14 maart 2020 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze maken online? Het kan wél/niet!

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Je studiekeuze maken online? Is dat mogelijk? Of slaat het nergens op? Door het Corona virus zijn universiteiten en hbo’s gesloten en kijkt iedereen naar online mogelijkheden. Maar wat kan wel en wat kan niet op het gebied van studiekeuze? Let op: in verband met het Corona virus zijn de regelingen van DUO, de data voor het inschrijven voor een opleiding en de regels van het Bindend Studieadvies versoepeld.

Studiekeuze maken online

Corona? Ieder nadeel heeft zijn voordeel… Online Open Dag

De hogescholen en universiteiten gaan in elk geval tot en met 31 maart dicht. Dat betekent dat er dus ook geen fysieke studiekeuzeactiviteiten zijn. Maar online kan er een heleboel. 21 maart organiseerden we op de WUR een online https://weblog.wur.eu/essay-similarities-and-differences-examples/ voor aanstaande bachelorstudenten. De online presentaties zijn nog steeds te bekijken voor ouders en leerlingen over studeren en WUR en over communication essay topics. Er zijn online presentaties van elke bacheloropleiding.  process analysis essay how to make a cake

Er kan nog veel meer online

Online kan een studiekiezer nog veel meer doen. Ik raad aan heel goed naar de write an essay on the importance of teaching vocabulary to learners of english as a second language te kijken. Daar vind je van alle opleidingen op hbo of wo een korte omschrijving. Je kunt zoeken naar opleidingen per vakgebied. Je kunt ook goed kijken naar de kwaliteit van een opleiding. Na elke opleidingsomschrijving vind je namelijk de ‘studiebijsluiter’. In die studiebijsluiter staan belangrijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de groepen of het percentage studenten dat het eerste studiejaar haalt.

Studiekeuze maken online? Kijk eens naar online proefstuderen

Op verschillende universiteiten kun je ook online proefstuderen. Hogescholen zullen vast ook wel volgen. Je kunt dan online volgen en je kunt er opdrachten bij maken. Je krijgt feedback op die opdrachten van ouderejaars studenten. Zo leer je inhoudelijk meer over een thema waar je misschien in de toekomst mee aan de slag wilt. En je ervaart hoe het is om zo’n college te volgen.

Of kijk eens naar een MOOC?

Een MOOC is een Massive Open Online Course. Het is een gratis cursus die voor iedereen toegankelijk is. MOOC ‘s worden door topuniversiteiten uit de hele wereld gemaakt. Wageningen University & Research biedt cursussen aan op het gebied van voeding en gezondheid; slimme landbouw; gezonde leefomgeving, en circulaire economie en biobased productie. Via meer Nederlandse universiteiten worden MOOC’s aangeboden die te vinden zijn via hun websites. Zo kun je eens kijken of je dit vakgebied echt wel interessant vindt.

Studiekeuze maken online; mailen met studenten

Via de sites van een aantal opleidingsinstituten kun je mailen of chatten met studenten. Zij kunnen hun ervaringen met de studie delen en ook alles vertellen over het studentenleven. Het helpt studiekiezers beter te beoordelen of deze studie iets voor ze is. En er staan op de sites ook altijd telefoonnummers van studieadviseurs en studievoorlichters. Niks mis met gewoon de telefoon eens pakken…

Zijn er dan helemaal geen nadelen bij studiekeuze maken online?

Ja, natuurlijk wel. Je studiekeuze baseren op uitsluitend online kennis vind ik zelfs helemaal niks. Open Dagen en meeloopdagen zijn onmisbaar. Alleen dan kun je beoordelen of een universiteit of hogeschool bij je past. Voel je je goed bij deze sfeer? Ga je je thuis voelen bij deze studenten en docenten? Vooral een individuele meeloopdag wordt achteraf erg gewaardeerd door studiekiezers. We adviseren minimaal vier Open Dagen en vier meeloopdagen fysiek te volgen. Verstandig om daar in de voor-eindexamenklas veel tijd aan te besteden.

Speciaal voor ouders die het nieuws over studeren bij willen houden

Studeren en studiekeuze zijn onderwerpen waar veel over te doen is. Op de Facebookgroep  Ouders en Studie delen ouders hun ervaringen rondom deze onderwerpen. Er staat veel actuele informatie. Zo communiceren we bijvoorbeeld altijd veranderingen in de studiefinanciering of andere geldzaken. Maar je vindt daar ook inhoudelijke ontwikkelingen rondom studiepunten en Bindend Studieadvies, tips voor ouders en informatie over bijvoorbeeld decentrale selectie.

Meer lezen over de gevolgen van Corona voor studiekiezers en studenten?

Versoepelingen bij onderwijsinstellingen
Corona, studiefinanciering en andere geldzaken
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona tips van studiekeuzecoach
Studenten helpen scholieren

Lees meer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.