig is. Als de student dat wil kan hij wel iemand machtigen om zijn DUO zaken te regelen. U hebt in principe dus alleen inzage in de studieleningzaken van uw kind als hij of zij dat wil. Aan de andere kant wordt u ook niet aansprakelijk gesteld als er onverhoopt iets niet goed loopt met het terugbetalen. Maar het kan natuurlijk geen kwaad als u eens met uw kind kijkt naar het salaris dat hij of zij kan verwachten na het hbo of de universiteit. Kijk ook eens samen naar de eventuele studieschuld en wat dit betekent voor het aflossen.

Welke studies zijn er?

Wat kost de studie van mijn kind? En nu in de praktijk…

De meeste studenten vinden het in het begin lastig om goed met geld om te gaan. Maar de meesten leren ook dat vrij snel Als ouder eens een beetje meekijken kan geen kwaad, maar laat de verantwoordelijkheid vooral waar hij ligt: bij de student zelf. Wat kost de studie van mijn kind? In de praktijk een beetje meer dan u samen had afgesproken. Natuurlijk is het aanvullend leuk om eens iets extra’s te geven. En de meeste studenten komen met volle tassen boodschappen terug als ze bij hun ouders op bezoek zijn geweest.

Meer over ‘Wat kost de studie van mijn kind’? De rol van ouders bij geldzaken

Studiefinanciering in het kort
Lenen voor een studie en terugbetalen
Wat kost studeren? Hier vindt u ook links naar sites waar u de kosten van studieboeken ed. kunt opzoeken.

Lees ook: https://www.abnamro.nl/nl/prive/speciaal-voor/preferred-banking/vermogensvragen/studietoelage-een-schenking.html?fbclid=IwAR0jG0JIs8PpnggejbyvdFE7xEMYAs3nt1DfRGu2-0XsFTXud0z-4HzKNkM

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 23 reacties.

 1. Door: Petra van Mourik · 21-01-2020 om 21:46

  Hallo! Mijn zoon is 20 ! Heeft een aanvullende beurs gehad..nu in januari stop gezet omdat er geen inzage is in vaders inkomsten bij belasting! We zijn al 20 jaar uit elkaar! Nooit alimentatie betaald! Dus gaat ook niet mijn zoon zijn studiekosten betalen!! Wat zouden we kunnen doen!! Hierdoor kan mijn zoon misschien wel niet verder studeren!

  1. Ik zal dit navragen, wat een akelige situatie, sterkte

   1. Door: Zhour Albalkhi · 15-10-2020 om 22:28

    Mijn dochter is 19 en ik ben gescheiden .
    Als zij 21 wordt, telt de inkomen van mij en haar vader mee?

    1. Dag mevrouw Albalkhi. Ja, er wordt gekeken naar het inkomen van de biologische ouders. Wilt u meer weten? Mail me dan gerust. met vriendelijke groet, Hermien Miltenburg

 2. Door: J.Vetter · 06-03-2019 om 09:14

  Hoi, mijn dochter gaat studeren dit jaar en wij kunnen nergens exacte info vinden hoe hoog het inkomen van de ouders maximaal mag zijn om in aanmerking te komen voor aanvullende beurs. ( ook niet op de website van DUO ) Daarnaast ook niet of het uitmaakt voor je beurs of je thuiswoont of niet meer

  1. Dag meneer/mevrouw Vetter.
   Het maakt voor de studiefinanciering niet uit of uw dochter op kamers gaat of nog bij u blijft wonen. De aanvullende beurs kunt u berekenen via de volgende rekenhulp https://duo.nl/apps/rekenhulp-studiefinanciering/index.html#/nieuwe-stelsel/aanvullende-beurs. Het aanvragen van de aanvullende beurs is een fluitje van een cent. Uw dochter kan bij de aanvraag studiefinanciering aanvinken dat ze hiervoor in aanmerking wil komen en de belastingdienst rekent vervolgens uit hoeveel ze dan krijgt. De enige verplichting is dat ze binnen tien jaar een diploma haalt.

   1. Door: Caren · 06-03-2019 om 20:23

    Ik vind de term studiefinanciering wat verwarrend. Ik hoor om mij heen, dat je tegewoordig altijd terug moet betalen, renteloze lening. Klopt dat? Of bestaat het nog wel, dat het een ‘gift’ wordt? Dochter is nog geen student, wel aan het voorbereiden/ inlezen.

    1. Dag Caren,
     U bent echt niet de enige die vragen heeft over de studiefinanciering. In bijgaand artikel heb ik de studiefinanciering in het kort uitgelegd. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/
     De studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen:
     1: de aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders een lager inkomen hebben en/of er meerdere studerende kinderen zijn. Dit is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Dit kan oplopen tot zo’n 400 euro in de maand
     2: de OV kaart. Die krijgt iedereen die op een hbo of universiteit studeert. Ook dit is een gift als je binnen tien jaar afstudeert.
     3: lenen.
     4: collegegeldkrediet. Dit is eigenlijk ook lenen. Het gaat om een flink bedrag, zo’n 1000 euro (voor 3 en 4 samen) als de student geen aanvullende beurs krijgt. Je kunt natuurlijk altijd minder lenen. En lenen betekent terugbetalen. Lees vooral eens een paar artikelen onder het kopje ‘financiën’, daar hebt u vast iets aan.

   2. Door: Jolanda · 28-08-2021 om 18:49

    Ik wil graag weten hoe lang DUO vindt dat ouders moeten blijven bijdragen aan de studie van hun kind.
    Mijn zoon is 26 en begint aan zijn 5e studiepoging. Hij heeft het nog nooit langer dan 6 maanden volgehouden en nooit één tentamen gehaald. Ik heb elke keer trouw mijn ouderbijdrage betaalt, maar heb er geen vertrouwen meer in en ben niet langer van plan hem in zijn, te dure, levensstijl te sponsoren.

    1. Dag Jolanda, u bent als ouder helemaal niet verplicht bij te dragen aan de studie van uw zoon. Wel heb je als ouder een onderhoudsplicht tot het 21ste jaar van het kind. Dit is echter minimaal. Denk aan (met de pot mee)eten, een dak boven zijn hoofd (mag ook inwonen zijn) en toegang tot medische zorg. De ouderbijdrage voor een studerend kind is een vrijwillige bijdrage en de richtlijn van de rijksoverheid is 400 euro per maand. Kun je dat als ouder niet betalen, dan is er de aanvullende beurs. Zelf adviseer ik altijd ook het aantal jaren ouderbijdrage hetzelfde aan te houden als de aanvullende beurs, dus bijvoorbeeld 4 jaar voor een hbo bachelor. Hoe akelig dat ook is, je kind teveel sponseren helpt hem niet tot het besef te komen dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en studievoortgang. De geldkraan is wat dat betreft een machtig middel. Soms is het goed als die geleidelijk dichtgedraaid wordt. Ik geef u deze tip als moeder en oudervoorlichter, de Rijksoverheid zegt heel weinig over de ouderbijdrage. Maar mijn richtlijn: Krijgt je kind geen of maar gedeeltelijk een aanvullende beurs… schenk dan die bedragen die hij zou krijgen als u minder zou verdienen. Maar niet meer en niet langer dan dat de DUO zou doen als je kind wél een aanvullende beurs zou krijgen. Nog een reactie als moeder: Mijn kinderen zijn me zeer waardevol. Maar ik probeer mijn levenswijsheid te benutten om ze te helpen hun weg te vinden in het leven ook al wordt me dat niet altijd in dank afgenomen. Hoe pijnlijk ook, soms moet je als ouder grenzen stellen.

 3. Door: Sherien · 19-02-2019 om 08:34

  Ik vraag mij af wat een aanvullende beurs betelend voor mijn toeslagen. Ik ben een alleenstaande moeder met een dochter (17) op het mbo. Ik heb een partimebaan zo der uitzicht op meer uren helaas. Worden mijn toeslagen gekort door een eventuele aanvullende beurs van mijn dochter? Zo ja dan zal ik ander werk moeten zoeken. Groeten Sherien

  1. Geachte mevrouw Sherien. Ik weet helaas te weinig over dit onderwerp. U kunt dit het beste vragen aan de belastingdienst, want die gaat over toeslagen.

   1. Door: Frans · 09-05-2019 om 19:14

    Goedendag, als ik het inkomen bij ouder 1 en ouder 2 invul is er geen aanvullende beurs mogelijk volgens het rekenvoorbeeld. Toch is het inkomen meer dan 15% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Is een aanvullende beurs dan wel mogelijk of zijn de bedragen van de verzamelinkomens leidend?

    1. Door: Janny · 03-06-2020 om 11:38

     Hallo Frans, voor zover ik weet is het mogelijk om een peiljaar te verleggen. Daar kan je voor op de site van duo kijken.

    2. Door: Menno Heijens · 03-05-2021 om 19:27

     Beste Hermien,
     Ik heb een tweeling die beiden sinds dit schooljaar jaar studeren aan de hogeschool Zeeland, ik heb voor beiden een aanvullende beurs aangevraagd (wel apart van elkaar) maar kreeg bij beiden te horen dat wij een te hoog gezamenlijk inkomen hebben en dat wij per kind €400,00 Per maand kunnen bijdragen. Nu verdienen wij niet slecht maar €800,00 in de maand vindt ik toch wel erg veel en kan ik niet bijdragen. Die ik iets fout in de aanvragen? Ik kan namelijk in de aanvraag alleen maar invullen of ze nog schoolgaande broers of zussen hebben maar geen studerende broers of zussen.

     1. Dag Menno,
      Je moet zeker ook in kunnen vullen dat er studeren broers en zussen zijn. Vraag DUO om advies, want ik denk inderdaad dat je iets fout doet. het gaat om broers en zussen die naar een middelbare school gaan, een mbo, hbo of universiteit. En die 400 euro ouderbijdrage zijn een richtbedrag en vrijwillig. het is geen verplichting…

 4. Door: T. Bronwasser · 14-02-2019 om 17:47

  Mijn zoon gaat op zijn een vliegopleiding doen, de opleidingskosten leent hij tegen een lage rente van een particulier. Wij willen hem veder ondersteunen in zijn levensonderhoud tijdens de opleiding. Wel willen we een contract opstellen dat onze bijdrage een renteloze lening is die overgaat in een gift bij afronding opleiding. Heeft iemand ervaring met een dergelijke overeenkomst?

  1. Wie wil antwoorden op Deze vraag? Ps… u kunt hem ook posten op de facebookgroep ouders en studie

 5. Door: Mirjam · 07-01-2019 om 14:10

  Beste Hermien, Onze zoon van 18 woont bij zijn vriendin en haar ouders en wil dat wij per september gaan meebetalen aan zijn studie, eigen kamer en onderhoud. Het contact is slecht. Is er een verplicht minimum bedrag dat mijn man en ik hem moeten betalen per maand? Ons inkomen is goed.

  1. Dag Mirjam,
   De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n €400,- per maand bijdragen aan de opleiding van hun kind. Dat is echter geen verplichting. En een student met ouders die dit niet kunnen betalen komen in aanmerking voor een aanvullende beurs. Er is wel een onderhoudsplicht voor ouders met een kind onder de 21. Dat houdt in dat ze onderdak bieden, voeding en medische zorg. Lees eens het artikel https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/wat-betaal-ik-aan-de-studie-van-mijn-kind/ en dan vooral ook de alinea ‘onderhoudsplicht’ en de link die ik daarin heb gelegd. Ik hoop dat u hiermee iets opschiet.

 6. Door: Dave · 07-12-2018 om 08:31

  Beste Hermien, onze zoon 21 jaar wil niet hebben dat wij hem helpen door een bijdrage te geven. Hij wil alles zelf regelen. Hij zegt dat wij niets hoeven te betalen. Hij wil een aanvullende beurs aanvragen. Hij woont niet meer thuis. Contact is schaars maar wel OK.

  1. Het ziet ernaar uit dat uw zoon volwassen is, en dat ook graag wil zijn. Fijn dat u , al is het niet vaak, wel een ok contact hebt. Want dat is belangrijk. Valt er toch iets tegen, dan weet uw zoon de weg naar u vast te vinden. Overigens heeft uw zoon wel groot gelijk dat hij een aanvullende beurs aanvraagt. Dat moet je inderdaad altijd doen. En de student is daar inderdaad zelf verantwoordelijk voor. Het zal niet meevallen om de rest van het geld dat hij nodig heeft zelf te verdienen en/of te lenen. Maar het is denk ik wel iets dat je als ouder moet respecteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.