Wat kost de studie van mijn kind? De rol van ouders bij geldzaken

Door: Hermien Miltenburg · 10 augustus 2017
Categorie: Financiën

Zelfs heel jonge ouders vragen het: ‘Wat kost de studie van mijn kind?’ Ik ken heel wat ouders die jarenlang sparen om hun kind een mooie start te geven met een studie en een goed beroep. Natuurlijk gaat lang niet elk kind studeren… en gelukkig kan een kind van ouders die niet hebben kúnnen sparen ook studeren. Maar de vraag is goed. Daarom in dit artikel, en de andere artikelen onder het tussenkopje ‘financiën’ over: Wat kost de studie van mijn kind. (geschikt voor (v)mbo, hvo, vwo, hbo, wo)

Wat kost de studie van mijn kind

De rol van ouders bij geldzaken, volwassen worden

Geld en studenten.. soms staat dat op gespannen voet. Zo’n 9% van de studenten heeft moeite om ‘uit te komen’. Met geld leren omgaan is belangrijk bij het volwassen worden. U zult uw zoon of dochter ook hiermee hebben begeleid naar volwassenen worden. Is uw zoon of dochter student, dan volgt er een nieuwe stap.

Wat kost de studie van mijn kind?

Onderstaand vindt u een overzicht gegeven van de kosten waar een uitwonende student op kan rekenen. Dit overzicht komt uit ‘Geldwijzer‘, een handige flyer van het Nibud. Het Nibud heeft nog meer zaken voor studenten zoals bijvoorbeeld een kasboek.

 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €366,00 (verschilt erg per stad/dorp)
 • Zorgverzekering €97,00
 • Overige verzekeringen (aansprakelijkheid, inboedel, reis) €12,00
 • Telefoon €26,00
 • Contributies en abonnementen (sport, vereniging) €26,00
 • Collegegeld €163,00
 • Studiekosten (boeken ed.) €57,00
 • Vervoer (fiets, OV ed.) €55,00
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Vrijetijdsuitgaven €144,00
 • Grote aankopen zoals laptop €74,00
 • Voeding €161,00
 • Persoonlijke verzorging €27,00
 • Diversen (cadeaus, sigaretten ed.) €41,00

In totaal gaat het over €1296,00 per maand. Een thuiswonende student heeft de kosten van de huur niet (zie een voorgaand artikel).

In hoeverre bent u verantwoordelijk?

Het is heel persoonlijk in hoeverre u zich verantwoordelijk voelt voor de financiën van uw studerende kind.
Studenten zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun financiële situatie. Studenten hebben gelukkig ook inkomsten. Veel studenten hebben een bijbaan, wat meestal heel gunstig uitpakt voor hun latere loopbaan. Er zijn toeslagen zoals zorgtoeslag en soms huurtoeslag. Er is een aanvullende beurs en studenten kunnen lenen. Er zijn ook studenten die werken en sparen tijdens een tussenjaar tussen middelbare school en studeren.
U bent als ouder beperkt verantwoordelijk voor de financiële situatie van uw kind. Er is wel een plicht om bij te dragen aan het levensonderhoud zolang een kind studeert en geen 21 is. Dat hoeft geen geld te zijn, deze plicht kan ook bestaan uit bijvoorbeeld onderdak geven.

Hoeveel draagt u bij aan de opleiding van uw kind?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat de studie door drie partijen betaald wordt: de overheid zelf, de student en de ouders. Voor studenten met ouders met een lager inkomen die niet kunnen bijdragen aan de opleiding van hun kind is er de aanvullende beurs. Een volledige aanvullende beurs is € 387,-per maand. Krijgt de student geen aanvullende beurs? De overheid gaat ervan uit dat ouders dan € 387,- kunnen bijdragen aan de opleiding. Kunnen ouders dat gedeeltelijk, dan is er een gedeeltelijke aanvullende beurs. Volgens Nibud krijgt 57 procent van alle studenten geld van zijn of haar ouders. Het bedrag dat zij kregen was gemiddeld €173 per maand. Uw bijdrage is overigens geen verplichting. ‘Wat kost de studie van mijn kind?’ U bepaalt het voornamelijk zelf samen met de student.

Studieschuld van uw kind, hoe gaat u daarmee om?

De DUO geeft in principe geen gegevens over studieschuld aan derden. Ook niet aan ouders, ook niet als het kind minderjarig is. Als de student dat wil kan hij wel iemand machtigen om zijn DUO zaken te regelen.
U hebt in principe dus alleen inzage in de studieleningzaken van uw kind als hij of zij dat wil. Aan de andere kant wordt u ook niet aansprakelijk gesteld als er onverhoopt iets niet goed loopt met het terugbetalen.

Welke studies zijn er?

En nu in de praktijk…

De meeste studenten vinden het in het begin lastig om goed met geld om te gaan. Maar de meesten leren ook dat vrij snel Als ouder eens een beetje meekijken kan geen kwaad, maar laat de verantwoordelijkheid vooral waar hij ligt: bij de student zelf. Wat kost de studie van mijn kind? In de praktijk een beetje meer dan u samen had afgesproken. Natuurlijk is het aanvullend leuk om eens iets extra’s te geven. En de meeste studenten komen met volle tassen boodschappen terug als ze bij hun ouders op bezoek zijn geweest.

Bespaartips van studenten

Mijn gouden tip is ‘wiebetaaltwat’(app). Uiteraard eet je vaak samen met je gezellige medestudenten! Als je elke keer nadat je boodschappen hebt gehaald, dit meteen op ‘wiebetaaltwat’ zet, heb je aan het einde van de maand een goed overzicht hoeveel je kwijt was aan boodschappen. Zit je een keer krap bij kas? Kies dan een gerecht uit dat je toen goedkoop kon aanschaffen of ga na welke boodschappen niet nodig waren, zoalsdie extra fles frisdrank of die reep chocolade. – Anouschka

Bepaal een bepaald bedrag per week dat je uit mag/kan geven aan bijvoorbeeld eten. Pin dit bedrag en betaal hier je boodschappen van gedurende de week. Zo heb je inzicht in hoeveel je nog over hebt, shop je waarschijnlijk bewuster een geef je minder uit dan wanneer je alles pint!” – Judith

Als je begint met studeren is het belangrijk om je geld goed in de gaten te houden. Wat ik je als tip wil geven is dat je de vaste kosten goed in de gaten moet houden. Zorg er dus voor dat het bedrag van je telefoonrekening, zorgverzekering en je huis niet hoger is dan nodig. Het kan lijken alsof het weinig is maar als je per maand €10,- bespaart is dat op een jaar toch mooi €120,-! Leuk meegenomen toch?” – Fijke

Meer over ‘Wat kost de studie van mijn kind’? De rol van ouders bij geldzaken

Studiefinanciering in het kort
Lenen voor een studie en terugbetalen
Wat kost studeren?

Meer weten over advies geven aan uw kind bij studiekeuze en studeren?

Wij geven regelmatig weblezingen over studiekeuze en succesvol studeren. Die kunt u volgen op uw eigen PC. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Opgeven kan via onderstaand invulformulier of door een mailtje te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl. U kunt ook de link volgen, even voor aanvang van de weblezing.

 • 23 augustus, 19.30-20.00 beginnen aan de studie. Hoe kunt u uw zoon of dochter ondersteunen? Hoe belangrijk is de introductieperiode? (link)
 • 3 oktober, 19.30-20.00 weblezing voor ouders over hoe een student zijn weg vindt in een studentenstad. (link)

U kunt mij ook bellen tijdens het studiepuntenspreekuur 0317484455, mailen kan natuurlijk ook hermien.miltenburg@wur.nl

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Dave · 07-12-2018 om 08:31

  Beste Hermien, onze zoon 21 jaar wil niet hebben dat wij hem helpen door een bijdrage te geven. Hij wil alles zelf regelen. Hij zegt dat wij niets hoeven te betalen. Hij wil een aanvullende beurs aanvragen. Hij woont niet meer thuis. Contact is schaars maar wel OK.

  1. Hermien Miltenburg

   Het ziet ernaar uit dat uw zoon volwassen is, en dat ook graag wil zijn. Fijn dat u , al is het niet vaak, wel een ok contact hebt. Want dat is belangrijk. Valt er toch iets tegen, dan weet uw zoon de weg naar u vast te vinden. Overigens heeft uw zoon wel groot gelijk dat hij een aanvullende beurs aanvraagt. Dat moet je inderdaad altijd doen. En de student is daar inderdaad zelf verantwoordelijk voor. Het zal niet meevallen om de rest van het geld dat hij nodig heeft zelf te verdienen en/of te lenen. Maar het is denk ik wel iets dat je als ouder moet respecteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.