22 januari 2022 | Categorie: Studeren

Corona en Bindend Studieadvies… Gebruik je verstand

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Nu Corona het hele onderwijs ontwricht zijn er vele vragen van studenten en ouders over allerlei regels. Dit artikel ‘Corona en Bindend Studieadvies (BSA)’ gaat over de regels rondom het BSA. En de afwegingen die een student moet maken.

Corona en Bindend Studieadvies 

Wat is het Bindend Studieadvies (BSA)?

Het Bindend Studieadvies is een advies dat de eerstejaars student krijgt van zijn opleiding.
Op een hogeschool of universiteit kun je ieder jaar 60 studiepunten halen. Die krijg je als je een tentamen haalt of een goed verslag schrijft of iets dergelijks. De opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten ze voor een bepaald vak geven. Dat is gerelateerd aan het aantal uren dat je ermee bezig bent. De opleiding kijkt hoeveel studiepunten de student in zijn eerste jaar haalt en geeft op basis daarvan een advies. Dit advies is bindend.

Je mag langer over een opleiding doen

Niet iedere student haalt elk jaar alle 60 studiepunten. Op zich mag je er ook langer over doen om het totale aantal studiepunten van je opleiding te halen. Om een vierjarige bacheloropleiding op het hbo af te ronden moet je 4×60 studiepunten halen. Voor een driejarige bacheloropleiding op de universiteit 3×60.

In je eerste studiejaar moet je een bepaald minimum aantal studiepunten halen

Een eerstejaars moet een bepaalde minimum hoeveelheid studiepunten halen. Daarmee laat de student zien dat hij de opleiding aan kan. Dat is de basisgedachte achter het Bindend Studieadvies.
Een opleiding mag zelf bepalen hoe hoog het aantal studiepunten is dat je in je eerste studiejaar moet halen. Dat doen ze op basis van ervaring. Is de ervaring dat een student, die 45 studiepunten haalt in zijn eerste jaar, de opleiding binnen redelijke tijd af kan ronden, dan is het BSA 45. Is de opleiding zwaarder, dan kan het ook 50 studiepunten zijn. Of is de ervaring dat eerstejaars nog erg moeten wennen aan studeren en op kamers gaan, en later prima presteert, dan is het BSA veel lager. Dat is het geval bij WUR.

Waarom een Bindend Studieadvies?

Er is veel discussie over het Bindend Studieadvies. Oorspronkelijk was het BSA bedoeld ter bescherming van de student. Het is beter om in je eerste studiejaar te ontdekken dat je studie een verkeerde keuze was. Haal je te weinig studiepunten, en krijg je dus een negatief advies, dan moet je stoppen met de opleiding. Je kunt dan immers nog makkelijk aan een andere opleiding beginnen. Maar in de praktijk eindigen toch nog steeds heel wat studenten zonder diploma terwijl ze jarenlang gestudeerd hebben. Het Bindend Studieadvies staat ter discussie.

Corona en Bindend Studieadvies

Nu Corona de hele onderwijswereld op zijn kop zet, zijn er heel wat regels van opleidingen en van de studiefinanciering versoepeld. Veel instellingen hebben aangegeven het Bindend Studieadvies niet op het einde van het eerste studiejaar te geven maar wat later. Soms zelfs aan het einde van het tweede studiejaar. Ook hebben sommige instellingen, bijvoorbeeld WUR, het Bindend Studieadvies verlaagd. De hogescholen deden dat al eerder. Nu volgen ook de universiteiten. Iedere opleiding gaat hier anders mee om. Belangrijk dit dus goed na te vragen.

Corona en Bindend Studieadvies… gebruik je verstand!

Ik vind het terecht dat het Bindend Studieadvies versoepeld wordt. Zelfstandig college volgen valt niet mee. En ook allerlei practica zijn niet doorgegaan in deze periode. Daar mogen eerstejaars studenten niet het slachtoffer van worden.
Maar toch… heeft een student weinig studiepunten gehaald, dan is het wel zaak daar goed over na te denken.

Corona en Bindend Studieadvies

Nogal wat studenten twijfelen aan hun studiekeuze tijdens het eerste studiejaar.

Twijfel over de studie…

Ook al mág een student doorgaan, het is verstandig om in het eerste studiejaar na te denken of dit wel echt de goede studie is. Switchen na het eerste studiejaar gaat nog makkelijk. Dat kan binnen dezelfde instelling vaak ook zonder al te veel studievertraging. Verderop in de studie wordt dat lastiger. Wil je weer aan een nieuwe studie beginnen? Je kunt niet eeuwig studiefinanciering krijgen… Een van de doelstellingen van het Bindend Studieadvies was om te voorkomen dat studenten na jarenlange studie, toch zonder diploma het instituut moesten verlaten.

Corona en Bindend Studieadvies, neem je eigen beslissing

Heb je weinig studiepunten gehaald in het begin omdat je echt nog moest wennen en ging het juist de laatste tijd beter? Mooi, dan lukt het vast deze lijn vast te houden.
Was de studie van het begin af aan niet wat je ervan verwachtte? Heb je echt veel te weinig studiepunten gehaald? Viel het niveau tegen? Of het onderwerp? Of de onderwijsinstelling? Dan is het goed als de student eens goed nadenkt en een gesprek aanvraagt mijn zijn studieadviseur. Misschien is switchen, ook al hoeft het niet, toch geen slecht idee.
Zijn er persoonlijke problemen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studentendecaan. Die is daarvoor. ook in Coronatijden.

Meer lezen over Corona en studiekeuze?

Versoepelingen in de aanmelddata en studiefinanciering
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona, studiefinanciering en andere geldzaken
Tips van een studiekeuzecoach in Coronatijd

Nieuws over Corona en nieuws voor studenten en ouders volgen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.