31 maart 2020 | Categorie: Studiekeuze

Corona en online studiekeuze, hoe nu verder?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Corona is ook ingrijpend voor jongvolwassen. In de voor-eindexamenklas moet je veel tijd besteden aan studiekeuze. Maar hoe doe je dat nu de Open Dagen niet doorgaan. Paul Heijmering vertelt hierover in dit interview ‘Corona en online studiekeuze’.


Corona en online studiekeuze

Studiekeuze is een proces dat tijd kost

Paul Heijmering: ‘Ik ben verantwoordelijk voor de voorlichting aan studiekiezers die willen studeren bij WUR. Dat doe ik met een heel team specialisten op het gebied van voorlichting en onderwijsmarketing. Toen het duidelijk werd dat ook onze Open Dag niet door kon gaan op de Campus, realiseerden we ons wat dit betekent voor studiekiezers en hun ouders. Is 2020 dan een jaar dat verloren is voor studiekiezers?’

Corona en online studiekeuze

‘Wageningen is een internationale universiteit. We hadden dus al wat ervaring met internationale studenten die we natuurlijk, net als de Nederlandse studiekiezers nu, ook niet fysiek op de Campus uit konden nodigen. Voor deze internationale studenten organiseerden we al online studiekeuzehulp. We maakten bijvoorbeeld video’s van opleidingspresentaties. Docenten en studenten leggen in zo’n video uit waar de opleiding om draait.
Maar studiekeuze heeft ook met ‘beleving’ te maken. We probeerden daarnaast een indruk te geven van de Campus en het leven in Wageningen. Op de Online Open Dag voor internationale studenten kon je bovendien uitgebreid chatten met studenten en docenten. Dit model hebben we nu, noodgedwongen, ook gebruikt voor Nederlandse studiekiezers. Ik kom daar verderop in dit artikel op terug.’

Nadelen van een online Open Dag

‘Er zijn zeker nadelen bij een online Open Dag. Het is heel belangrijk de sfeer te proeven op een onderwijsinstelling. En dat kan online niet echt.
Zie je jezelf hier een paar jaar studeren? Pas je bij deze docenten en deze docenten? Kun je écht passie opbrengen voor dit studiethema? Dat zijn allemaal zaken die te maken hebben met ‘jezelf leren kennen’. Dat is een proces. Dat kan niet alleen digitaal. Je kunt dit niet alleen met je verstand doen. Daarvoor moet je op de Campus zijn. En alle indrukken op je in laten werken. Ik hoop ook dat we de komende Open Dagen weer gewoon op de universiteit kunnen doen. Maar misschien wel in combinatie met een online Open Dag. Want voordelen zijn er ook.’

Hoe moet een ideale online Open dag er uitzien?

‘Ik vind het belangrijk dat een online Open Dag iets nieuws is. Het moet meer zijn dan een combinatie van YouTube filmpjes. Een online Open Dag moet écht antwoord geven op de vragen die een studiekiezer heeft. Het gaat niet alleen om opleidingsinformatie. We wilden ook de mogelijkheid geven om vragen te stellen zoals ouders en leerlingen dat normaliter doen op de infomarkt. We hebben dat gedaan met WhatsApp. En ook nu, al een paar dagen na de Open Dag, mailen en bellen studiekiezers en ouders nog volop met vragen. Dat is belangrijk. De online kennismaking met WUR kun je trouwens nog steeds bekijken.

Voordelen van een online Open Dag

‘Er zijn zeker ook voordelen bij zo’n online Open Dag. Op een ‘gewone’ Open Dag zie ik toch wel wat studiekiezers een beetje ‘achter hun ouders aanlopen’. Op een online Open Dag kan dat niet. Dan moeten studiekiezers zélf de presentaties van de opleidingen actief online gaan opzoeken en bekijken. Leerlingen moeten actief op zoek naar relevante informatie.’
Ook aanstaande studenten uit de Antillen, Suriname of Nederlands sprekende studenten uit andere landen kunnen de presentaties bekijken. Dat is bij een fysieke Open Dag natuurlijk niet mogelijk. Voor deze studenten is de online informatie natuurlijk heel handig.

Alles rustig terugkijken en erover nadenken

‘Tenslotte kunnen studenten en ouders alles nog eens rustig op hun eigen moment terugkijken. Dat is een voordeel. Sommige jongeren worden zó overdonderd door alle nieuwe indrukken op een Open Dag, dat rustig nadenken en alles nog eens overwegen, lastig is. Nu kun je gewoon de presentaties nog eens bekijken. En heb je dan later vragen? Nou, dan stel je die gewoon online. Of je kijkt bij de veel gestelde vragen. 

Alle bacheloropleidingen online

‘Alle bacheloropleidingen hebben presentaties gemaakt van hun opleiding. Die presentaties worden gegeven door een docent of en studieadviseur. Een student vertelt over zijn of haar ervaringen. Ik vind het belangrijk dat dit geen reclamefilmpjes zijn. Het gaat erom dat een studiekiezer een keuze maakt die bij hem past. Dat is beter voor de aanstaande student en ook voor de universiteit. Het heeft geen zin jongeren te ‘lokken’ met flitsende boodschappen. WUR wil vooral graag enthousiaste, hardwerkende studenten, die op hun plaats zijn in de studie.
Elke digitale opleidingspresentatie linkt door naar de website van de opleiding. Waar ook weer veel informatie staat. Je vindt daar vervolgens contactadressen van studieadviseurs en studenten. Want ook ná de online Open Dag blijft contact mogelijk.’

Presentaties over studentenleven, op kamers, aanmelden voor een studie…

‘Er zijn daarnaast wat meer algemene presentaties, die trouwens vaak ook zinvol zijn voor studenten die niet voor WUR kiezen, zoals de presentatie over studiepunten halen op een hogeschool of universiteit. Ouders zijn niet vergeten. Voor hen is er een presentatie over onder andere studiefinanciering, studiesucces en de arbeidsmarkt. Want ook op een online Open Dag zijn ouders belangrijk.’

haal meer uit de open daag

 

Corona en online studiekeuze, de minst slechte optie was een online Open Dag

‘Een online Open Dag kan het persoonlijk bezoeken van een onderwijsinstelling niet vervangen. Voor nu was het de minst slechte optie.
Maar als je een studie kiest wil je ook je ‘gevoel’ laten spreken. Hoe ervaar je deze universiteit? Wat voor studenten volgen de opleiding nu?
We hebben gemerkt dat het rationele stukje, ‘informatie geven’, goed online kan. De ‘gewone’ Open Dag kun je dan meer richten op ‘beleving’. Die kun je extra leuk en persoonlijk maken. Bij de volgende fysieke Open Dag gaan we nóg meer ruimte maken voor het stellen van vragen. Voor studiekiezers én hun ouders.’ Paul Heijmering.

Welke studie past bij mij?

Corona en online studiekeuze

Meerdere universiteiten en hogescholen en mbo’s organiseren deze maanden online Open Dagen (lijst).  Graag willen we weten hoe studiekiezers en ouders dit ervaren. Reageren kan via onderstaan blok of door direct te mailen.
Natuurlijk zijn ook reacties op andere online voorlichtingsactiviteiten tijdens deze Corona tijd zeer welkom.
30 april is de online Open Dag voor masterkiezers met interesse in WUR.

Tussenjaar?

Een groeiend aantal jongeren kiest voor een tussenjaar na de middelbare school. Ongeveer 30% van hen kiest voor een wat langere reis. Wil je een wereldreis maken en is dit de reden om een tussenjaar te doen? Reizen kan ook nog na de studie of tussen de bacheloropleiding en de masteropleiding. Ook doen heel wat studenten hun stage in het buitenland. Zoek je buitenlandervaring? In Coronatijden is dat waarschijnlijk niet zo slim.
Kiest een jongvolwassene voor een tussenjaar omdat hij niet tot een afgewogen studiekeuze kan komen? Lees dan eens de tien tips voor het invullen van een tussenjaar gericht op een goede studiekeuze.

Meer lezen over Corona en studiekeuze?

Versoepelingen in de aanmelddata en studiefinanciering
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Meer over studiefinanciering en andere geldzaken in Coronatijden
Tien tips van een studiekeuzecoach in Coronatijd

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.