6 april 2020 | Categorie: Geldzaken

Corona en studiefinanciering en andere geldzaken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Corona heeft ook voor studiekiezers en studenten enorme gevolgen. In dit artikel vindt u links naar relevante artikelen hierover. Nu ga ik vooral dieper in op Corona en studiefinanciering en andere geldzaken waar (aanstaande) studenten mee te maken krijgen.

Corona en studiefinanciering en andere geldzaken

Corona en studiefinanciering en andere geldzaken: Wat doet DUO met de lening voor huidige studenten?

DUO, die zorgt voor het afhandelen van de studiefinanciering, heeft meerdere maatregelen getroffen. Studenten kunnen nu natuurlijk niet, zoals ze gewend zijn hun bijbaan uitoefenen. Dat scheelt inkomsten.
Je kunt via DUO geld lenen. Dat leenbedrag kun je elke maand aanpassen. Dat was natuurlijk al zo. Maar in deze periode verhoogt DUO in bijzondere gevallen ook het bedrag dat je per maand kunt lenen. Je lening aanpassen kan met terugwerkende kracht voor dit studiejaar. (meer info)

Corona en aanvullende beurs

Niet iedere student krijgt een aanvullende beurs. Dat is afhankelijk van het inkomen van de ouders en/of er meerdere studerende kinderen zijn in een gezin. Misschien kwam je niet in aanmerking voor een aanvullende beurs en nu wel. Je kunt de aanvullende beurs met terugwerkende kracht (dit studiejaar) alsnog aanvragen. Je kunt ook vragen de hoogte van de aanvullende beurs aan te passen.
Voor het berekenen van de aanvullende beurs wordt er gekeken naar een peiljaar. Je kunt vragen of DUO naar het peiljaar 2020 kijkt als het inkomen van de ouders fors is gedaald (verlegging peiljaar naar 2020 aanvragen).

Ik heb hierover een vraag gesteld aan mijn contactpersoon bij DUO. Lees zijn antwoord hieronder.

aanvullende beurs

Corona en de diploma regel: Heb je OV of aanvullende beurs, binnen tien jaar diploma halen

Krijg je een aanvullende beurs of maak je gebruik van de OV kaart, dan moet je binnen tien jaar een diploma halen. Mogelijk zijn er studenten die nu door de Coronacrisis in de problemen komen met deze termijn. De student moet dan zo snel mogelijk contact zoeken met de studentendecaan. Hij of zij kan verlenging aanvragen nu de omstandigheden zo bijzonder zijn. Vraag je geen verlenging en haal je je diploma niet binnen tien jaar, dan moet je alle kosten van de aanvullende beurs en/of de OV kaart terug betalen.

Drie maanden langer OV kaart

Studenten op het hbo en de universiteit krijgen een OV kaart voor de duur van hun studie plus één jaar. Die periode wordt nu met drie maanden verlengd. Omdat studenten nu allemaal online les krijgen verwachten nogal wat studenten studievertraging. Daarop vooruit lopend krijgen deze studenten nu in ieder geval drie maanden langer de mogelijkheid om gratis te reizen. Mbo studenten mogen al drie jaar langer dan hun studieduur gebruik maken van het OV.

 

Studievertraging

Mogelijk lopen studenten studievertraging op doordat de campussen gesloten zijn. Je kunt bepaalde practica niet doen of een experiment niet uitvoeren, dat voor je afstuderen belangrijk is. Het is nog niet duidelijk of en hoe deze studenten gecompenseerd worden. Inhoudelijk worden de regels soepel toegepast. Ben je net niet klaar met je bachelor voor 1 september, dan kun je meestal toch aan je wo master beginnen. Dit geldt voor wo en hbo bachelors.

Corona en studiefinanciering en andere geldzaken: aflossen studieschuld

Afgestudeerden kunnen de aflossing van hun studieschuld tijdelijk stopzetten als hun inkomen is gedaald. Helaas loopt de rente dan nog wel door. Daalt je inkomen in 2020? Dan kun je verlegging peiljaar naar 2020 aanvragen. Je maandbedrag wordt dan misschien lager of zelfs € 0,-.
Nu.nl: Oud-studenten van wie de inkomsten door het Coronavirus zijn weggevallen, kunnen de terugbetaling van hun studieschuld al met maximaal vijf jaar uitstellen. Indien deze vijf jaar al voorbij is, zal DUO “coulant omgaan met de situatie en maatwerk toepassen”.

Corona en studiefinanciering en andere geldzaken, de bijbaan

Studenten verdienen veel geld met hun bijbaan. gemiddeld wel zo’n 400 euro per maand. Valt die bijbaan weg, dan is dat een flinke aderlating. Ook de studentenvakbonden zijn zich hiervan bewust. Er is een meldpunt ingesteld.
Meldpunt voor studenten die in de problemen komen door het verlies van hun bijbaan. 
Studenten die buiten hun schuld hun baan kwijtraken kunnen ook recht hebben op ww. Dit is aan te vragen bij het UWV.

Studeren met en beperking

Studenten met een beperking of belemmering kunnen een toelage krijgen via de gemeente. De studentendecaan kan hierbij helpen. Ook als er persoonlijke problemen zijn bijvoorbeeld voor studenten die mantelzorger zijn kan de studentendecaan kijken naar oplossingen. Zit een student in de (financiële) problemen? Zoek hulp. Er zijn soms mogelijkheden.

Reactie DUO naar aanleiding van mijn vraag over de aanvullende beurs:

Hallo Hermien, Het gaat erom dat mensen denken aan het aanvragen van de aanvullende beurs als de inkomenssituatie van de ouders nu wijzigt. Dat aanvragen kan heel makkelijk via MijnDUO. We gaan dan de persoonsgegevens van de ouders registeren en de inkomensgegevens opvragen bij de belastingdienst.
We kijken dan nog steeds eerst naar het inkomen van het peiljaar en dat is het inkomen van 2 jaar geleden; voor 2020 kijken we dus naar 2018. Is het inkomen nu gedaald, dan kan de ouder zelf via MijnDUO verzoeken om een ander peiljaar (2020) waarbij een schatting voor dit jaar moet worden gemaakt. Dat is natuurlijk lastig (zeker voor zzp-ers). Mensen moeten oppassen dat ze het inkomen niet (veel) te laag inschatten. Dan wordt er nu weliswaar een aanvullende beurs toegekend, maar als dan later blijkt dat het inkomen hoger was, dan wordt de teveel toegekende beurs teruggevorderd. Hebben de ouders een buitenlands inkomen dan worden de inkomensgegevens bevraagd bij de ouder. De inkomensstukken (ook hier: eerst 2018) kunnen worden gemaild naar documenten@duo.nl. Ouders die geen gebruik kunnen maken van MijnDUO kunnen het nieuwe peiljaar aanvragen via bijgaand formulier: https://duo.nl/images/verzoek-verlegging-peiljaar-2020.pdf
Ook dit kan gemaild worden naar documenten@duo.nl.

Lees de mededeling van de Rijksoverheid over de maatregelen om (oud)studenten die hinder ondervinden door de Coronacrisis tegemoet te komen.
Veel gestelde vragen aan de Rijksoverheid.

Meer lezen over de gevolgen van Corona voor studiekiezers en studenten?

Versoepelingen in de aanmelddata en studiefinanciering
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona en studiefinanciering en andere geldzaken
Coronatips van een studiekeuzecoach

Nieuws voor studenten en ouders volgen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

  1. Door: Carina · 23-07-2020 om 16:59

    Door Corona wordt de eerste maanden online les gegeven volgend jaar. Kan ik dan later mijn OV laten in gaan of later aanvragen?

    1. Dag Carina,
      Ja , dat kan en is ook verstandig. je kunt je OV in laten gaan wanneer je wilt.

  2. Door: Evita · 12-06-2020 om 15:55

    Door mijn ouders krijg ik meer aanvullende beurs maar nu is het Zo dat ik ook op me zelf woon. Kan dat door corona ook hoger worden?

    1. Dag Evita. Ja, dat kan. Als het inkomen van je ouders achteruit is gegaan kun je vragen of DUO dit jaar als peildatum wil nemen. Voor het berekenen van de aanvullende beurs kijkt DUO dan naar het inkomen dat je ouders op dit moment hebben.

  3. Door: Sandra · 15-05-2020 om 09:25

    Hallo,

    Wat als ze verbieden om te reizen met je studenten ov tijdens de spits? Denken en houden ze ook rekening met de mensen die gewoon moeten werken

    1. Dag Sandra, ja dat is een probleem. En ook een discussie die in de media gevoerd wordt. Op de facebookgroep ‘ouders en studie’ vind je diverse artikelen over dit onderwerp. Ook ander Corona nieuws over studiekeuze en studeren wordt daar volop gedeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.